Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kungens jultal får både ros och ris

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ett av kungens bästa tal, tycker retorikexperten Marie-Louise Zeisig.
Foto: Christian Örnberg

Kung Carl Gustaf, 67, tackade för det varma stödet från svenska folket när han och drottningen besökte alla 21 län i år.

Dessutom berömde han konungariket Sverige för dess förträfflighet och goda rykte i världen.

Bra eller dåligt?

Både och, enligt svenska retorikexperten Marie-Louise Zeisig och norska statsvetaren Carl-Erik Grimstad.

Marie-Louise Zeisig hyllar kungen:

– Ett av kungens bästa tal.

Carl-Erik Grimstad är inte imponerad:

– Det lät som om talet var en utskrivt från hans filofax – det var ett kalendertal...

Kung Carl Gustafs 40:e radiotal som kung (han höll också ett radiotal som kronprins) spelades in i prins Bertils våning på Stockholms slott och sändes i går i Sveriges Radio och Sveriges Television.

Bibi Rödöö, programchef på Sveriges Radio, som bland annat gjort "Sommar" i 18 år producerade förra årets jultal från Slottet, fick förtroendet också i år. Kungen har ett gott öga till henne, bland annat sedan hon intervjuade kungen på hans 60-årsdag.

– Diskretion är en hederssak, därför vill jag inte prata om mina möten med kungen, säger Bibi Rödöö.

Har kungen skrivit sitt tal själv?

– Ja, kungen skriver sina egna tal, säger hovets pressekreterare Ulrika Näsholm.

Har han ingen att bolla sina idéer med?

– Vi kommenterar inte hur talen kommer till, säger Näsholm.

Retorikexperten Marie-Louise Zeisig säger:

– Jag blev positivt överraskad när jag såg talet i tv. Kungen visade gester och var avslappnad. Vi har också, liksom kungen, en statsminister som inte ofta visar ansiktsuttryck. Men det går inte att göra om människor.

– Talet var bra skrivet i talspråk, tidigare år har det varit mer av en verksamhetsberättelse, men nu visade kungen mer känslor.

Carl-Erik Grimstad, journalist, statsvetare och tidigare rådgivare i norska hovet, tycker inte att kung Carl Gustaf drar några slutsatser i sitt tal.

– Om man jämför med norske kungens och danska drottningens nyårstal är Carl Gustafs tal mindre reflekterande, mera observerande. Jag tror att det skulle finnas mer rum för reflektion – det behöver ju inte vara kontroversiellt, säger Grimstad.

Utdrag urkungens tal

– För allt det engagemang som visats vill jag framföra min stora uppskattning. Och, jag vill särskilt tacka för alla de givande möten jag fått uppleva med människor i vårt land. Detta inte minst under de olika resor drottningen och jag har gjort till Sveriges alla län under året.

– I år har jag haft möjligheten och förmånen att få representera Sverige vid extra många tillfällen. Tillsammans med drottningen reste jag i april till Kroatien för ett statsbesök. Därtill har vi deltagit vid olika aktiviteter som återspeglat både näringsliv, forskning och kultur i flera länder.

– I höstas tog drottningen och jag även emot USA:s president Barack Obama på Slottet. Presidenten gjorde också ett besök på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Detta för att lära sig om hur vi i Sverige arbetar med förnyelsebar energi och allt som gränsar till detta område. Där räknas vårt land till ett av de främsta i världen.

– Nästa år firar vi också något som är närmast unikt om vi ser till världen och dess historia. Sverige har då haft förmånen att få uppleva fred i 200 år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.