Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungafamiljens sorg – Alice Trolle-Wachtmeister är död

Grevinnan Alice Trolle-Wachtmeister är död.
Foto: SÖREN ANDERSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Alice Trolle-Wachtmeister var överhovmästarinna från 1994 till december 2015.
Foto: LASSE SVENSSON

Hon var en av kungafamiljens mest lojala och närmaste medarbetare.

Nu har grevinnan Alice Trolle-Wachtmeister avlidit, 91 år gammal.

Grevinnan somnade stilla in under måndagseftermiddagen i sitt hem på Trolle Ljungby slott, bekräftar hovet för Expressen. 

– Hon var en mycket bra och väldigt stark kvinna, som betydde väldigt mycket, särskilt för drottningen, säger hovexpert Sten Hedman.  

Samtliga i kungafamiljen har personligen blivit underrättade.

– Jag kan bekräfta att i eftermiddag så har grevinnan Alice Trolle-Wachtmeister avlidit i en ålder av 91. Det gick lugnt och stilla till, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Alice Trolle-Wachtmeister var överhovmästarinna från 1994 till december 2015. Tidigare var hon även statsfru – chef över drottningens stab.

– Hon var en mycket god rådgivare och nära vän till kungafamiljen och har varit det i flera år, säger Margareta Thorgren. 

– Hon var överhovmästarinna ända fram till 2015 och har haft många olika befattningar inom hovet. Hon är en mycket god vän till kungafamiljen, fortsätter hon.

Alice Trolle-Wachtmeister med make Hans Gabriel Trolle-Wachtmeister när prinsessan Madeleine gifte sig med Christopher O'Neill.
Foto: SÖREN ANDERSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Grevinnan stod nära kungafamiljen

Alice Trolle-Wachtmeister är den som har varit närmast kungafamiljen i alla år och den utanför familjen som såg kungabarnen först som nyfödda. 

När kronprinsessan var nyfödd 1977 var Alice Trolle-Wachtmeister på Stockholms slott och gjorde den så kallade vittnesceremonin av den nyfödda kungligheten.

Likaså när prins Carl Philip såg dagens ljus 1979 och även prinsessan Madeleine 1982 på Drottningholms slott.

Det är en gammal tradition att bland andra överhovmästarinnan, riksdagens talman, riksmarskalken och statsministern gör det som förr var en nödvändig kunglig besiktning av den nyfödda kungliga bebisen.

Överhovmästarinnan Alice Trolle-Wachtmeister med talmannen Per Westerberg, riksmarskalk Svante Lindqvist och dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt när prinsessan Estelle visades upp för första gången.
Foto: SCANPIX SWEDEN / SCANPIX SWEDEN

För kronprinsessan Victoria var det speciellt när Estelle föddes 2012 och Alice Trolle-Wachtmeister, 89, var den första utanför kungafamiljen som höll prinsessan för första gången.

Alice Trolle-Wachtmeister slutade av hälsoskäl

Hon slutade som överhovmästarinna för två år sedan av hälsoskäl – hon led av en skelettsjukdom.

– Jag har tyvärr inget annat val. Det är med stor sorg jag inte har kunnat vara med familjen på senare tid. Jag orkar inte längre, förklarade hon då för Expressen. 

Hon berättade också att hon försökt sluta flera gånger – men det vägrade kungen acceptera. 

Alice Trolle-Wachtmeister när prinsessan Leonores namn presenterades.
Foto: SUVAD MRKONJIC

– Han har sagt nej varje gång. Varje gång har han sagt: "Du kommer tillbaka! Du kommer tillbaka!". Men nu har han böjt sig. Nu förstår han att jag inte kommer tillbaka.

– Kom ihåg, jag är en gammal person, men bara för att jag slutar betyder ju inte det att jag inte finns kvar. Familjen kan fortfarande ringa mig och fråga råd. Det gör de ganska ofta, berättade Alice Trolle-Wachtmeister vidare. 

Alice Trolle-Wachtmeister var född Tornérhielm och växte upp på godset Gedsholm i Bjuvs kommun, i samma trakt som en vän, Skånes tidigare landshövding Margareta Pålsson. 

– Det ligger bara några kilometer från där jag bor, och hon kunde berätta att hon åkt förbi mitt hus, säger Margareta Pålsson.

Skånes tidigare landshövding Margareta Pålsson var vän med Alice Trolle-Wachtmeister. Här ses Pålsson tillsammans med drottning Silvia under ett besök på en skola 2013.
Foto: RICKARD NILSSON / SCANPIX SWEDEN

Margareta Pålsson: Hade mycket med Alice Trolle-Wachtmeister att göra

De båda vännerna hade båda en tidigare karriär som M-politiker. Men det var framför allt under åren som Margareta Pålsson var landshövding som de samarbetade.

– Jag hade mycket med henne att göra, både om kungaparet var här, eller om jag var i Stockholm. Hon skötte allt sådant fantastiskt. Hon hade kontroll över det som hände – och sådant som kunde hända också. Hon förutsåg allt.

Alice Trolle-Wachtmeister hade en stark personlighet som gjorde intryck på dem hon mötte, menar Margareta Pålsson.

– Hon utstrålade pondus. Det märkte alla. Korrekt, vänlig, rätt klädd efter tillfället, säger hon och fortsätter:

– Ibland möter man människor som man lyssnar på. Oavsett. För man vet att det har kunskap och insikt. Sådan var Alice. Ibland kände man sig liten.

Friherinnan Alexandra von Schwerin: "Den häftigaste jag träffat"

Friherinnan Alexandra von Schwerin på Skarhults slott i Skåne hade Alice Trolle-Wachtmeister som en mentor.

– Jag var en av de yngsta slottsfruarna när jag gifte mig, och hon var en av de äldre. Och hon var den häftigaste jag hade träffat, säger Alexandra von Schwerin.

Alice Trolle-Wachtmeister kunde allt om svenska traditioner, något som hon gärna lärde ut.

– Hon har spelat en stor roll i drottning Silvias liv. Det var hon som introducerade henne i alla svenska seder, säger Alexandra von Schwerin.

"Var en väldigt stark kvinna"

Hovexpert Sten Hedman bekräftar att Alice Trolle-Wachtmeister stod kungafamiljen väldigt nära och berättar att hon var särskilt viktig för drottning Silvia.  

– Hon var en järnlady i ordets bästa bemärkelse kan man säga. Hon var en mycket bra och väldigt stark kvinna, som betydde väldigt mycket, särskilt för drottningen. 

– Framförallt var hon viktig eftersom hon kunde svenska regler och hur språket fungerar. Det kunde hon överföra till Silvia som ju kommer från Tyskland och kanske inte var så välbekant med hur Sverige fungerade, till en början. Där var hon väldigt bra, men hon var ett stöd hela tiden, säger Sten Hedman. 

Höll sig i bakgrunden

Enligt Sten Hedman ville Alice Trolle-Wachtmeister stötta kungafamiljen – utan att själv uppmärksammas. 

– Hon tyckte väldigt illa om att bli uppmärksammad – privat naturligtvis men även i arbetet. Hon ville finnas där för kungaparet, men kanske inte så mycket för svenska folket, berättar Sten Hedman vidare.   

"Lyssnande, klok, hjälpsam"

Barbro Hultman, som arbetat vid hovet, uttrycker stor tacksamhet till Alice Trolle-Wachtmeister. 

– Jag hade ynnesten att lära känna henne litet närmare än under de aktiva journaliståren, när jag fick anställning vid hovets informationsavdelning och i sanning behövde många goda råd. Alice Trolle-Wachtmeister fanns alltid till hands, skriver Barbro Hultman på Facebook.  

– Lyssnande, klokare än någon annan, mer rak på sak och mer hjälpsam än vad som kunde begäras. När det gällde att ställa upp för kungen och hans familj var hon själva inkarnationen av ordet "lojal", skriver hon vidare. 

Grevinnan blev 91 år gammal.

Alice Trolle-Wachtmeister

Alice Trolle-Wachtmeister var en av kungafamiljens mest lojala och närmaste medarbetare under alla år. Hon kom också att bli en nära vän till familjen. Alice Trolle-Wachtmeister var grevinna och mellan 1978 till 1993 statsfru till drottning Silvia. 1994 fick Alice Trolle-Wachtmeister titeln överhovmästarinna.

Grevinnan var bosatt på Trolle Ljungby slott i Skåne och gift sedan 1949 med Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister. De hade inga barn.

Godset är ett fideikommiss sedan 1768. Nuvarande fideikommissarie är Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister som också är vd i godsbolaget. 12 000 hektar, varav 6 300 är skog och cirka 1225 är åkermark i egen drift. Familjens gods ska tas över av Carl-Fredrik Wachtmeister, barnbarn till Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeisters bror, Knut Wachtmeister, som äger Trolleberg strax utanför Lund.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.