Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carl Philip imponerades av robotar i Västerås

"Vi har nog bara sett början på vad robotar kan göra", säger Carl Philip under besöket vid ABB:s förskoningsenhet i Västerås.Foto: Sven Lindwall
Prinsen besökte Västerås för att lära sig om robotar.Foto: Sven Lindwall
Prins Carl Philip fick bland annat hjälpa till att ställa in armar på en forskningsrobot, kallad Yumi.Foto: Sven Lindwall

Ser du framtiden, prins Carl Philip?

Här besöker prinsen ABB:s forskningsenhet i Västerås för att lära sig om robotar – och han blev imponerad:

– Det är en spännande framtid vi har att gå till mötes, säger prinsen.

De senaste dagarna har varit häktiska för prins Carl Philip. I lördags var det dags för storslaget Nobelfirande tillsammans med tusentalet gäster, och på söndagen hölls kungens middag på slottet, också den tillsammans med ett stort antal gäster festklädda från topp till tå.

På måndagen rullar det vanliga schemat på – med prinsens besök på ABB i Västerås tillsammans med den Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.

 

LÄS MER: Prinsessornas val – bra för svenskt mode

 

Carl Philip ställde in roboten

ABB är en multinationell verkstadskoncern, baserad i Sverige och Schweiz, som arbetar med elkraft och automationsteknik.

På plats fick prins Carl Philip bland annat hjälpa till att ställa in armar på en forskningsrobot, kallad Yumi. Hustrun prinsessan Sofia och sonen prins Alexander stannade kvar hemma.

 

LÄS MER: Sofias uppvisning – gör som Madeleine och Victoria

 

 

 

 

Yumi är en tvåarmad robot med så kallade flexibla händer som ska användas för montering av små komponenter. ABB skriver själva att:

"Yumi är en framtidsvision. Yumi kommer att förändra vårt sätt att tänka kring monteringsautomatisering. Yumi betyder “you and me” – samarbete mellan människa och robot med oändliga möjligheter."

 

Prins Carl Philip fick bland annat hjälpa till att ställa in armar på en forskningsrobot, kallad Yumi.Foto: Sven Lindwall

LÄS MER: Prinsessorna stal showen – här är getingbetygen på klänningarna

 

Carl Philip: Spännande framtid

Och prinsen verkade imponerad av vad han såg. Efter att ha fått en rundvandring på forskningsenheten berättade han om besöket – och om sin framtidstro.

– Vi har nog bara sett början på vad robotar kan göra. Det är en spännande framtid vi har att gå till mötes. Vi får se helt enkelt, sa prins Carl Philip.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.