Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anki Wallenbergs sista minuter i livet

Anki Wallenberg död i båtolycka i Schweiz
Anki Wallenberg och Erik Thott på Oscarsteatern 2008.Foto: IVAN DA SILVA / STELLA PICTURES EYE PICTURE
Affärsmannen Peder Wallenberg.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Anki Wallenberg klämdes fast i segelbåten och drunknade 15 meter från land.

Så beskriver exmaken Peder Wallenberg båtolyckan i Schweiz förra månaden.

– Jag kan tänka mig den vånda hon kände, säger han.

Anki Wallenberg begravs i Dalarö kyrka den 18 juli.

Finansmannen Peder Wallenberg, 84, har nu fått detaljerad information om båtolyckan på Genèvesjön i Schweiz där hans exhustru Anki Wallenberg, 68, omkom i juni.

Ann-Kristin Wallenberg, kallad Anki och vän till kungafamiljen, var ute på en segeltur med en nära vän när paret överraskades av starka vindar.

Satte på sig flytvästar

– Det är så tragiskt. Det gick ut en varning om oväder. De satte på sig sina flytvästar och styrde mot land, säger Peder Wallenberg.

– Det blåste upp, det föll knytnävsstora hagel. Anki tog skydd under kappen, det var en liten båt av typ Drake, säger han.

Kapp är ett slags ruff, ett krypin utan avgränsning mot sittbrunnen som finns på en del mindre båtar.

Peder Wallenberg som reste till Schweiz tillsammans med barnen efter olyckan, har fått information från den schweiziska polisen och även resultaten från obduktionen.

– Vågorna blir så höga att de sänker båten. De är bara 15 meter från bryggan, men Anki kommer inte loss. Hon har fastnat under kappen. Jag kan tänka mig den vånda hon kände, säger han.

”Hennes hjärta orkade inte”

Han berättar att hon fördes till sjukhus där läkarna försökte rädda hennes liv, ”men hennes hjärta orkade inte”.

– Sedan seglade hennes vän, de var ett par, ut och strödde blommor över vattnet. Båten var helt oförstörd, säger Peder Wallenberg.

Stormstyrkor på upp till 34 meter i sekunden uppmättes vid tiden för olyckan, enligt schweiziska medier.

Anki Wallenberg lärde känna kung Carl Gustaf och drottning Silvia redan på 1980-talet när hon var gift med Peder Wallenberg. Hon bosatte sig senare i London men höll kontakt med vännerna, bland dem drottning Silvia. Prinsessan Madeleine bodde hemma hos Anki i början av 2000-talet och Anki var gäst på Madeleines bröllop.

Begravning i skärgårdskyrka

I början av 1980-talet utvandrade hon till England och bosatte sig i ett stort hus i den trendiga stadsdelen Chelsea i London.

Anki Wallenberg begravs i Dalarö kyrka den 18 juli, enligt dödsannons i Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter. ”Ljus klädsel. Ingen defilering”, står det i annonsen som är undertecknad av sönerna Jacob och Nicholas med familj.

– Barnen har ett ställe på Dalarö, därför har de valt den lilla skärgårdskyrkan. Det blir en vacker begravning, säger Peder Wallenberg.

Han har tidigare betonat sammanhållningen i familjen. Han har åtta barn i tre äktenskap. Anki var hans andra fru, de var gifta 1980–1986.

Peder Wallenberg är i dag engagerad i affärer och välgörenhetsverksamhet i den afrikanska staten Burundi.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.