Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anki Wallenberg död i båtolycka i Schweiz

Kungaparets vän Anki Wallenberg har omkommit i en båtolycka i Schweiz.
Carola och Fredrik Gottlieb tillsammans med Anki Wallenberg efter det kungliga bröllopet.
Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Anki Wallenberg på Anders Lettströms födelsedagsfirande i Stockholm 2008.
Foto: IVAN DA SILVA / STELLA PICTURES EYE PICTURE
Anki Wallenberg tillsammans med Erik Thott på samma födelsedagsfest.
Foto: IVAN DA SILVA / STELLA PICTURES EYE PICTURE
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf var nära vänner till Anki Wallenberg.
Foto: PONTUS HÖÖK

Kungaparets vän Anki Wallenberg omkom i en båtolycka på Genèvesjön i Schweiz i lördags.

Den avlidnas bror, Stefan Magnusson, bekräftar dödsfallet.

– Hon var ute i en segelbåt när det plötsligt bröt ut ett våldsamt oväder. Det slog omkull båten som sjönk. Anki tycks ha fastnat i linor, säger han.

– Det är oerhört tragiskt, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Ann-Christine Wallenberg, kallad Anki, var tidigare gift med affärsmannen Peder Wallenberg. Hon var också en nära vän till Sveriges kungafamilj.

Hon var ute med en god vän på en segeltur på Genèvesjön i Schweiz i lördags när det plötsligt började storma. Stormstyrkor på upp till 34 meter i sekunden uppmättes.

Segelbåten kapsejsade och sjönk. Vännen överlevde, men Anki Wallenberg, 68, förolyckades i vågorna.

Skulle titta på kappsegling

– Anki var ute och seglade med en god vän i Schweiz. Det var en stor kappsegling och de skulle ut och titta på den, säger hennes bror, Stefan Magnusson.

– Hon var en van seglare. Hon har varit mycket på sjön. Men hon fastnade uppenbarligen i båtens linor.

– Jag talade senast med henne i telefon i fredags. Hon var väldigt nöjd och glad. Vi gjorde upp planer för sommaren, säger han.

En man som också befann sig ombord överlevde olyckan, rapporterar schweiziska och internationella medier.

Det bekräftar också den schweiziska polisen.

Anki Wallenberg (t h) anländer till prinsessan Madeleines och Chris bröllop i Slottskyrkan i Stockholm 2013. Här med Carola och Fredrik Gottlieb.
Foto: SÖREN ANDERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Överraskades av stormen

– Vi hade väldigt starka stormar här i Genève. De var två personer på båten och de överraskades av stormen. De försökte ta sig tillbaka till hamnen, säger Joanna Matta, talespersonen för polisen i Genève.

– Mannen lyckades simma till en annan båt och kunde därifrån skicka upp nödraketer. Kvinnan simmade dock inte och båten sjönk, säger hon och fortsätter:

– Våra dykare lyckades hitta henne och förde henne till sjukhus där hon konstaterades ha avlidit.

Segelbåten kapsejsade cirka kl 17 lokal tid, enligt polisen. Stormstyrkor på upp till 34 meter i sekunden uppmättes, rapporterar den schweiziska nyhetssajten ”20 Minuten”.

– Vi kan bekräfta att kvinnan som omkom var svensk, säger polisens talesperson Joanna Matta.

Det våldsamma stormovädret krävde ytterligare ett dödsoffer i den närbelägna regionen Haute-Savoie i Frankrike. Där omkom en 51-årig kvinnlig tysk turist när ett träd knäcktes och föll på familjens husbil.

Flera båtar kapsejsade i ovädret under den stora kappseglingen Bol d'Or.
Foto: FABRICE COFFRINI / AFP
Olyckan inträffade på Genèvesjön.
Foto: TT

Nära vän till kungafamiljen

Anki Wallenberg lärde känna kung Carl Gustaf och drottning Silvia redan på 1980-talet när hon var gift med Peder Wallenberg. I början av 1980-talet utvandrade hon till England och bosatte sig i ett stort hus i den trendiga stadsdelen Chelsea i London. 

Trots flytten höll hon nära kontakt med vännerna där hemma, bland dem drottning Silvia. 

– Det är oerhört tragiskt. Kungafamiljen är informerad om den tragiska olyckan, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

För kungafamiljen blev Anki Wallenberg en viktig kontakt då prinsessan Madeleine flyttade till London med sin väninna Louise Gottlieb. De två 19-åriga flickorna inkvarterades då hemma hos Anki under en period mellan 2001 och 2002.

Anki Wallenberg stod på gästlistan vid prinsessan Madeleines bröllop 2013.

Hon var gift med Peder Wallenberg 1980–1986. Peder Wallenberg, 83, är arkitekt och affärsman. Han är född Sager, men adopterades 1975 av sin biologiske far, bank- och industrimannen Jacob Wallenberg. 

Peder Wallenberg hade ett par styrelseposter i några av pappans bolag medan denne levde. Men i övrigt har han stått utanför ledningen av Wallenbergsfären.

Knäckta master

Anki Wallenberg och hennes vän seglade ut för att titta på den stora kappseglingen Bol d'Or. Stormen skadade också några av de 465 deltagande båtarna i regattan på lördagen, rapporterar AFP. Flera båtar kapsejsade och ett 40-tal master knäcktes, flera besättningsmedlemmar föll överbord, skriver The Local. Men inga deltagande i tävlingen skadades.

Katamaranen ”Real Team” som ledde seglingen tvingens bryta och dra sig ur sedan stormen hade knäckt båtens mast. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.