Anki Wallenbergs familj samlad – efter dödsolyckan

Anki Wallenberg död i båtolycka i Schweiz.
Peder Wallenberg, exmake till Anki Wallenberg, har kommit till Schweiz efter dödsolyckan.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Anki Wallenberg på Anders Lettströms födelsedagsfirande i Stockholm 2008.
Foto: IVAN DA SILVA / STELLA PICTURES EYE PICTURE
Anki Wallenberg tillsammans med Erik Thott på samma födelsedagsfest.
Foto: IVAN DA SILVA / STELLA PICTURES EYE PICTURE
Carola och Fredrik Gottlieb tillsammans med Anki Wallenberg (t h) efter prinsessan Madeleines bröllop 2013.
Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Anki Wallenbergs barn och exmake Peder Wallenberg har samlats i Schweiz där den 68-åriga vännen till kungafamiljen omkom i en seglingsolycka i lördags. 

– Ankis tragiska död frambringar många minnen i familjen. Jag är väldigt glad att barnen från mina tre äktenskap är här och ställer upp för varandra, säger Peder Wallenberg.

Anki Wallenbergs sörjande familj kom på tisdagen till Schweiz där hon förolyckades i Genèvesjön i lördags. En plötslig storm överraskade henne och en vän som var ute på en segeltur. Båten kapsejsade och Anki Wallenberg omkom i vågorna.

– Jag är här med våra barn. Vi har varit hos polisen för att få fram så mycket som möjligt om den tragiska olyckan. Vi ska gå igenom det i detalj, säger hennes exmake Peder Wallenberg, 83.

– Våra två söner är här tillsammans med ett barn från mitt första äktenskap och ett från mitt tredje. Jag är glad att alla är här för att visa samhörighet och lojalitet. Ankis bortgång frambringar många minnen från alla tider i familjen.

– Barnen har tagit det bra. Alla är samlade inför den här egendomliga olyckan. Har man en god tro på Gud så klarar man det ju och det tycker jag att vi har i familjen, säger han.

Flera båtar kapsejsade i ovädret under den stora kappseglingen Bol d'Or.
Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Obduktion och hemtransport

Peder Wallenberg berättar att också sönernas gudföräldrar är på plats i Schweiz liksom en flickvän till en av sönerna samt vänner till Anki Wallenberg. Han säger att datum för begravningen ännu inte är bestämt.

– Vi ska höra med polisen. Det tar säkert ett par dagar med obduktionen. Begravningsbyråer i Schweiz och Sverige måste samordna hemtransporten, så långt har vi inte kommit än, säger han.

Peder Wallenberg betonar sammanhållningen i familjen och att detta är särskilt viktigt i denna svåra stund. Han har åtta barn i sina tre äktenskap. Ann-Christine ”Anki” Wallenberg var hans andra fru, de var gifta 1980–1986.

Anki Wallenberg, som bodde i London, var en god vän till den svenska kungafamiljen. Hon var på besök i Schweiz när hon under en segeltur överraskades av kraftiga stormvindar med styrka på upp till 34 meter i sekunden.

Hovet: ”Oerhört tragiskt”

Hovet reagerade med sorg på båtolyckan.

– Det är oerhört tragiskt, sade hovets informationschef Margareta Thorgren när dödsfallet blev känt.

Peder Wallenberg reste till Schweiz från Burundi i Afrika, övriga familjemedlemmar kom från Sverige.

– Jag kommer från Afrika där jag jobbar i Burundi. De andra kommer från Sverige. Vi träffades vid tretiden i dag, säger Peder Wallenberg på tisdagen.

Han berättar att han har affärer och är engagerad i välgörenhetsprojekt i Bujumbura, den största staden i den afrikanska staten Burundi. 

Drottning Silvia och kung Carl Gustaf var vänner till Anki Wallenberg.
Foto: PONTUS HÖÖK

Välgörenhet i Afrika

– Jag har affärer i Bujumbura, har ett hotell där. Jag jobbar också med regeringen där för att få förändringar till stånd, säger Peder Wallenberg.

– Jag jobbar med projekt för sjukhus, skolor och annan social verksamhet. Jag ska bygga ett centrum för föräldralösa barn. Det finns många föräldralösa barn där på grund av tidigare krig, säger han.

Anki Wallenberg lärde känna kung Carl Gustaf och drottning Silvia redan på 1980-talet när hon var gift med Peder Wallenberg. Hon utvandrade till England och bosatte sig i ett stort hus i den trendiga stadsdelen Chelsea i London.

Bodde i London

Trots flytten höll hon nära kontakt med vännerna där hemma, bland dem drottning Silvia. För kungafamiljen blev Anki Wallenberg en viktig kontakt då prinsessan Madeleine flyttade till London med sin väninna Louise Gottlieb. De två 19-åriga flickorna inkvarterades då hemma hos Anki under en period mellan 2001 och 2002.

Anki Wallenberg stod på gästlistan vid prinsessan Madeleines bröllop 2013.

Peder Wallenberg, 83, är arkitekt och affärsman. Han är född Sager, men adopterades 1975 av sin biologiske far, bank- och industrimannen Jacob Wallenberg. Han hade ett par styrelseposter i några av pappans bolag medan denne levde. Men i övrigt har han stått utanför ledningen av Wallenbergsfären.

”Van seglare”

– Anki var ute och seglade med en god vän i Schweiz. Det var en stor kappsegling och de skulle ut och titta på den. Plötsligt utbröt ett våldsamt oväder, det slog omkull båten som sjönk, sade hennes bror, Stefan Magnusson, på måndagen.

– Hon var en van seglare. Hon har varit mycket på sjön. Men hon fastnade uppenbarligen i båtens linor, sade han.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.