Det var rockstjärnestatus på Carl Philip när han kom till West Island School i Hongkong. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURESDet var rockstjärnestatus på Carl Philip när han kom till West Island School i Hongkong. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
Det var rockstjärnestatus på Carl Philip när han kom till West Island School i Hongkong. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
Prins Carl Philip är på officiellt besök i Hongkong. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURESPrins Carl Philip är på officiellt besök i Hongkong. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
Prins Carl Philip är på officiellt besök i Hongkong. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

Barnen jublade när Carl Philip kom till deras skola

Publicerad

HONGKONG. Att tyskar är galna i den svenska kungafamiljen är känt. Men att hongkongbor skulle vara så upprymda över prins Carl Philips resa hit förvånade alla.

När han besökte en skola och studerade arbetet med digitalisering jublade alla elever.

– Jag måste komma tillbaka, utbrast Carl Philip.

– Tysta, tysta, säger skolans lärare när prinsen börjar närma sig dörren.

Det hundratal elever från West Island School som samlat ihop sig i raster mellan lektioner för att bevittna prins Carl Philips besök blir knäpptysta.

Och så öppnas dörren – och ut kommer prinsen. Jubel utbryter och prinsen vinkar när han vandrar genom folkmassan.

Många nyfikna elever mötte prins Carl Philip när han var på skolan.Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

Att hongkongborna skulle vara så upprymda över ett svenskt prinsbesök förvånade de flesta i delegationen. Det liknar närmast ett intresse för en rockstjärna.

– Jag tycker att det är så häftigt att han är intresserad av vår skola även fast den ligger på andra sidan jordklotet. Han kunde mycket och ställde bra frågor, även fast han är prins. Jag blev imponerad, säger Ying Ying Lee, 17, som visat upp sin design av ett hundkoppel för Carl Philip. Carl Philip, som själv är hundägare till borderterriern Siri, var mycket imponerad.

Ying Ying Lee visar sitt hundkoppel för prins Carl Philip och Helena Storm, Sveriges generalkonsul i Hongkong.Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

Men bland eleverna tisslas och tasslas det också. De har läst i tidningarna att han och hans hustru, prinsessan Sofia, i förra veckan döpte sonen Gabriel.

– Kommer hans fru Sofia och barnen också? frågar eleven Tim, 14.

Prins Carl Philip besökte West Island School i Hongkong

De är inte med på resan. Det här är ett eget besök som Carl Philip gör, för att fördjupa sig i design, innovation och kreativitet. Besöket på West Island School handlar om hur dessa förmågor kan ta plats i skolans värld.

Och hur digitalisering överlag kan hjälpa elever. Med från Sverige är en delegation från Swedish Edtech Industry, en branschorganisation som samlar företag som arbetar med digitalisering i skolan. Redan innan prins Carl Philip landade i tisdags kväll har besöket lett till ett samarbetsavtal där man från Hongkongs sida ska introducera svensk "edtech" till skolor i Hongkong.

Och prins Carl Philip var mycket mån om att höra om elevers intryck och syn på hur digitala hjälpmedel kunde hjälpa dem.

Prins Carl Philip: "Jag har också dyslexi"

Prins Carl Philip får en visning av eleven Sasha Osborne.Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

Sasha Osborne har dyslexi och visade Carl Philip vilka verktyg hon använder för att bland annat få text uppläst för sig.

– Jag har också dyslexi. Tänk om det här hade funnits när jag hade gått i skolan. Så mycket enklare allt hade varit, sa prins Carl Philip, som gjort dyslexifrågor till en av sina viktigaste i rollen som prins.

Två timmar senare rullar prinsen och delegationen vidare till nästa punkt i programmet – en arbetslunch. Men innan Carl Philip lämnar träffar han svenska elever som går på skolan.

– Det är fantastiskt att vara i Hongkong. Jag måste komma tillbaka, utbrast han.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.