Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungens hot om flytten av tiggare

Kungen inviger Sundsvallsbron.
Foto: Mats Andersson

Sundsvalls kommun tvångsförflyttade ett tiggarläger inför den kungliga invigningen av Sundsvallsbron. 

Det fick kungahuset att markera sitt ogillande och hota med att ställa in resan. 

– Jag lät meddela att det kunde äventyra invigningen, säger hovets informationschef Margareta Thorgren. 

Inför kungens besök i Sundsvall för invigningen av Sundsvallsbron hade kommunen flyttat ett läger för EU-migranter till en mer undanskymd plats en bit från invigningsplatsen. 

Kommunen motiverade bland annat beslutet med att det skulle bli oroligt när kungen var på plats.

När kungahuset fick reda på vad kommunen gjort markerade de tydligt sitt ogillande. 

– Hovet ställer sig mycket frågande till att flytta på lägret och människor med anledning av invigningen av Sundsvallsbron, sa Margareta Thorgren till Expressen på onsdagskvällen. 

Sent på natten till torsdagen skickade Sundsvall kommun ut ett pressmeddelande där de sa att det var ett felaktigt beslut att flytta lägret. 

"Fel fokus"

Pressmeddelandet kom efter flera sena kontakter mellan de inblandade. Och nu visar det sig att kungen hotat med att inte komma alls om inte kommunen agerade, vilket Sundsvalls Tidning första rapporterade.

När Margareta Thorgren fått reda på vad som hänt ringde hon direkt till Trafikverket, som arrangerade invigningen, och meddelade sitt missnöje. 

– Jag lät meddela att det kunde äventyra invigningen. Det är så tråkigt när det blir fel fokus, säger hon. 

Anna Lihr, presschef på Trafikverket, ringde då genast upp Sundsvalls kommunikationsdirektör Camilla Nilzén.

– Hon sa något om att det fanns en risk att kungen inte skulle komma, säger hon. 

Hade kontakt med kungen

När hovet på morgonen såg att Sundsvalls kommun skickat ut ett pressmeddelande om att beslutet var felaktigt gjorde de bedömningen att de kunde åka dit. 

Margareta Thorgren hade hela tiden kontakt med kungen, både på kvällen efter att nyheten kommit och på morgonen när allt var klart. 

– Vad som än händer i en process där kungen eller kungafamiljen är inblandade så får det stora konsekvenser för familjen. Som ansvarig för hovets informationsavdelning är det min uppgift att både agera och vara proaktiv. Det är viktigt att tidigt inse att mindre händelser kan utvecklas till stora kommunikationskriser om man inte hanterar det på rätt sätt, säger Margareta Thorgren. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.