Kungens tystnad vid frågor om att lämna

Publicerad

Sedan Nederländernas drottning Beatrix abdikerade har det diskuterats om kung Carl Gustaf borde göra likadant.

Men när Expressen träffar kungen vill han inte svara på några frågor.

Sedan Nederländernas drottning Beatrix meddelat att hon abdikerar från tronen och lämnar över till sin son, Estelles fadder prins Willem-Alexander, har debatten om den svenska kungen ska göra likadant återigen blossat upp.

I en omröstning på Expressen.se svarar 53 procent att kungen bör lämna över tronen till kronprinsessan Victoria, medan 47 procent tycker att han borde sitta kvar.

Magnus Simonsson, generalsekreterare i Republikanska föreningen, tillhör dem som tycker att kungen borde följa drottning Beatrix exempel.

– Det är väl bra att en monark avsäger sig tronen. Det borde fler kungligheter göra, inklusive den svenska, men det är tråkigt att någon annan tar vid, säger hon.

"Utmärkt idé"

Karin Lennmor, chefredaktör för Svensk damtidning, tycker att kungen borde lämna över tronen till Victoria om några år.

– Att kungen skulle göra så nu skulle inte funka men varför inte när han är 70-75 år? Det är en utmärkt idé, säger hon.

– Man ska låta de unga komma till, man kan inte sitta alltför länge oavsett yrke. Ur Victorias perspektiv är det förstås en utmaning att faktiskt få bli drottning. Det är schyst helt enkelt.

Vill inte svara

Kungen har tidigare gjort klart att han inte har några planer på att abdikera. När Expressen träffar honom på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademiens högtidssammankomst på Norra Latin i Stockholm vill han inte svara på frågor.

När Expressen når hovets informationschef Bertil Ternert säger han kort:

– Kommentaren från hovet är att det inte är aktuellt.

Patrik Åkesson, ordförande i Rojalistiska Föreningen, tillhör dem som tycker att kungen borde sitta kvar.

– Den svenska kungen ska inte lämna över tronen. Folk i allmänheten är inte alls av den meningen, säger han.

"Inte svensk tradition"

Historikern och professorn Dick Harrison håller med.

– Det ingår inte i svensk tradition. Tvärtom, i Sverige brukar kungarna sitta så länge de kan. I regel till de är över 90 år och dör och de brukar vinna mer popularitet ju längre de sitter. Det hände med Gustaf V och Gustaf den VI Adolf och Oscar II. Gamla kungar tenderar att vinna i popularitet för att de blir gamla, det låter konstigt men så brukar det alltid vara, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag