Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mammans första ord efter Behns bortgång

Den norska författaren och konstnären Ari Behn lades in på sjukhus efter skilsmässan.
Prinsessan Märtha Louise och exmaken Ari Behn.Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Drottning Sonja.Foto: TIM ROOKE/REX SHUTTERSTOCK / TIM ROOKE/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Ari Behns mamma låg bakom att sonen blev tillsammans med prinsessan Märtha Louise.

Nu har Marianne Behn skrivit om sonens död på sin Facebook-sida. 

”Det var inte mörkret som tog dig... det var ljuset som kom till mötes”, skriver Marianne Behn på Facebook. 

På juldagen kom beskedet om att Ari Behn tagit sitt liv, 47 år gammal.

Ari Behn blev främst känd efter sitt äktenskap med den norska prinsessan Märtha Louise. Prinsessan är dotter till kung Harald V och drottning Sonja och är den fjärde i den norska successionsordningen. 

Under hösten 2001 började ryktena om att Ari Behn och prinsessan Märtha Louise träffades, och senare bekräftades förhållandet.

2002 gifte sig paret och tillsammans fick de tre döttrar: Maud Angelica, Leah Isadora och Emma Tallulah.

De träffades genom Behns mamma Marianne, som behandlade Märtha Louise med experimentell alternativmedicin. Samma Marianne har skrivit en avskedshälsning till sonen på Facebook och Instagram.

”Kära älskade Mikis min. Det var inte mörkret som tog dig... det var ljuset som kom dig till mötes”, skriver hon.

https://www.instagram.com/p/B6kxJf5g_Mi/

Ari Behns nära relation med drottningen

Under 14 år var Ari Behn en del av det norska kungahuset, men 2016 gick han och Märtha Louise skilda vägar och ansökte om skilsmässa. Men trots skilsmässan har Ari Behn haft en fortsatt nära relation till kungafamiljen, och särskilt med drottning Sonja.

Författaren Trond Norén Isaksen, som har skrivit sex böcker om kungahuset, säger till VG att Ari Behn på många sätt pratat om hur mycket han älskade drottningen:

– Han sa att hon kunde vara sträng mot honom och sätta honom på plats när det behövdes, men det var uppenbart att de hade mycket att prata om. De var förmodligen på samma våglängd genom deras gemensamma intresse för konsten, berättar författaren för tidningen.

De två ska ha träffats flera gånger de senaste åren, bland annat på en konstutställning i somras, skriver VG.

Ari Behn kallade drottningen ”inspirerande” och har beskrivit deras relation som ”mycket nära”.

Trots att Ari Behn och prinsessan separerade firade de jul tillsammans med kungaparet samma år. Kungen och drottningen skrev också i ett pressmeddelande efter skilsmässan, att det är många som berörs av att äktenskapet tagit slut.

”Ari var en viktig del av vår familj”

Kungaparet har varit accepterande vad gäller barnens val av partner, menar Trond Norén Isaksen. 

– Det var nog ett resultat att de själva var tvungna att vänta i nio år med att gifta sig. De har varit noga med att deras barn får välja själva, och att de stöttar dem oavsett om de är en utländsk prinsessa, en sjöman, en författare eller en ensamstående mor.

Ari Behn hade en karriär som författare och konstnär och trots att vissa upplevt att han gjorde olämpliga saker för en medlem i kungafamiljen gav kungaparet honom friheten att utforska sina konstnärliga talanger och bestämma över sin egen karriär, säger Trond Norén Isaksen till VG.

När beskedet kom att Ari Behn gått bort gick det norska kungahuset ut och sörjde:

– Ari var en viktig del av vår familj i många år och vi bär med oss varma, goda minnen av honom. Vi är tacksamma för att vi fick lära känna honom, sa kungaparet i en kommentar efter dödsbeskedet.

En av de sista intervjuerna med Ari Behn

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.