Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Britterna kan tvingas betala för Meghans och Harrys nota

Paret backar från brittiska kungahuset.
Meghan och Harry har beslutat sig för att lämna det brittiska kungahuset och satsa på egna karriärer.Foto: DPPA / DPPA/SIPA USA SIPA USA
Meghan och Harry fick sin lilla Archie i maj i fjol.Foto: TOBY MELVILLE / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Kanada vill inte längre stå för Meghans och Harrys säkerhet.

Nu kan notan – som beräknas landa på över 240 miljoner kronor – återigen hamna hos de brittiska skattebetalarna.

Men de kräver att paret självt ska betala.

Sen hertigparet Meghan och Harry flydde från kungalivet i Storbritannien till Kanada i november i fjol har den kanadensiska polisen stått för deras säkerhet.

Men snart är det slut med det.

Efter den 31 mars, när Meghan och Harry upphör att vara kungligheter, kommer Kanada vägra att stå för notan för familjens livvakter.

Britternas nota för Meghan och Harry

Enligt Mail Online kan nu det rigorösa säkerhetsuppbådet – dygnet runt-skydd för Meghan, Harry och parets bebis Archie – än en gång hamna hos den brittiska polisen, som finansieras via skattesedeln. Metropolitan Police själva vill dock inte kommentera vem som ska betala.

Tidigare har notan för de brittiska skattebetalarna uppgått till 600 000 pund, vilket motsvarar 7,4 miljoner kronor. Men när hertigparet nu har flyttat utomlands kommer säkerhetskostnaden att stiga rejält.

Enligt en beräkning från den brittiska polisen kan den uppgå till 20 miljoner pund per år, 246 miljoner kronor, skriver Mail Online.

– Det var bara en tidsfråga innan kanadensarna skulle sluta betala för säkerheten eftersom de (Meghan och Harry) inte längre är arbetande kungligheter och nu kommer uppenbarligen bördan falla på de brittiska skattebetalarna, säger den kungliga experten Phil Dampier till sajten.

Kräver att Meghan och Harry betalar

Detta får många britter att gå i taket, och nu höjs röster för att Meghan och Harry själva ska stå för livvaktskostnaderna.

– Allmänheten kommer att bli arg över att behöva betala för det här när de inte tillbringar någon tid i Storbritannien eller bidrar till kungafamiljen. Kostnaderna kommer att bli ohållbara – de kommer snart behöva börja betala för sig själva, säger Phil Dampier till Mail Online.

Både Meghan och Harry väntas tjäna stora pengar på sina egna karriärer efter den 31 mars. Men om en del av dessa pengar kommer att gå till att betala för säkerheten är ännu oklart – även Buckingham Palace vägrar att kommentera vem som ska stå för notan.

Meghan och Harry blir av med sina kungliga titlar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.