Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungens jultal får både ros och ris

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ett av kungens bästa tal, tycker retorikexperten Marie-Louise Zeisig.
Foto: Christian Örnberg

Kung Carl Gustaf, 67, tackade för det varma stödet från svenska folket när han och drottningen besökte alla 21 län i år.

Dessutom berömde han konungariket Sverige för dess förträfflighet och goda rykte i världen.

Bra eller dåligt?

Både och, enligt svenska retorikexperten Marie-Louise Zeisig och norska statsvetaren Carl-Erik Grimstad.

Marie-Louise Zeisig hyllar kungen:

– Ett av kungens bästa tal.

Carl-Erik Grimstad är inte imponerad:

– Det lät som om talet var en utskrivt från hans filofax – det var ett kalendertal...

Kung Carl Gustafs 40:e radiotal som kung (han höll också ett radiotal som kronprins) spelades in i prins Bertils våning på Stockholms slott och sändes i går i Sveriges Radio och Sveriges Television.

Bibi Rödöö, programchef på Sveriges Radio, som bland annat gjort "Sommar" i 18 år producerade förra årets jultal från Slottet, fick förtroendet också i år. Kungen har ett gott öga till henne, bland annat sedan hon intervjuade kungen på hans 60-årsdag.

– Diskretion är en hederssak, därför vill jag inte prata om mina möten med kungen, säger Bibi Rödöö.

Har kungen skrivit sitt tal själv?

– Ja, kungen skriver sina egna tal, säger hovets pressekreterare Ulrika Näsholm.

Har han ingen att bolla sina idéer med?

– Vi kommenterar inte hur talen kommer till, säger Näsholm.

Retorikexperten Marie-Louise Zeisig säger:

– Jag blev positivt överraskad när jag såg talet i tv. Kungen visade gester och var avslappnad. Vi har också, liksom kungen, en statsminister som inte ofta visar ansiktsuttryck. Men det går inte att göra om människor.

– Talet var bra skrivet i talspråk, tidigare år har det varit mer av en verksamhetsberättelse, men nu visade kungen mer känslor.

Carl-Erik Grimstad, journalist, statsvetare och tidigare rådgivare i norska hovet, tycker inte att kung Carl Gustaf drar några slutsatser i sitt tal.

– Om man jämför med norske kungens och danska drottningens nyårstal är Carl Gustafs tal mindre reflekterande, mera observerande. Jag tror att det skulle finnas mer rum för reflektion – det behöver ju inte vara kontroversiellt, säger Grimstad.

Utdrag urkungens tal

– För allt det engagemang som visats vill jag framföra min stora uppskattning. Och, jag vill särskilt tacka för alla de givande möten jag fått uppleva med människor i vårt land. Detta inte minst under de olika resor drottningen och jag har gjort till Sveriges alla län under året.

– I år har jag haft möjligheten och förmånen att få representera Sverige vid extra många tillfällen. Tillsammans med drottningen reste jag i april till Kroatien för ett statsbesök. Därtill har vi deltagit vid olika aktiviteter som återspeglat både näringsliv, forskning och kultur i flera länder.

– I höstas tog drottningen och jag även emot USA:s president Barack Obama på Slottet. Presidenten gjorde också ett besök på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Detta för att lära sig om hur vi i Sverige arbetar med förnyelsebar energi och allt som gränsar till detta område. Där räknas vårt land till ett av de främsta i världen.

– Nästa år firar vi också något som är närmast unikt om vi ser till världen och dess historia. Sverige har då haft förmånen att få uppleva fred i 200 år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.