Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungens kritik mot äldre: ”Det förstår jag inte alls”

Kung Carl Gustaf.Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES

Folkhälsomyndigheten har uppmanat äldre personer att distansera sig från sociala kontakter. 

Kungen kritiserar de som väljer att inte följa råden. 

– Det förstår jag inte alls, säger han i en intervju med DN. 

Folkhälsomyndigheten och regeringen har uppmanat äldre personer att distansera sig från sociala kontakter och hålla sig hemma. 

Nu går kungen, som arbetar på distans från Stenhammar i Sörmland, ut med samma uppmaning och säger till DN att han är oförstående till att det finns de som inte lyssnar på råden. 

– Det förstår jag inte alls. Det blir kanske lite konstigt när jag säger det, men det finns väl väldigt mycket som man kan passa på att göra som man inte hunnit tidigare, som kanske nu blir gjort. Man kan sitta ned och läsa en bok. Man kan gå in och städa. Man kan måla om huset, säger han till tidningen och fortsätter: 

– Ta vara på de här dagarna som ni är hemma. Det finns hur mycket som helst att göra. 

Kungen om corona: ”En global tragedi”

Kungen berättar i intervjun att han själv ”är helt okej” och att han spenderat den senaste tiden med att bland annat läsa böcker.

Han menar att coronaviruset saknar motstycke – och syftar då inte enbart på själva viruset. 

– Man pratar ju om spanska sjukan och så vidare. Men det här rör sig så mycket snabbare och har ett annat förlopp. Vi reser så mycket. Det finns en ny hastighet, ingen kunde tro att detta skulle hända i Sverige. Man går hemma och är trygg i sin vardag och sin omgivning och så kan detta plötsligt poppa upp, som en farsot mitt ibland oss och bland vänner och bekanta. 

Håller kontakt med barnbarn via Skype

Genom Skype håller han kontakt med barnbarnen och dottern prinsessan Madeleine i USA, berättar kungen. 

Kungen berättar vidare att i princip alla aktiviteter han brukar ägna sig åt har fått läggas åt sidan. Däremot fortsätter han att röra på sig och tar en promenad i skogen för hälsans skull. 

Ingen i kungafamiljen har tvingats sätta sig i karantän eftersom de inte besökt något av de utpekade riskområden – men de förhåller sig till social distansering. 

Tidigare har furst Albert II av Monaco och prins Charles i England konstaterats smittade av coronaviruset – de första kungligheterna som drabbades av det nya viruset. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.