Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Kungens” och ”prinsens” framtid inom yrket avgörs

Ekrem Güngör bemötte anklagelserna om att han läckt hemliga uppgifter till Vårbynätverket i våras.
Foto: Kickan Nikolic/Advokatfirman Devlet
Foto: Kickan Nikolic/Advokatfirman Devlet

Ekrem Güngör, 41, och Amir Amdouni, 28, anklagas för att ha läckt hemlig information till kriminella Vårbynätverket.

Falska påståenden, hävdar de i skrivelser till Advokatsamfundet som Dagens Nyheter har tagit del av.

Men Ekrem Güngör dök inte upp vid sammanträdet i disciplinnämnden i onsdags.

I februari avslöjade Expressen att advokaterna Ekrem Güngör och Amir Amdouni vid firman Devlet anklagades för att ha läckt hemlig information till grovt kriminella Vårbynätverket i södra Stockholm. 

Anklagelserna framfördes i anmälningar från Stefan Bergman, chefsåklagare vid Södertörns åklagarkammare, och Stefan Creutz, vice chefsåklagare vid samma kammare. 

Anmälningar gjordes till både Justitiekanslern och Advokatsamfundets disciplinnämnd.

Kallades ”Kungen” och ”Prinsen”

Ekrem Güngör och Amir Amdouni hade, precis som många av sina klienter i Vårbynätverket, en Encrochat-telefon, enligt anklagelserna som framförs i anmälningarna. 

Ekrem Güngörs alias i de krypterade konversationerna är ”Kungen” och Amir Amdounis ”Prinsen”, enligt Expressens uppgifter. 

Advokatduon kommunicerade främst med Vårbynätverkets ledare, nu häktad för mordplaner mot en kriminell konkurrent, enligt åklagarnas anmälningar. 

”Ni hjälper oss och vi hjälper er”, skrev ledaren till advokaterna, enligt Expressens uppgifter.

Går till motangrepp

Advokaterna har fått bemöta anklagelserna i svarsinlagor. Där hävdar båda att chattarna från Encrochat inte kan ses som giltig bevisning, skriver DN.

De har inte heller använt epiteten ”Kungen” och ”Prinsen”, menar de. ”Det finns inte någon som helst utredning i ärendet som antyder att så skulle ha varit fallet”, skriver Filip Rydin som företräder Ekrem Güngör, enligt DN.

Han vill inte kommentera varför Ekrem Güngör inte själv närvarade hos disciplinnämnden.

– Det finns absolut ingen grund för uteslutning, så mycket kan jag säga, säger han till tidningen.

Amir Amdounis företrädare Tomas Olsson skriver att han ”vare sig visslat på en kriminalvårdare eller kallat honom 'hund'”.

Till följd av att Ekrem Güngör har pekats ut som allierad med Vårbynätverket finns nu en hotbild mot honom, enligt Rydin. I slutet av mars inträffade en sprängning vid det kontor där advokaterna tidigare haft sin byrå.

Det kan finnas en koppling, menar Rydin.

– När det nu skedde en sprängning kan man ju utgå från det, säger han till DN.

Ekrem Güngör fick 11 miljoner kronor ur statskassan

Efter att advokaterna fått ge sin bild höll disciplinnämnden sitt sammanträde där de fattade beslut i ärendet.

Chefsåklagare Stefan Creutz vill inte uttala sig kring om han fått vetskap vad beslutet landade i.

– Det får du fråga disciplinnämnden om. 

Advokatsamfundet kommer nu att meddela beslutet inom kort. Klart är att advokaternas framtid inom ett yrke, som de under förra året tjänade miljontals kronor på i offentliga medel, står på spel.

Särskilt för Ekrem Güngör har yrket varit lukrativt. Under 2018 och 2019 fick han 11 miljoner kronor ur statskassan för sina uppdrag som offentlig försvarare i brottmål. 

Nämndens hårdaste påföljd är uteslutning. Därefter kommer varning som kan kombineras med en straffavgift på upp till 50 000 kronor. Den mildaste är erinran. Disciplinnämnden skulle även kunna nöja sig med att göra ett uttalande – eller avskriva ärendet utan någon påföljd. 

Advokaterna kommunicerade direkt med Vårbynätverkets ledare

Anmälningarna gäller brott mot tystnadsplikten och inrymmer anklagelser om att advokaterna ska ha läckt information som omfattas av yppandeförbud från häktningsförhandlingar och kallat en av ledarens fiender för ”horungen”. 

De har även gett medlemmar i nätverket råd om hur de ska undvika att gripas av polis och hjälpt gängmedlemmar att lokalisera vapen, enligt anklagelserna. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.