Kungens oro över Saudi-konflikten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Som Sveriges statschef vill kungen självklart bidra till att finna en lösning i den uppkomna situationen", uppger kungahusets presschef Margareta Thorgren.
Foto: David Sica
Utrikesminister Margot Wallström.
Foto: Sven Lindwall

Kungen vill hjälpa regeringen att lösa konflikten med Saudiarabien.

På måndag möter kungen utrikesminister Margot Wallström.

– Som Sveriges statschef vill kungen självklart bidra till att finna en lösning i den uppkomna situationen, uppger kungahusets informationschef Margareta Thorgren.

Sveriges relation med Saudiarabien har blivit allt sämre sedan utrikesminister Margot Wallströms uttalanden om saudiska kvinnors rättigheter och spöstraffet mot människorättsaktivisten Raif Badawi.

Saudiarabien har beslutat att tills vidare inte utfärda nya arbetsvisa för svenska medborgare och har kallat hem sin ambassadör från Stockholm.

Kungen bekymrad

Nu uttrycker kungen sin oro över hur situationen utvecklats.

– Kungen är bekymrad över de senaste dagarnas händelseutveckling och tycker det är viktigt att ha en bra dialog och goda relationer länder emellan, skriver hovets informationschef Margareta Thorgren i ett sms.

– Som Sveriges statschef vill kungen självklart bidra till att finna en lösning i den uppkomna situationen.

Möter utrikesministern

Nu förs en dialog mellan kungen och regeringen. På måndag har kungen ett möte med utrikesminister Margot Wallström, uppger Thorgren.

– Mötet är inbokat sedan lång tid tillbaka men har naturligtvis fått ny aktualitet.

Hur dialogen förs är dock både hovet och Margot Wallströms pressekreterare Erik Boman förtegna om.

– Det är inget vi kan kommentera, säger Erik Boman.

Regeringen orolig

Samtidigt oroas utrikesminister Margot Wallström för att hennes kritik av Saudiarabien börjar tolkas som islamfientligt bland muslimer, skriver TT.

– Ja, det är jag orolig för, säger Margot Wallström enligt nyhetsbyrån.

Även regeringen är oroad för att Sverige ska framställas som islamfientligt i medier i Gulfstaterna.

Enligt uppgift till TT handlar det inte om något officiellt uttalande från Saudiarabien eller andra arabländers regeringar, utan om påståenden i medier och sociala medier i Gulfstaterna. Regeringen är oroad för att sådana påståenden ska sprida och väcka folkliga protester.

Wallström: "Har största respekt för islam"

På fredagen försäkrade Wallström i en interpellationsdebatt i riksdagen att regeringen inte har kritiserat islam i samband med uttalanden om bristen på mänskliga rättigheter i Saudiarabien.

– Regeringen har största respekt för islam som religion och dess bidrag till vår gemensamma civilisation, säger hon enligt TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.