Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungens nya möte – har träffat Anders Olsson

Anders Olsson fungerar som Svenska Akademiens direktör under denna period.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Kungen har på tisdagen haft ytterligare möten angående Svenska Akademien
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Börshuset i Stockholm, där Svenska Akademien sammanträder.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kungen har haft ytterligare möten angående krisen på Svenska Akademien. 

På tisdagen träffade han ledamoten Anders Olsson som för tillfället fungerar som Akademiens direktör och som är emot ett uteslutande av Katarina Frostenson.

– Anders Olsson har varit kallad till ett informationsmöte med kungen i sin roll som direktör för Akademien, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet. 

Samtidigt kan det bli aktuellt med ytterligare möten med ledamöter i Akademien.

Efter krisen i Svenska Akademien har det varit febril aktivitet på Slottet. Flera interna möten har hållits för att ha en beredskap inför vad kungen kan behöva göra i egenskap av beskyddare, enligt Expressens uppgifter.

På söndagen träffade kungen Akademiens ständige sekreterare Sara Danius för att bli informerad om den fortsatt pågående krisen på institutionen. 

Nu har kungen haft ytterligare möten – den här gången med Anders Olsson som sitter på stol nummer fyra och som tillhör den majoritet som är emot ett uteslutande av Katarina Frostenson. Enligt källor till Expressen initierades mötet av den gruppen.

– Hovet meddelar att akademiledamot Anders Olsson, stol nummer fyra i Svenska Akademien, har haft företräde med kungen på Stockholms slott. Anders Olsson fungerar som Akademiens direktör under denna period, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet. 

– Det innebär att Anders Olsson har varit kallad till ett informationsmöte med kungen i sin roll som direktör för Akademien. De har ett ambulerande direktörskap och just nu har Anders Olsson det, fortsätter hon. 


LÄS MER: Akademiledamöter träffas för att diskutera Sara Danius

Kungen har träffat ledamoten Anders Olsson

Anders Olsson träffade kungen i dag i för ett enskilt möte. 

Kan det bli aktuellt att träffa fler personer? 

– Det kan det bli. Men vi kommenterar inte detaljer kring det, säger Margareta Thorgren. 

Hoppet för den åtta personer stora gruppen – som röstade mot ett uteslutande av Katarina Frostenson – står nu till kungen som är Akademiens höga beskyddare.

Flera röster har höjts om att han bör ingripa – något som även ledamöter i Akademien tycks hoppas på.

– Jag tror att det som är intressant nu, det är ju att Akademiens beskyddare, kungen, har uttalat sig positivt och sagt att Akademien är en viktig instans. Och att han är beredd att medverka till att man ändrar på situationen. Det tycker jag är gårdagens behållning, har Sture Allén tidigare sagt.

På måndagen kommenterade kungen krisen på Svenska Akademien.

– Jag håller mig informerad om utvecklingen, det är en tråkig utveckling som har uppstått. Jag hoppas att vi ska kunna lösa det på något sätt. Alla problem är till för att lösas och det tror jag att vi gör förr eller senare. Låt det bara ta lite tid, sade han då.

Expressen söker Anders Olsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.