"Som Sveriges statschef vill kungen självklart bidra till att finna en lösning i den uppkomna situationen", uppger kungahusets presschef Margareta Thorgren. Foto: David Sica"Som Sveriges statschef vill kungen självklart bidra till att finna en lösning i den uppkomna situationen", uppger kungahusets presschef Margareta Thorgren. Foto: David Sica
"Som Sveriges statschef vill kungen självklart bidra till att finna en lösning i den uppkomna situationen", uppger kungahusets presschef Margareta Thorgren. Foto: David Sica
Utrikesminister Margot Wallström. Foto: Sven LindwallUtrikesminister Margot Wallström. Foto: Sven Lindwall
Utrikesminister Margot Wallström. Foto: Sven Lindwall

Kungens oro över Saudi-konflikten

Publicerad

Kungen vill hjälpa regeringen att lösa konflikten med Saudiarabien.

På måndag möter kungen utrikesminister Margot Wallström.

– Som Sveriges statschef vill kungen självklart bidra till att finna en lösning i den uppkomna situationen, uppger kungahusets informationschef Margareta Thorgren.

Sveriges relation med Saudiarabien har blivit allt sämre sedan utrikesminister Margot Wallströms uttalanden om saudiska kvinnors rättigheter och spöstraffet mot människorättsaktivisten Raif Badawi.

Saudiarabien har beslutat att tills vidare inte utfärda nya arbetsvisa för svenska medborgare och har kallat hem sin ambassadör från Stockholm.

Kungen bekymrad

Nu uttrycker kungen sin oro över hur situationen utvecklats.

– Kungen är bekymrad över de senaste dagarnas händelseutveckling och tycker det är viktigt att ha en bra dialog och goda relationer länder emellan, skriver hovets informationschef Margareta Thorgren i ett sms.

– Som Sveriges statschef vill kungen självklart bidra till att finna en lösning i den uppkomna situationen.

Möter utrikesministern

Nu förs en dialog mellan kungen och regeringen. På måndag har kungen ett möte med utrikesminister Margot Wallström, uppger Thorgren.

– Mötet är inbokat sedan lång tid tillbaka men har naturligtvis fått ny aktualitet.

Hur dialogen förs är dock både hovet och Margot Wallströms pressekreterare Erik Boman förtegna om.

– Det är inget vi kan kommentera, säger Erik Boman.

Regeringen orolig

Samtidigt oroas utrikesminister Margot Wallström för att hennes kritik av Saudiarabien börjar tolkas som islamfientligt bland muslimer, skriver TT.

– Ja, det är jag orolig för, säger Margot Wallström enligt nyhetsbyrån.

Även regeringen är oroad för att Sverige ska framställas som islamfientligt i medier i Gulfstaterna.

Enligt uppgift till TT handlar det inte om något officiellt uttalande från Saudiarabien eller andra arabländers regeringar, utan om påståenden i medier och sociala medier i Gulfstaterna. Regeringen är oroad för att sådana påståenden ska sprida och väcka folkliga protester.

Wallström: "Har största respekt för islam"

På fredagen försäkrade Wallström i en interpellationsdebatt i riksdagen att regeringen inte har kritiserat islam i samband med uttalanden om bristen på mänskliga rättigheter i Saudiarabien.

– Regeringen har största respekt för islam som religion och dess bidrag till vår gemensamma civilisation, säger hon enligt TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag