Kungens skämt om Silvia på statsbesök

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Suvad Mrkonjic

Mitt under pågående statsbesök passade kungen på att skämta om hustrun Silvia:

- Hon kommer inte. Jag tror att hon har svimmat.

Kungen och drottning Silvia inledde i dag sitt statsbesök i Kroatien. Fram till torsdags kväll ska de resa runt i landet och uppmärksamma banden mellan Sverige och Kroatien som i sommar går med i EU.

Statsbesök kan vara både lite stela och konservativa. Men ibland måste stämningen lättas upp och vem skulle vara mest lämpad för det om inte kungen?

I dag på eftermiddagen, när kungen och Silvia besökte Mestrovicmuseet inne i Zagreb, passade vår monark på att dra ett skämt – på drottningens bekostnad.

Kungen: ”Tror hon svimmat”

Det var planerat en fotografering ute i trädgården vid museet och planen var att kungen, drottningen och det kroatiska presidentparet Ivo och Tatjana Josipovic skulle posera framför en av statyerna av framlidna Ivan Mestrovic i trädgården.

När sällskapet kom ut saknades drottningen. Det var då kungen passade på:

- Jag tror att hon har svimmat där uppe, sa kungen och pekade upp mot andra våningen.

Kungens hovstab skruvade nervöst på sig. Var monarken allvarlig? Hade drottningen svimmat? Vem tog då hand om henne? Alla i hovstaben var ju redan nere i trädgården.

Kungen: ”Hon har visst nyktrat till”

Kungen verkade dock inte speciellt bekymrad över hustruns hälsotillstånd utan traskade glatt ut i trädgården och började titta på statyerna. Då plötsligt hördes drottningens röst och kungen var än en gång reptilsnabb i sin kommentar:

- Oj, hon har visst nyktrat till.

Silvia som inte hade hört första skämtet tittade allvarligt på sin make. Sedan skrattade även hon.

Informationschefen Bertil Ternert strök diplomatiskt över kungens skämt och konstaterade:

- Ja, kungen... Skulle vi kunna ta den där bilden.

Ännu en dag på jobbet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.