Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungens start på födelsedagen – invigde hundpaviljong med Silvia

Kungen och drottningen hann med och en tur till Ormholmen innan födelsedagsfirandet. Foto: MATTIAS HELLSTRÖM / SPA
På platsen invigdes den nya paviljongen – gjord för hundar. Foto: Gunnar Johansson
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia talar med Expressens Gunnar Johansson
Billy, vars husse är Expressens Gunnar Johansson, är på ”Hundön” nästan varje dag. Nu var han naturligtvis framme och bekantade sig med kungaparet.Foto: Gunnar Johansson

Före det officiella födelsedagsfirandet på Stockholms slott gav kung Carl XVI Gustaf själv bort en fin present till hundar och hundägare.

Tillsammans med drottning Silvia och deras hund Brandie var han med och invigde den nya paviljongen på Ormholmen bakom Drottningholms slott.

– Jag hoppas den kan vara till glädje för dem som kommer hit med eller utan hundar, sa kungen.

Platsen kallas i dagligt tal för ”Hundön”. Hussar och mattar åker hit med sina vovvar, som får springa fritt och leka med gamla och nya kamrater av alla storlekar och åldrar.

Mitt på ön står den nya paviljongen, ritad av slottsarkitekt Erland Montgomery. 

Kungen höll tal, en ensemble från Försvarsmakten spelade och det bjöds på kaffe och kanelbullar.

Det var feststämning. Glada hundar sprang runt. Och i centrum fanns kungen, drottningen och deras bayerska viltspårhund Brandie, som också är avbildad på paviljongens vindflöjel. 

Slottsfogde Stefan Wirtén berättade i sitt tal hur kungen kom med idén till paviljongen, och att det var mycket krångel med att få tillstånd från riksantikvarieämbetet att bygga den. Slottsfogden avslutade:

Drottningen och kunge hann med att ta en promenad med några av hundarna. Foto: MATTIAS HELLSTRÖM / SPA

Alla hurrade

– Jag är jätteglad att vi på Hans majestät konungens födelsedag får överlämna denna paviljong till alla mattar och hussar, kungen och drottningen inkluderade, som springer runt här på Ormholmen men sina glada hundar.

– Voff, voff, instämde kungaparets Brandie.

Slottsfogden sa:

– Javisst Brandie! 

– Ett fyrfaldigt leve för Hans Majestät Konungen! Han leve!

Alla hurrade. Ensemblen spelade en fanfar och sedan ”Ja må han leva”.

– Kära vänner! Kära hundägare! sa kungen.

– Det har gått ett antal år och jag har påpekat att det är ett önskemål från mig själv och andra att kunna göra en uppehållsplats, en paviljong. 

Han hoppas att den kan vara till glädje för besökare både med och utan hundar.

Drottning Silvia och kung Carl Gustaf ute på Ormoholmen, som ligger bakom Drottningsholms slott. Foto: MATTIAS HELLSTRÖM / SPA

Kungen älskar paviljongen

– Här kan man sitta ner om man är trött. Om det är för mycket sol går man in. Om det regnar gå man in. Om det inte regnar så går man ut.

Kungen sa vidare:

– Jag tycker att det är jätteroligt att vi fick tillstånd till bygget. Det har tagit några år. Vi har pratat och pratat. Nu är mina önskemål genomförda på ett fint sätt. Jag tackar arkitekten och slottskontoret här i Drottningholm. En varm applåd för paviljongen!

– Så kan vi fundera på namnet Ormholmen. Jag har aldrig sett några ormar här. Jag  bestämmer att den från och med nu ska heta Hundholmen.

– Nu ber jag att få bjuda på kaffe och kanelbullar.

”Jag tycker att det är jätteroligt att vi fick tillstånd till bygget”, berättar kungen. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Gratulerade kungen

Hundägare kom fram, gratulerade kungen på födelsedagen, och ställde frågor. Han sa att ön betyder väldigt mycket för de flesta:

– Här kan man släppa hundarna fritt och de mår mycket bättre här. De vill gärna slåss när man har dem i koppel men när man har dem fritt händer aldrig någonting.

Vad betyder hunden Brandie för kungen?

Drottningen svarade och skämtade:

– Fråga mig. Jag blir lite avundsjuk ibland. Hon tar mycket uppmärksamhet.

– Det är en varm vänskap mellan Brandie och husse.

 Brandie har tidigare varit sjuk och jag frågade hur hon mår.

– Det är bra, svarade kungen.

Vår hund Billy sprang fram och hälsade på kungaparet.

Jag berättade att Billy är på ön nästan varje dag. Jag fick frågan vad han är för ras och förklarade att han är en ”Australian cobberdog”, i grunden en labradoodle, korsning labrador/pudel, där man blandat in ytterligare några raser för att få fram fina egenskaper.

– Han tappar inte hår? undrade drottningen. Jättebra för allergiker!

Jag berättade att ”cobbers” också är utmärkta att utbilda till vårdhundar. Kungen svarade:

– Det är väldigt fint att det går att avla fram de här raserna som kan hjälpa till i olika sammanhang.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.