Kungens ord - då och nu

Publicerad
Uppdaterad
Kungen har trampat i klaveret igen.
Nu försöker han släta över Bruneigrodan - med en lögn.
I stället för att ta en öppen debatt valde kungen i går att ge en skriftlig förklaring till sin hyllning av diktaturstaten Brunei. Men förklaringen innehåller nya misstag. Så här skriver kungen: "Efter att statsbesöket i sultanatet Brunei och mötet med dess statschef avslutats, fick jag frågan om det varit några ''svårigheter att umgås och träffas och förhandla med en sådan ledare'', och som det sades, ''styr sitt land med järnhand''. På den frågan svarade jag att vi som gäster inte haft några svårigheter, vi möttes av stor vänlighet och värme. Jag lade till att jag noterat att sultanens möten med sina medborgare är mycket omfattande vid mottagningar och resor runt om i landet." "Lång historia" Men så löd inte svaret när frågan ställdes av Expressens Michael Töpffer i Brunei. Då sa kungen: - ...jag upplever snarare tvärtom, att han ju har en kolossalt nära... det är ju ett litet land, va, man måste ju ha det i, i baktanken och förståelse också och, eh, lång historia. Inte en enda gång under kungens resonemang nämns: "att vi som gäster inte haft några svårigheter". Nämnde inga gäster - Han sa inget om gäster. Han kanske tänkte det men jag kan bara utgå från det som han faktiskt sa, säger journalisten Michael Töpffer som ställde de två frågorna som fått det att storma runt kungen. Ytterligare en tveksamhet i kungens skriftliga förklaring är: "Vid pressträffen ville jag därutöver endast berätta om sultanens personliga kontakter med sina medborgare, vilket naturligtvis är en annan sak, som inte ska blandas samman med frågan om läget för demokratiska fri- och rättigheter i landet." I Brunei sa kungen: - ...jag upplever det som en väldigt nära väldigt väldigt nära, och varje söndag efter det besöket i moskén som dom deltar i så har dom en, har han en, vad säger man, ja en öppen audiens där vem som helst får komma och hälsa och framföra sina åsikter. Även här är kungens förklaring en efterkonstruktion, menar Michael Töpffer. - Jag ställde en enkel fråga. Den var bara en mening. Men plötsligt började kungen att försvara sultanen och berätta om hur öppet och bra det är i Brunei, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag