Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungens farbror är död - "De stod varandra nära"

Greve Carl Johan Bernadotte (i mitten) på Daniel och Victorias bröllop 2010.Foto: Jan Düsing

Greve Carl Johan Bernadotte har avlidit, 95 år gammal.

Han avsade sig sin prinstitel tidigt, men stod ändå kung Carl Gustaf nära - ända in på slutet.

– Kungen och Silvia följde hans sista tid väldigt nära. De var väldigt måna om honom, säger hovexperten Sten Hedman till Expressen.se.

Bakgrund

  • Greve Carl Johan Bernadotte af Wisborg föddes i Stockholm 1916 och var son till den blivande kung Gustaf VI Adolf och prinsessan Margareta av Storbritannien.
  • Carl Johan Bernadotte växte upp som arvfurste och hertig av Dalarna. Han tog studenten vid Lundsbergs skola och utbildade sedan till officer. Han var fänrik vid K 1 och I 13, blev löjtnant 1939 och överfördes under krigsåren till pansartrupperna. Dessförinnan hade han också ägnat sig åt samhällsvetenskapliga studier. När Bernadotte 1948 lämnade det militära hade han kaptens grad.
  • År 1946 gifte han sig med journalisten Kerstin Wijkmark och förlorade därmed arvsrätten till Sveriges krona. 1951 förlänades han en grevetitel av storhertiginnan Charlotte av Luxemburg. Carl Johan Bernadotte blev 1953 vice VD i Anglo-Nordic Traktor AB och 1969 Europachef för Sundstrand International och dess dotterbolag. Han var styrelseordförande i Sundstrands tyska och schweiziska dotterbolag samt styrelseledamot i OSFC Petroleum AG, Munchen. (TT)

Carl Johan Bernadotte var Gustav VI Adolfs och kronprinsessan Margaretas yngste son.

Fram till 1946 hade han kunglig titel, men i samband med giftermålet med journalisten Kerstin Wijkmark avsade han sig prinstiteln.

– På den tiden fick man inte behålla sin kungliga grad om man gifte sig med någon som inte var kunglig. Hade samma regler gällt i dag hade ju prinsessan Victoria också fått avsäga sig sin titel, säger hovexperten Sten Hedman.

"En hedersman"

Tillsammans med Kerstin Wijkmark adopterade Carl Johan Bernadotte två barn.

1951 tilldelades han titeln greve och 1988 gifte han om sig.

I yrkeslivet var han verksam i det privata näringslivet - bland annat som chef för flera företag.

Sten Hedman beskriver Carl Johan Bernadotte som en tillbakadragen person.

– Det var en hedersman, en elegant hedersman. Han var inte de stora ordens man, utan en diskret och försynt person som levde ett tillbakadraget liv, säger han.

Carl Johan Bernadotte avled på lördagen vid en ålder av 95 år.

"Mycket bra relation"

Det nuvarande kungahuset följde hans sista tid från nära håll. Kung Carl XVI Gustaf hade en bra relation med sin farbror.

– Han kom att stå kungahuset väldigt nära och fick ett stort erkännande de sista åren. Han hade en mycket bra relation med kungen, säger Sten Hedman.

– Kungen har visat honom stor uppmärksamhet och de stod varandra nära. Kungen och Silvia följde hans sista tid väldigt nära och de var väldigt måna om honom. Bland annat var de nyligen med och firade Carl Johans 95-årsdag och han var ofta bjuden till Slottet.

Carl Johan Bernadotte bodde i Skåne och vårdades på Ängelholms lasarett under sin sista tid i livet.

Nu väntar begravning.

– Det blir ingen statsbegravning. Med tanke på hur han var som person hade han nog inte önskat något större heller. Men kungafamiljen kommer absolut att vara med och begrava honom, säger Sten Hedman.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.