Kronprinsessan Victoria och prins Daniel åkte utomlands direkt efter bröllopet 19 juni. Bertil Hult lånade ut både båt och plan till paret under smekmånaden. Foto: Splash News
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel åkte utomlands direkt efter bröllopet 19 juni. Bertil Hult lånade ut både båt och plan till paret under smekmånaden. Foto: Splash News

Kungliga bröllopsresan var ingen muta

Publicerad
Uppdaterad
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel kan pusta ut.
Deras bröllopsresa var ingen muta.
Ingen förundersökning har inletts.
- Victoria har ärvt sin funktion och omfattas därmed inte av lagstiftningen, säger överåklagare Gunnar Stetler.
Näringslivstoppen Bertil Hult, som har nära nära kontakter med kungahuset, lånade ut sitt privatplan, sin lyxyacht och semesterhus under kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllopsresa.
Muta hävdade flera privatpersoner som anmälde bröllopsparet.
"Själv får man inte ens ta emot en champagnepava utan att riskera att hamna i tingsrätten".
Men överåklagare Gunnar Stetler på Riksenheten mot korruption har lagt ner fallet.
Anledningen – kronprinsessan och prinsen ryms inte i lagstiftningen.
– Kronprinsessan och prins Daniel omfattas inte av mutlagstiftningen då det ska handla om till exempel arbetstagare och uppdragstagare, säger Gunnar Stetler. 
Ärendet avskrevs redan i det första stadiet.

"Kan inte muta sig"

– Vederbörande kan inte muta sig, och Bertil Hult kan därmed inte hållas ansvarig för bestickning, säger Gunnar Stetler och fortsätter:
– Victoria har ärvt sin funktion och har inte förordnats. De är utvalda, och tillhör inte personkretsen som omfattar lagstiftningen.
Prins Daniels funktion är beroende av kronprinsessan och kan inte heller omfattas av mutbestämmelsen, menar Stetler.

Vill ändra lagen

Men Stetler tycker att det är konstigt att det går att muta kungafamiljen utan att straffas.
– Det är en olycklig konsekvens av lagstiftningen, säger Stetler.
Han tycker att lagen bör ändras.

Över en miljon kronor

Åklagaren skriver i sitt beslut att gåvans värde kan uppskattas till väsentligt över en miljon kronor.
Då handlar det både om en bröllopsresa med privatflygplan till Söderhavet, disposition av en segelbåt värd flera hundra miljoner kronor och utnyttjande av ett större hus i USA.
Anmälarna har pekat på att Bertil Hult, som är innehavare/ägare av en stor språkresekoncern, på ett "otillbörligt sätt genom gåvan utnyttjat och kan utnyttja bröllopet och bröllopsparet, exempelvis genom publika arrangemang".

Tog aldrig kontakt

Bertil Hult lånade ut sitt privatjet till det nygifta paret. Foto: Stefan SöderströmGunnar Stetler tog aldrig kontakt med kungafamiljen då han ansåg sig ha tillräckligt med information för att ta sitt beslut.
Hovet tog själv aldrig ställning till om bröllopsgåvorna var olämpliga eller inte. Däremot har de meddelat honom att de varit angelägna om att beslutet skulle komma snabbt.
–  Detta var en rent privat resa, en bröllopsgåva från en gammal vän till den kungliga familjen, sa Ulrika Näsholm på informationsavdelningen tidigare till Expressen.se.
Justitieminister Beatrice Ask (M) avböjer att kommentera ärendet.
– Hon kan inte uttala sig i enskilda ärenden och även om hon skulle prata allmänt om lagstiftningen så kan det kopplas till ett enskilt avgörande av rättsväsendet, säger Asks pressekreterare Martin Valfridsson, till TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag