Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kunglig visit i Kalmar: "Det betyder mycket"

Foto: Anna Hållams

KALMAR. Estelle fick stanna hemma på Öland.

I dag arbetade mamma Victoria och pappa Daniel i Kalmar och mötte en rad personer som är nyanlända till Sverige och försöker komma in på arbetsmarknaden.

– Förstå vad duktiga ni är? sa en märkbart berörd Daniel. Ni är resurser!

I helgen kickstartar Öland turistsäsongen med festivalen "Öland spirar" och vad vore Öland utan sina kungligheter?

Just därför anlände Victoria och Daniel sent i går kväll med sista flyget från Stockholm till Kalmar och i dag har paret kombinerat vistelsen på Öland med jobb i Kalmar. På agendan var i dag integration och hur nyanlända till Sverige ska kunna etablera sig i Sverige på arbetsmarknaden.

Språkutbildning på agendan

Förmiddagen började på Högalids folkhögskola i Smedby och agendan var språkutbildning. Sedan Resurshuset i Kalmar för att få veta hur de nyanlända i Sverige har en chans att komma in på arbetsmarknaden.

Victoria och Daniel besökte Kalmar.Foto: Anna Hållams
De mötte en rad personer som är nyanlända till Sverige och försöker komma in på arbetsmarknaden.Foto: Anna Hallams
Kronprinsessparet lyssnade noggrant.Foto: Anna Hållams
Foto: Anna Hållams
Foto: Anna Hållams
Foto: Anna Hållams
Foto: Anna Hallams
Foto: Anna Hallams
Foto: Anna Hållams
Foto: Anna Hallams
Foto: Anna Hållams
1 / 11

Malin Gruvhagen, handledare på Resurshuset, var tacksam över kronprinsessan Victorias och prins Daniels besök:

– Vi arbetar här med att ungefär 100 personer per år och hjälper de att komma in på arbetsmarknaden. De har alla olika drömmar, men den gemensamma nämnaren är att de vill bli självförsörjande.

– Att kronprinsessparet kommer hit betyder enormt mycket för de som finns här i vår verksamhet. Jag är fruktansvärt glad för deras skull. I deras hemländer skulle detta aldrig hända att de skulle få träffa kungligheter eller politiker. Det är stort.

Många frågor

Inne på Resurshuset hade Victoria och Daniel många frågor om verksamheten.

– Hur många kan ni ta emot? Hur gör ni? Är det ett svårt jobb? frågade Victoria.

Både Victoria och Daniel var imponerade och prinsen sa spontant:

– Imponerande. Grymt jobb.

Efter att ha träffat sex kvinnor inne på Resurshuset som alla har gemensamt att de ska försöka etablera sig i Sverige och arbetsmarknaden berättade Victoria och Daniel för Expressen.

– Man kan göra mycket om man samverkar. Alla vi har träffat här i dag är duktiga människor som vill stå på egna ben och göra rätt för sig. Vara förebilder för sina barn.

– Vi måste se människor som kommer hit som resurser, som människor. De kan bidra jättemycket, men vi måste också få dem att känna sig utvalda och att de är viktiga och en tillgång.

Daniel fortsatte berätta för Expressen:

– Otroligt fascinerande och man önskar att alla kunde få kunskapen om vad man har med sig i bagaget när man kommer till Sverige. Det finns här så många levnadsöden och människor som bara vill komma in i samhället.

"De var fantastiska"

Athran Ahmed var en av de som fick träffa kronprinsessparet:

– De var fantastiska och förstod verkligen vår situation.

Estelle, då? Var fanns hon under besöket i Kalmar?

Hon var hemma kvar på Öland i familjens nybyggda Villa Skönviken i tryggt förvar med parets barnflicka. I helgen får hon mamma och pappa för sig själv när de ska njuta av första försommardagarna på Öland.​

 

LÄS OCKSÅ: Lillsessans våriga hälsning till folket.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.