Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ärkebiskopen tackar nej till Gabriels dop

Prins Carl Philip, prinsessan Sofia och prins Gabriel.Foto: ERIKA GERDEMARK/KUNGAHUSET.SE
Hela familjen.Foto: ERIKA GERDEMARK / KUNGAHUSET.SE

Här är hovets nya bild av prins Gabriel. 

Samtidigt berättar hovet att han inte kommer att döpas av ärkebiskopen. Det är första gången i modern kunglig historia som ett sådant beslut fattas.

– Hon ville gärna förrätta dopet, men det var inte möjligt vid det här datumet, säger Daniel Bramsell, pressekreterare hos ärkebiskop Antje Jackelén.

I stället kliver Jackeléns företrädare – Anders Wejryd – in.

Prins Gabriel kommer att döpas den 1 december i Drottningholms slottskyrka. Alla hans kusiner och hans bror – från Estelle till Alexander – har döpts av den ärkebiskop som vid tiden för dopet tjänstgjorde.

Men när Carl Philips och Sofias son, Gabriel, ska döpas har ärkebiskop Antje Jackelén tvingats tacka nej.

– När hovet kom med datumet till oss meddelade ärkebiskopen att hon då är i USA på en tjänsteresa som ligger planerad sedan lång tid tillbaka, säger Daniel Bramsell, pressekreterare hos ärkebiskopen.

Antje Jackelén är ärkebiskop i dag.Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Hovets datum – den 1 december – gick dessvärre inte att ändra på.

– Hon ville gärna förrätta dopet, men det var inte möjligt vid det här datumet. Resan gjorde att det inte var möjligt.

Anders Wejryd döper prins Gabriel

I stället kommer förre ärkebiskopen, Anders Wejryd, att kliva in och förrätta dopet.

Är det vanligt att han tar hennes arbetsuppgifter om hon är förhindrad?

– Om man tittar på de barnen i kungafamiljen som döpts de senaste åren så har det alltid varit så att ärkebiskopen har förrättat dopet. Detta har inte hänt tidigare, så jag kan inte svara på om det är praxis eller inte.

Anders Wejryd var ärkebiskop när prinsessan Leonore döptes.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

Anders Wejryd var ärkebiskop mellan 2006 och 2014 och döpte i den rollen prinsessan Estelle och prinsessan Leonore.

Wejryd kommer vid prins Gabriels dop också att få sällskap av överhovpredikant, biskop Johan Dalman, och ordinarie hovpredikant Michael Bjerkhagen.

Margareta Thorgren, informationschef vid hovet, säger att 1 december var det enda datumet som var aktuellt och att det tyvärr inte gick att ändra på.

– Med tanke på de många andra officiella arbetsuppgifter som kungafamiljen har, så var 1 december det datum som fungerade.

Kungaparet bjuder på lunch

På en särskild temasida som hovet startat framgår hela programmet för prinsparets viktiga dag. Gästerna anländer mellan 11 och 11.40, och gudstjänsten startar klockan 12.00. Efter en timmes gudstjänst håller kungaparet en mottagning för alla gäster inne på Drottningholms slott.

– Efter den hålls en privat lunch för en mindre skara gäster, den närmaste familjen, säger Margareta Thorgren.

Till temasidan har hovet också släppt en ny bild av prins Gabriel. På bilden vilar Gabriel tryggt i prins Carl Philips famn, med prinsessan Sofia som syns i förgrunden.

Bakom kameran stod Erika Gerdemark som flera gånger har tagit bilder av prinsfamiljen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.