Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungens läkares hjälteinsats efter krokodilattacken

Efter attacken – Skansen bygger om krokodilanläggningen
Drottning Silvia och kungliga livläkaren Peter Möller.Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Här skedde krokodilattacken. Foto: Elin Jönsson
Krokodilerna på SkansenFoto: Elin Jönsson
Entrén vid Skansen. Foto: Janne Åkesson / Swepix

Kungens läkare räddade livet på den svårt skadade mannen som attackerades av en krokodil på Skansen.

– Risken var stor att han skulle förblöda, vi stoppade blodflödet genom att snöra av hans arm med en livrem, säger Peter Möller, kungens livmedikus sedan 1990.

Stämningen var på topp när det slutna sällskapet Travellers Club hade sin årliga kräftskiva i Skansenakvariet i tisdags kväll. En festdeltagare i 80-årsåldern höll tal och lade samtidigt vänstra armbågen över skyddsglaset till krokodilinhägnaden.

En krokodil gick till attack – och mannen föll blödande ihop.

Stoppade blodflödet med livrem

– Jag satt långt bort med ryggen emot och såg inte vad som hände. Plötsligt ropade folk på mig: ”Du måste komma, det är akut!”, säger läkaren Peter Möller, 73.

– Jag sprang fram och såg att en man låg på golvet. Han blödde ymnigt ur sin vänstra arm. Jag och en annan sjukvårdskunnig hjälptes åt att snöra av armen.

– Jag är gammal jourläkare men hade inga prylar med mig, så vi snörde av honom med en livrem. Även om vi tog i, blödde han i alla fall. Så min kollega satt och klämde runt armen hela tiden, säger han.

Peter Möller berättar att han pratade med den skadade, kände på pulsen och kontrollerade att det inte tillstötte några problem med hjärtat eller några andra komplikationer. Han säger att mannen hade mycket stora smärtor.

Svåra smärtor

– Han var enormt påverkad av både chocken och smärtan. Vi kunde tala med honom. Men det är inte säkert att han kommer att minnas något av händelsen, säger Peter Möller.

– Tack vare våra insatser blödde han inte längre. Annars var det troligt att han skulle förblöda. Han fick väldigt allvarliga vävnadsskador av det djupa krokodilbettet. Jag har varit jourläkare i många år så jag har varit med om det mesta.

– Vi fick hålla folk på avstånd. Hans vänner ville komma fram till honom. Vi höll dem borta tills ambulansen kom, säger han.

Både ambulans och jourläkarbil kom snabbt till platsen. Också polisen anlände och inledde en utredning. Peter Möller gav sin redogörelse för vad som hade hänt.

”Folk var chockade”

– Stämningen var på topp tills det här hände. Då tog festen slut. Folk var chockade, människor stod i grupper för att tala av sig, säger Peter Möller.

Kung Carl Gustaf är hedersmedlem i Travellers club, en 102 år gammal klubb i vilken man blir invald. Klubbens aktiviteter är bland annat föredrag och resor.

Peter Möller, som är kungens livmedikus, säger att kungen inte brukar komma på kräftskivan men däremot deltar i årsmötena ibland. Skansenakvariets ägare Jonas Wahlström, som är klubbmedlem, upplåter sina lokaler till den årliga kräftskivan.

– Jag är livmedikus sedan 1990 men numera pensionär. Jag har många kontakter med kungahuset även om jag inte rycker ut som läkare längre. Jag känner dem privat och är engagerad i stiftelser, säger Peter Möller.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.