Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kungens krav på Akademien efter Sara Danius avgång

Akademiledamoten Anders Olsson.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Kung Carl XVI Gustaf.
Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Ilskan på Slottet är stor efter att ledamoten Anders Olsson uttalat att kungen haft en del i Sara Danius avgång från Svenska Akademien.

Under fredagsmorgonen satt Olsson i möte med kungen – där kungen vill ha rätt fakta på bordet.

– Kungen har inte varit delaktig i Sara Danius avgång. Det stämmer inte överhuvudtaget, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

I tisdags träffade kung Carl Gustaf ledamoten Anders Olsson på Stockholms slott för ett informationsmöte om krisen i Svenska Akademien.

Olsson uppgav i fredagens P1 Morgon att det var det mötet som låg bakom Sara Danius val att avgå i dag.

– Samtalet med kungen som pågick i en timme, som ledde fram till detta. Vi delade samma analys, sa han.

Men Expressen erfar att kungen blivit mycket upprörd av uttalandet och under fredagsmorgonen satt Anders Olsson i möte med kungen på Stockholms slott för att förklara sig.

Hovet bekräftade att ett möte pågick mellan klockan 09 och 10 på fredagsmorgonen. Med på mötet var även riksmarskalk Svante Lindqvist. 

– Ja, kungen har just nu ett informationsmöte med Anders Olsson. Kungen vill efter gårdagens två avhopp ha rätt fakta upp på bordet, sa Margareta Thorgren, informationschef vid hovet på fredagsförmiddagen. 

Men kungen var inte involverad i att Sara Danius avgick, som Olsson påstår?

– Nej, absolut inte, säger Thorgren och fortsätter:

– Kungen har inte varit delaktig i Sara Danius avgång. Det stämmer inte överhuvudtaget.

Margareta Thorgren säger att kungen inte på något sätt har varit inne och detaljerat styrt Akademiens arbete.

– Kungen är inte inne och rör i Akademiens interna problem. Han har haft två informationsmöten den gångna veckan för att informera sig om vad som pågår. Därefter har han sett att han, som kung och högste beskyddare, kan vara till hjälp genom att eventuellt förändra stadgarna. Om det hjälper Akademien som institution.

Efter mötets slut avböjer Margareta Thorgren att ge några generella kommentarer men säger samtidigt:  

– Det är akademien som är i en kris, inte hovet. Sedan finns kopplingen i att hovet är den högste beskyddaren. 

Hur var mötet?

– Det vi kan säga är att det har varit ett informationsmöte, det ingår i akademiens arbetsuppgifter att hålla den högste beskyddaren informerad om viktiga händelser. Naturligtvis ville kungen ha direktinformation om vad som beslutades i går, säger Margareta Thorgren. 

Hon betonar igen att kungen inte har några befogenheter över akademiens interna arbete och att kungen inte har varit delaktig i besluten som fattades i går. 

– Anders Olssons uttalanden får stå för honom men jag kan inte säga att kungen har varit delaktig i de beslut som Svenska Akademien har tagit i går, säger Margareta Thorgren. 

Anders Olsson om Danius: ”Har inte pratat med oss”

Under fredagen riktade Anders Olsson hård kritik mot Sara Danius ledarskap i en intervju med TT.

– Hon har inte pratat med oss överhuvudtaget, nästan. Jon har också tagit beslut som inte har haft förankring i Akademien, det har varit allvarliga brister under hela våren i hennes maktutövning, säger han.

Anders Olsson menar även att problemen med Sara Danius ledarskap och problemet med Katarina Frostenson är två skilda saker, som man har kämpat med parallellt. Olsson tillbakavisar även uppgifterna om att Danius krävde att Frostenson skulle lämna Akademien som ett villkor för att hon själv skulle lämna sin post som ständig sekreterare.

– Det är ett missförstånd. Det är en så rörig situation. Det handlar inte om det, det handlar om två olika lösningar. Jag kände att det var en möjlighet att rädda Akademien helt enkelt, säger Anders Olsson.

I samband med Sara Danius avsked från Akademien har många i både tradionell media och i sociala medier en bild av hur kvinnor nu har offrats på grund av man – men Anders Olsson delar inte den uppfattningen.

– Det tycker jag är fel. Ledarskapet har haft sådana brister helt enkelt att det spelar ingen roll om det är en man eller en kvinna. Det har inte fungerat. Det är mitt enkla svar på den frågan. Det har inte med denne man att göra. Det haltar, det resonemanget, säger Anders Olsson till TT.

Expressen söker Anders Olsson.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.