Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kungens första ord om nya lill-prinsen

"Det känns så klart jättebra" säger kungen angående att bli farfar för första gången.
Foto: / Anna-Karin Nilsson
Det här var kungens femte barnbarn.
Foto: / Anna-Karin Nilsson

DANDERYDS SJUKHUS. Här har kungen precis besökt sitt nya lilla barnbarn på Danderyds sjukhus.

Exklusivt för Expressen avslöjar han sina känslor om att ha blivit farfar för första gången till en liten prins, 3595 gram och 49 centimeter lång. Första orden om barnbarnslyckan:

– Ett väldigt fint och vackert barn. Det känns så klart jättebra!

Namnet på prinsen?

– Vänta och se! Det ska vara lite hokuspokus med det hela.

Det är strax före 10.00 nu på förmiddagen som kung Carl XVI Gustaf kommer ut från en av utgångarna på Danderyds sjukhus. Utanför porten till sjukhuset står en ny Volvo XC90 och det är kungen som i dag själv har kört för att besöka sitt nya barnbarn för första gången.

Där inne på BB vilar sedan i går kväll prinsessan Sofia och prins Carl Philip ut efter att ha blivit föräldrar för första gången. 18.28 kom en liten pojke till världen och stolta pappan mötte själv media och avslöjade att det hade blivit en liten prins:

– Mycket känslor, konstaterade Carl Philip.

Natten har de tillbringat på sjukhuset och dagens första besök är så klart en stolt farfar - kung Carl XVI Gustaf. I nästan en timme är han på sjukhuset och när han kommer ut därifrån väljer han exklusivt för Expressen att sätta ord på sina känslor:

– Jättebra, verkligen!

Drottning Silvia reser hem i förtid

Drottning Silvia som är i USA på officiellt uppdrag har valt att avbryta sin resa i förtid och kommer hem redan i morgon torsdag till Sverige. Då är med största sannolikhet de nyblivna föräldrarna redan hemma i nya bostaden på Drottningholms slott. Sedan en tid tillbaka bor de grannar med kungen och drottningen ute på Drottningholms slott och har bara ett hus till extra barnvakt i form av farfar och farmor.

Först, kungen, stort grattis!

– Ja, tack, tack, säger en märkbart tagen och rörd monark och tar artigt i hand.

Farfar för första gången!

– Ja, så är det ju. Absolut!

Hur känns det att ha blivit farfar?

– Det känns så klart jättebra.

– Det viktiga är att prinsessan Sofia och prins Carl Philip är välmående. Även det här lilla barnet. Såg väldigt trevlig och söt ut, säger kungen.

– Allt gick ju väldigt bra.

Kungen: "Man börjar ju bli van"

Hur var det att se barnbarnet nu för första gången?

– Det är som sagt var inte första gången, säger han och fortsätter:

– Det har ju hänt några gånger tidigare, så man börjar ju bli van. Det är alltid lika roligt. Framför allt att alla mår bra. Att dem här lilla familjen är lycklig och glad. Och att allt känns fint!

Om farfar själv skulle bedöma. Vem är den lille prinsen mest lik?

– Det kan jag inte svara på. Det är alldeles för tidigt. Det är som vi alla vet att de är så pass nyfödda och ser ut som en liten nyfödd och då är det svårt att säga vem den är lik.

– Ett väldigt fint och vackert barn.

Konselj i morgon! Då ska kungen ska avslöja namnen?

– Ja, det stämmer. Det ska vi ha så småningom. Det blir konselj med namn.

Kungen: "Det ska vara lite hokuspokus"

Det spekuleras kring namnen på prinsen. Har kungen fått veta namnen än?

– Du får vänta tills dess! säger kungen och skrattar.

– Du får ta det lugnt. Det är ju det som är hela saken. Det ska vara lite hokuspokus med det hela! Det ska vara lite spänning. säger han och hoppar in i bilen och lämnar sjukhuset.

En vanlig dag med officiella plikter på Stockholms slott väntar - men dagens höjdpunkt har nyblivna farfar redan fått vara med om:

Möta sitt femte barnbarn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.