Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungens val: Splittrar familjen vid ceremoni

Det normala är att hela kungafamiljen sitter samlad på scenne när Nobelpriserna delas ut. Som här, år 2012.
Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
Men i år får Sofia och Carl Philip inte ta plats på scenen vid prisutdelningen.
Foto: David Sica
Prinsessan Madeleine deltog senast vid Nobelfestligheterna för två år sedan, 2012. I morgon väntas hon närvara igen – men inte heller Madeleine och maken Chris får sitta på scenen.
Foto: Pascal Le Segretain

Kungafamiljen växer – och får inte plats.

När Sofia Hellqvist tar plats vid utdelningen av Nobelpriset flyttas hon, Carl Philip, prinsessan Madeleine och Chris ned i publiken.

Kungen vill inte att någon ska känna sig utanför.

– Det är pristagarna som ska vara fokus. Inte kungafamiljen, förklarar Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

FAKTA

1350 gäster på banketten i kväll i Blå hallen. Efter middagen går alla gäster en våning upp till Gyllene salen för kvällens dans. Samtidigt går kungafamiljens medlemmar till Prinsens galleri för att samtala med pristagarna.


Första gången som Nobelmiddagen serverades (på Grand Hotel i Stockholm) serverades först småvarma rätter, sedan bland annat slätvarsfilé, oxfilé, stekta järpbröst och en bakelse som kallades "Success Grand Hotel".


Förra året var det bland annat pärlhönsmosaik, morotsvariation med gotländsk tryffel, kantarelldeuxelle med tryffelmajonnäs. Varmrätten bestod av havskräftsfylld piggvarskupol och till efterrätt serverades chokladsilhuett med havtornsexplosion.


Årets mat kommer sannolikt att innehålla ingrediensen morot och desserten saffran.


■Kostnad: 2 500 kronor per kuvert. Då ingår det (om man vill) två glas champagne, två glas vin till maten, ett glas dessertvin (man kan få påfyllning om man orkar) samt avec till kaffet eller till sin kopp te som är en specialblandning à la Alfred Nobel som beställde sitt te från en känd tehandel i Paris.

Alla tidigare år har tv-tittarna vant sig att se kungafamiljens medlemmar uppe på scenen i Konserthuset vid utdelandet av årets Nobelpriser. Det var ju där som exempelvis prinsessan Estelle presenterade sig för svenska folket och tv-tittarna när hon mitt under direktsändningen och Kungssången gav sig tillkänna genom en rejäl spark inuti mamma Victorias mage.

Det är även där vi brukar se prins Carl Philip och prinsessan Madeleine på den blåa Nobelmattan bakom kungaparet när priserna delas ut.

Men i år ser det inte ut som vanligt. För första gången sitter flera av medlemmarna i familjen nere i publiken. Alltså inte på scenen. I år är det speciellt då både prins Carl Philips blivande hustru Sofia Hellqvist är inbjuden och även prinsessan Madeleines make Chris O'Neill gör premiär på Nobelfesten.

Nu skulle det plötsligt bli fyra par, åtta personer, uppe i kungsstolarna på scenen och det anser hovet, kungen, i samråd med Nobelstiftelsen är för många personer.

– Ja, det skulle helt enkelt bli för många och då har man tagit det här beslutet, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

– Nu blir det statschefen, drottningen, tronföljaren och prinsen som representerar kungahuset och familjen vid prisutdelningen. Det alla känner är viktigt är att pristagarna är i fokus, säger Margareta Thorgren.

De som hade förväntat sig att få se Sofia Hellqvist med kungafamiljen på scenen?

– Det kommer finnas flera tillfällen under kvällen. Alla i familjen är vid middagen placerade vid honnörsbordet, förklarar Margareta Thorgren.

Vill inte frysa ut Sofia

Att bara exkludera Sofia Hellqvist, som ännu inte är fullvärdig medlem av familjen förrän bröllopet sommaren 2015, anser kungen, enligt uppgift, skulle vara att frysa ut. Därför plockar han också ner Carl Philip, Madeleine och Chris O'Neill.

Sofia Hellqvist tar på Nobelfesten i kväll i Blå Hallen i Stadshuset plats vid honnörsbordet tillsammans med resten av kungafamiljen. Sedan tidigare stod det klart att prinsens fästmö skulle få en inbjudan till årets stora kungliga högtid.

Av bordsplaceringen som Expressen.se kunde publicera som första svenska media i går framgår att Sofia Hellqvist har en hedersplacering. Prinsens blivande hustru har riksdagens talman Urban Ahlin vid sin sida och bara ett par platser från både kungen och prins Daniel. För att Sofia ska känna sig lite extra trygg vid sin första Nobelfest har hon prins Carl Philip som sin andra bordskavaljer.

Vad kungafamiljens medlemmar, pristagarna och alla andra gäster får äta är en väl förborgad hemlighet fram till att banketten börjar i kväll vd 19.00. Ända sedan i våras har kockarna Daniel Roos och Klas Lindberg arbetat med menyn till de 1350 gästerna och utlovar en "rejäl överraskning" till kungaparet.

– Det är väldigt god mat som vi ska laga, så vi fick hålla oss till att laga den mat som Daniel och jag tror på. Det ska vara gott i grunden och samtidigt traditionsbundet, berättade Klas Lindberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.