Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Adrienne fick ukulele och lekrum i dopgåva

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Efter gudstjänsten fick prinsessan Adrienne ta emot presenter.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven på dopet.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN

Prinsessan Adrienne fick flera doppresenter efter gudstjänsten.

Men det var inga traditionella sådana.

Eller vad sägs om en ukulele och ett lekrum till en tremånaders?

Graverad silversked, ett smycke eller kanske en ljusstake?

Nej – när kungligheter döps är det inga traditionella dopgåvor som överlämnas.

Det märktes när prinsessan Adrienne döptes i Drottningholms slottskyrka på fredagen. Efter dopgudstjänsten hölls en privat mottagning inne på Slottet och flera dopgåvor överlämnades.

Som prinsessa fick lilla Adrienne dopgåvor från Sveriges riksdag och regering. Dessa överlämnades av talman Urban Ahlin och statsminister Stefan Löfven och var barnböcker med svenska visor och sånger – och så en ukulele.

Litteratur och en ukulele. En dopgåva till en prinsessa!
Foto: ANDERS LÖWDIN/REGERINGSEN.SE

”En outsinlig källa till kreativitet”

Om de hoppas på en musikkarriär för lillsessan framgår inte, men på gratulationskortet skrev Löfven och Ahlin:

"Det första ljud en människa hör är ljudet av sin mammas hjärtslag, rytmen finns från början. Det nyfödda barnet somnar rofyllt till vaggvisan. Det lilla barnet älskar att lyssna och sjunga med. Musik blir en outsinlig källa till kreativitet, fantasi och upptäckarglädje. Det finns visor, verser och sånger för livets alla tillfällen – att lyssna till, sjunga med i, skratta åt, inspireras av och reflektera över."

Riksdag och regering berättar om dopgåvan i ett pressmeddelande där de menar att de genom gåvan vill rikta ljus mot svenska visor och sånger.

"Vår förhoppning är att boksamlingen ska bidra till glädje och stimulera till sång och musik inom familjen", står det i pressmeddelandet.

Prinsessan Adrienne är hertiginna av Blekinge och fick av sitt landskap ett lekrum. Ett historieinspirerat sådant, som ska vara tillgängligt för alla.

Lekrummet uppförs i i den anrika Grevagården – Wachtmeisterska palatset – på Blekinge museum i Karlskrona. 

– Detta är en doppresent å alla barns vägnar, något som ska vara tillgängligt för barn för att leka fram kunskap och förståelse för vår historia, säger landshövding Sten Nordin i ett pressmeddelande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.