Johann Georg on Hohenzollem dog samma dag som prins Oscar föddes. Här är han och hustrun, prinsessan Birgitta, på en ceremoni dagen för Victoria och Daniels bröllop 2010 Foto: Andreas L ErikssonJohann Georg on Hohenzollem dog samma dag som prins Oscar föddes. Här är han och hustrun, prinsessan Birgitta, på en ceremoni dagen för Victoria och Daniels bröllop 2010 Foto: Andreas L Eriksson
Johann Georg on Hohenzollem dog samma dag som prins Oscar föddes. Här är han och hustrun, prinsessan Birgitta, på en ceremoni dagen för Victoria och Daniels bröllop 2010 Foto: Andreas L Eriksson
Systrarna på Victoria och Daniels bröllop. Foto: Jan DüsingSystrarna på Victoria och Daniels bröllop. Foto: Jan Düsing
Systrarna på Victoria och Daniels bröllop. Foto: Jan Düsing
Syskonbild på Haga slott 1948. Från vänster: Margaretha, Birgitta, Désireé, Christina och Carl Gustaf.Syskonbild på Haga slott 1948. Från vänster: Margaretha, Birgitta, Désireé, Christina och Carl Gustaf.
Syskonbild på Haga slott 1948. Från vänster: Margaretha, Birgitta, Désireé, Christina och Carl Gustaf.

Därför levde "Hansi" och Birgitta åtskilda

Publicerad

Tragedierna har avlöst varandra under 70 år och krossat lyckan för Hagasessorna.

I dag samlas de igen, nu för att lägga prinsessan Birgittas make Hansi till sista vilan.

Det var åratal sedan Birgitta och maken levde tillsammans som ett äkta par.

Men trots att han kopplades ihop med en ny kvinna förblev de gifta.

Tidiga journalfilmer från Haga slott visar fyra små prinsessor, fulla av liv, fulla av glädje. I folkmun fick Margaretha, Birgitta, Désirée och Christina snabbt smeknamnet Hagasessorna.

Utåt sett hade de allt som krävdes för ett lyckligt liv. Men bakom fasaden på Haga pågick en kamp för att säkra tronföljden. För det krävdes en prins.

Pressen var enorm på deras mamma, prinsessan Sibylla. När så vår nuvarande kung föddes 1946 var lyckan total.

Men den blev inte långvarig. När prins Carl Gustaf döptes en junidag samma år var det sista gången familjen skulle samlas i glädje. Några månader senare begravdes deras pappa arvprins Gustaf Adolf, efter att ha omkommit i en flygolycka. Processionen genom Stockholm följdes av över 100 000 människor.

– Far är död!

Det var så mamma Sibylla berättade för Hagasessorna att deras pappa hade gått bort, bara 40 år gammal.

– Vi fick veta att han var död. Sedan talades det inte mer om saken. Carl Gustaf fick inte veta sanningen förrän han fyllde sju år. Det var vår mammas sätt att klara situationen, klara av att leva sitt liv. Vi skulle inte tala om saken. Så var det bara. Det var naturligtvis inte bra för oss barn. Det hade varit mycket bättre att få tala om pappas död, har prinsessan Birgitta sagt i en intervju.

Fick inte veta att fadern var död

Prinsessan Christina har också vittnat om hur det var.

– Ingen talade någonsin om för mig att pappa hade dött. Det tog mig nog fem, sex år att förstå att jag inte hade någon pappa. Jag känner ingen agg eller bitterhet mot mamma, för jag tror att jag förstår henne. Hon var förtvivlad själv och det var en fruktansvärd chock för henne.

Efter begravningen isolerade sig prinsessan Sibylla allt mer och Hagasessorna och arvprins Carl Gustaf kom att bo i en egen del på Haga slott tillsammans med barnskötaren Nenne Björnberg. Något som förstås har präglat deras uppväxt.

Snart flyttade prinsessorna till Stockholms slott. Medan Sibylla stred mot sina demoner stred Hagasessorna för att få leva med sina respektive kärlekar.

Tidigt i livet tvingades Margaretha välja bort sin stora kärlek, barpianisten Robin Douglas-Home, som av dåvarande kungen inte ansågs passande för en prinsessa. Margaretha gifte sig i stället med affärsmannen John Ambler. De bosatte sig i England men tvingades senare lämna sin herrgård på grund av makens ekonomiska bekymmer.

I mitten av 90-talet syntes de allt mer sällan tillsammans och det blev känt att de skulle separera. De förblev dock gifta till hans död 2008.

Prinsessan Birgitta valde också tidigt att lämna Sverige. I sina memoarer "Min egen väg", som gavs ut på 90-talet, konstaterar hon att livet som prinsessa på Haga var som att leva i en gyllene bur, ett slags fängelse. Det kvävde henne.

"Vi ska alla vara tillsammans"

I likhet med Margaretha tvingades hon också strida för kärleken. Hon hade en romans med Sveriges då störste idrottsstjärna Sven Tumba, men han ansågs inte heller passande. Under en språkresa i München träffade hon i stället Johann Georg von Hohenzollern, Hansi kallad, som kom att bli hennes make.

I likhet med Margaretha kom Birgitta så småningom också att separera. En skilsmässa sågs som något fult och oacceptabelt av den äldre kungliga generationen.

"Efter bröllopet flyttade prinsparet till München och de fick tre barn, Carl Christian, Desirée och Hubertus. Makarna separerade senare och Birgitta har de senaste åren bott på Mallorca, men hon och Hansi har förblivit gifta och nära vänner" har Svensk Damtidning rapporterat.

Tidningen har också pekat ut en ny kvinna i Hansis liv.

Julhelgen har varit högtiden då Birgitta och Hansi har träffats i Tyskland. För Expressen berättade hon 2014:

– Vi ska alla vara tillsammans. Det är väldigt viktigt och känns bra.

I förra veckan gick Hansi plötsligt bort, samma dag som kronprinsessan Victoria födde prins Oscar. Hansi förs i dag till sista vilan i Hedingers kyrka i Sigmaringen i Tyskland. Vid Birgittas sida kommer kungaparet, hennes gudson prins Carl Philip, samt systrarna Désirée och Christina att finnas.

Hovet har valt att inte kommentera Expressens artikel.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag