Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Barnen jublade när Carl Philip kom till deras skola

Det var rockstjärnestatus på Carl Philip när han kom till West Island School i Hongkong. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
Prins Carl Philip är på officiellt besök i Hongkong. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

HONGKONG. Att tyskar är galna i den svenska kungafamiljen är känt. Men att hongkongbor skulle vara så upprymda över prins Carl Philips resa hit förvånade alla.

När han besökte en skola och studerade arbetet med digitalisering jublade alla elever.

– Jag måste komma tillbaka, utbrast Carl Philip.

– Tysta, tysta, säger skolans lärare när prinsen börjar närma sig dörren.

Det hundratal elever från West Island School som samlat ihop sig i raster mellan lektioner för att bevittna prins Carl Philips besök blir knäpptysta.

Och så öppnas dörren – och ut kommer prinsen. Jubel utbryter och prinsen vinkar när han vandrar genom folkmassan.

Många nyfikna elever mötte prins Carl Philip när han var på skolan. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

Att hongkongborna skulle vara så upprymda över ett svenskt prinsbesök förvånade de flesta i delegationen. Det liknar närmast ett intresse för en rockstjärna.

– Jag tycker att det är så häftigt att han är intresserad av vår skola även fast den ligger på andra sidan jordklotet. Han kunde mycket och ställde bra frågor, även fast han är prins. Jag blev imponerad, säger Ying Ying Lee, 17, som visat upp sin design av ett hundkoppel för Carl Philip. Carl Philip, som själv är hundägare till borderterriern Siri, var mycket imponerad.

Ying Ying Lee visar sitt hundkoppel för prins Carl Philip och Helena Storm, Sveriges generalkonsul i Hongkong. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

Men bland eleverna tisslas och tasslas det också. De har läst i tidningarna att han och hans hustru, prinsessan Sofia, i förra veckan döpte sonen Gabriel.

– Kommer hans fru Sofia och barnen också? frågar eleven Tim, 14.

Prins Carl Philip besökte West Island School i Hongkong

De är inte med på resan. Det här är ett eget besök som Carl Philip gör, för att fördjupa sig i design, innovation och kreativitet. Besöket på West Island School handlar om hur dessa förmågor kan ta plats i skolans värld.

Och hur digitalisering överlag kan hjälpa elever. Med från Sverige är en delegation från Swedish Edtech Industry, en branschorganisation som samlar företag som arbetar med digitalisering i skolan. Redan innan prins Carl Philip landade i tisdags kväll har besöket lett till ett samarbetsavtal där man från Hongkongs sida ska introducera svensk "edtech" till skolor i Hongkong.

Och prins Carl Philip var mycket mån om att höra om elevers intryck och syn på hur digitala hjälpmedel kunde hjälpa dem.

Prins Carl Philip: "Jag har också dyslexi"

Prins Carl Philip får en visning av eleven Sasha Osborne. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

Sasha Osborne har dyslexi och visade Carl Philip vilka verktyg hon använder för att bland annat få text uppläst för sig.

– Jag har också dyslexi. Tänk om det här hade funnits när jag hade gått i skolan. Så mycket enklare allt hade varit, sa prins Carl Philip, som gjort dyslexifrågor till en av sina viktigaste i rollen som prins.

Två timmar senare rullar prinsen och delegationen vidare till nästa punkt i programmet – en arbetslunch. Men innan Carl Philip lämnar träffar han svenska elever som går på skolan.

– Det är fantastiskt att vara i Hongkong. Jag måste komma tillbaka, utbrast han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!