Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungens knep för att hålla kärleken vid liv

Nästa sommar den 19 juni firar kungen och drottning Silvia sin 40-åriga bröllopsdag.Foto: Yoan Valat
Kungen och drottning Silvia tog i går emot ett stort mediauppbåd från Finland. Orsaken är att kungaparet i början av mars åker på statsbesök till Finland.

Nästa sommar firar kungen och drottning Silvia 40 år som gifta.

Nu avslöjar Carl XVI Gustaf hemligheten bakom det långa äktenskapet:

– Vi har varsitt badrum.

Kungen och drottning Silvia tog i går emot ett stort mediauppbåd från Finland. Orsaken är att kungaparet i början av mars åker på statsbesök till Finland och för kungen är det speciellt:

Under sina över 40 år på tronen har han hunnit med att avverka och träffa fem sittande presidenter i Finland. Första presidenten var legendariska Urho Kekkonen och statsbesöket nu är viktigt för kungen och drottningen. På mötet på Stockholms slott poängterade kungaparet relationerna mellan Finland och Sverige:

– De har alltid varit viktiga och ingenting vi kan ta för givet. Det viktiga är att vi föryngrar dem och stärker, menar kungen.

Precis som vid tidigare möten med finländsk media fick kungen i går frågan från finländska tidningen Iltalehti om monarkin och hans egen situation. Finns det planer på att abdikera och lämna över till dottern Victoria?

Det gjorde kungen - precis som tidigare - helt klart att det finns inte med i planeringen:

– Jag har fortfarande så mycket kvar att göra och så länge jag får ha hälsan kommer jag att fortsätta att arbeta.

"Det är så mycket att hänga med"

På frågan från tidningen Ilta Sanomat om kungen följer Instagram, Facebook eller Twitter svarade han:

– Det är så mycket att hänga med och kommer hela tiden nya saker.

– Sedan samtidigt så utvecklas samhällen och förändras hela tiden. Vi besöker de länder där vi tror händer något intressant och nytt, säger han.

Hovets informationschef Margareta Thorgren var med vid mötet på Stockholms slott och hon poängterar att det var "ett väldigt lyckat möte":

– Det var många frågor och kungaparet tog sig verkligen tid. Det här statsbesöket som kommer i mars är oerhört viktigt och kungen tillsammans med drottningen ser fram emot att få besöka Finland igen.

– Kungen poängterade att han och familjen har vistats mycket i Finland under åren på privat basis. Varje sommar har de tagit båten över med barnen, säger Margareta Thorgren.

"Gudskelov bor vi så stort"

Kungen och drottning Silvia firar nästa sommar den 19 juni sin 40-åriga bröllopsdag, de gifte sig 1976 i Storkyrkan i Stockholm. Kungen och drottningen fick på mötet frågan om vad deras knep är för att hålla ihop en sådan lång tid.

Kungen var den som svarade blixtsnabbt till finska Iltalehti:

– Jag brukar skämtsamt säga att gudskelov bor vi så stort. Drottningholms slott är så stort att vi har förmånen att ha två badrum och då sliter man inte så mycket på varandra.

Drottningen som stod bredvid skrattade lätt och sa:

– Att man är bästa vänner och känner varandra så bra. Och respekterar varandra.

– Det är helt otroligt hur snabbt tiden har gått. För mig känns det inte som 40 år. Det har gått så fort. Fyra decennier låter som en riktigt lång tid, men samtidigt känns det som om det som hände i går.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.