Hovets verksamhet betalas av skattepengar, som i år består av 122 miljoner kronor. Men i välgörenhetsstiftelser kontrollerar hovet flera miljarder kronor. Men vem som får ta del av pengarna redovisas sällan.
DN:s granskning av stiftelseregister och registreringar av organisationsnummer visar att kungafamiljen och hovet tillsammans styr över minst 2,1 miljard kronor i ett 40-tal olika stiftelser. Många är registrerade som allmännyttiga och därmed befriade från skatt med villkoret att minst 80 procent av medlen går till ändamålet.
Wallenberg stor donator
De flesta stiftelser har skapats med pengar från näringslivet. Familjen Wallenberg ligger bakom flera stora donationer till kungahuset. En av dessa är Konung Carl XVI Gustafs stiftelse för forskning och utbildning, som skapades som en present till kungen på hans 50-årsdag 1996. Kungen är ordförande och resten av styrelsen består av representanter för släkten Wallenberg, skriver DN.
Kungens ekonomidirektör Jan Lindman sitter med i styrelsen för ett 30-tal av kungahusets stiftelser.
– Det är en tradition att kungliga personer avsäger sig personliga gåvor på högtidsdagar och föreslår donationer till välgörande ändamål, och det är just det som det handlar om i det här fallet, säger Jan Lindman, säger han till DN.
Hovet: Ska bli mer offentliga
Hovets informationschef Bertil Ternert medger att hovet varit dålig på att informera om de kungliga stiftelserna men att informationsavdelningen sedan en tid arbetar med ett projekt.
– Vi kan inte svara på varför vi inte haft den här ambitionen tidigare. Det är ytterst kungen som driver på det här att vi ska vara mer offentliga kring det här, säger Bertil Ternert, till DN.
Störst av hovets stiftelser är Kronprinsessan Margaretas minnesfond, där kungens syster prinsessan Christina är ordförande. Denna har ett kapital på 415 miljoner kronor och delade i fjol ut tio miljoner. De redovisar öppet i årsredovisningen vilka som fått pengarna.