Bild på prins Daniel i en reklam – i Marocko

Johanna Nordin fick syn på skylten i Marocko vid årsskiftet och blev rejält förvånad.
Foto: Johanna Nordin
Prins Daniel har tidigare dykt upp i reklam utomlands. I höstas dök han och kronprinsessan Victoria upp på en stor reklambanner i Kanton i Kina, helt utan hovets vetskap.
Foto: Robert Eklund / STELLA PICTURES

Här används en bild på prins Daniel i reklam för glasögon – i Marocko.

Butiken Optique Chaab har plockat fram en bild på den svenske prinsen för att marknadsföra sina brillor.

– Oj då! Sådan information måste vi naturligtvis undersöka, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef, om reklambluffen.

Under en resa till Marocko fick Johanna Nordin, 27, från Stockholm syn på något speciellt.

I centrala Agadir i södra Marocko fick hon syn på en stor reklamskylt som bredde ut sig över henne på gatan. Skylten var för en glasögonbutik – och på den fanns en bild på Sveriges prins Daniel.

Butiken, som heter Optique Chaab och tillhandahåller både vanliga glasögon och solglasögon, har två bilder på sin reklamskylt. En av dem föreställer en blond kvinna med solglasögon, och den andra kronprinsessan Victorias make prins Daniel.

När Johanna såg skylten vid årsskiftet blev hon rejält förvånad.

– Jag såg den av en slump, tyckte att det var väldigt kul att hovet sålt ut sig för reklam, säger hon.

Så hon tog en bild på prins Daniel-reklamen och la upp på Instagram, taggade kungahusets konto och frågade skämtsamt om prinsen får göra reklam på det sättet.

Hovet: Måste undersökas

"FÅÅÅÅR kungafamiljen göra reklam?", skrev hon bland annat och konstaterade att det verkligen var prinsen på bilden.

Hon fick dock inget svar från kungahuset.

När Expressen når Margareta Thorgren, hovets informationschef, har hon inte hört talas om den nordafrikanska reklamkuppen.

I höstas dök prins Daniel och kronprinsessan Victoria upp i en reklam i Kina, helt utan hovets vetskap.
Foto: Robert Eklund / STELLA PICTURES

– Oj då! Sådan information måste vi naturligtvis undersöka. Vi har rådgivare som hanterar sådana saker när det förekommer, säger hon.

– Nu först och främst ska vi ta reda på om det stämmer, med den här bilden.

Victoria och Daniel i kinesisk reklambluff

Det är inte första gången prins Daniel används i reklam utomlands. Så sent som i höstas dök han och kronprinsessan Victoria upp på en stor reklambanner i Kanton i Kina.

Reklambluffen användes av ett fastighetsbolag helt utan hovets vetskap. Efter att hovet fick reda på det kontaktade de det ansvariga företaget.

– Det har hanterats. Det är viktigt att man gör det, det gör vi alltid när vi får sådan här information, säger Margareta Thorgren.

Expressen har sökt Optique Chaab via det nummer angivits på butikens webbplats och reklamskylt – telefonen används dock inte längre.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.