Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barnbarnen gratulerade drottning Elizabeth på hennes bröllopsdag

Philip och Elizabeth kort efter att de hade gift sig, i november 1947. Det var innan hon blev drottning och han prins.Foto: Ap / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Prins Philip och drottning Elizabeth i juni 1959. Då hade hon varit drottning i drygt sju år.Foto: ANONYMOUS / AP TT NYHETSBYRÅN
Drottningen och prinsen förra året. Prins Philip är i dag 98 år och har dragit sig tillbaka från officiella uppdrag.Foto: JONATHAN BRADY / AP TT NYHETSBYRÅN
Här vinkar det äkta paret till publiken under en hästtävling i juni 2011.Foto: ALASTAIR GRANT / AP TT NYHETSBYRÅN

I dag firar drottning Elizabeth, 93, bröllopsdag.

Hon har varit gift med sin Philip, 98, i 72 år – och gratuleras bland annat av sina barnbarn prins Harry och prins William.

”Glad årsdag”, skriver Harry och Meghan på Instagram.

För två år sen kunde den brittiska drottningen Elizabeth och prins Philip fira järnbröllop, då de varit gifta i 70 år.

Nu närmar de sig atombröllop, som infaller på 75-årsjubileet.

Drottningen föll för Philip redan som 13-åring, år 1939. Paret gifte sig sen i Westminster Abbey i London den 20 november 1947 och firar nu 72 år som äkta makar.

Drottning Elizabeth gratuleras av Harry och Meghan

De gratuleras av både prins William och prins Harry – söner till tronföljaren prins Charles – och deras fruar Kate och Meghan. På Instagram har William och Kate, hertig och hertiginna av Cambridge, lagt upp en svartvit bild på drottning Elizabeth och prins Philip där de är betydligt yngre än i dag.

”Önskar hennes majestät drottningen och hans kungliga höghet hertigen av Edinburgh en väldigt glad 72:a bröllopsdag!”, skriver hertigparet.

https://www.instagram.com/p/B5FUH9Cl16B/

Även prins Harry och Meghan, hertig och hertiginna av Sussex, har lagt upp en gammal svartvit bild på drottningen och hennes gemål på Instagram.

”Glad årsdag till hennes majestät drottningen och hertigen av Edinburgh! På den här dagen, för 72 år sen, gifte de sig i Westminster Abbey. Många grattis!”, skriver de.

https://www.instagram.com/p/B5Fu4krF6IS/

Kungahuset skakas av nyheter

Årsdagen kommer mitt i en period som annars kantas av omskakande nyheter för det brittiska kungahuset. Prins Andrew, drottning Elizabeths tredje barn, har meddelat att han lämnar alla sina offentliga uppdrag efter en kritiserad intervju.

Samtidigt har den tredje säsongen av Netflixserien ”The Crown” precis släppts – där det antyds att drottningen haft en en utomäktenskaplig affär med sin hästkapplöpningstränare.

Smutskastning, menar dock drottningens tidigare pressekreterare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.