Greve Carl Johan Bernadotte (i mitten) på Daniel och Victorias bröllop 2010. Foto: Jan Düsing
Greve Carl Johan Bernadotte (i mitten) på Daniel och Victorias bröllop 2010. Foto: Jan Düsing

Kungens farbror är död - "De stod varandra nära"

Publicerad

Greve Carl Johan Bernadotte har avlidit, 95 år gammal.

Han avsade sig sin prinstitel tidigt, men stod ändå kung Carl Gustaf nära - ända in på slutet.

– Kungen och Silvia följde hans sista tid väldigt nära. De var väldigt måna om honom, säger hovexperten Sten Hedman till Expressen.se.

Carl Johan Bernadotte var Gustav VI Adolfs och kronprinsessan Margaretas yngste son.

Fram till 1946 hade han kunglig titel, men i samband med giftermålet med journalisten Kerstin Wijkmark avsade han sig prinstiteln.

– På den tiden fick man inte behålla sin kungliga grad om man gifte sig med någon som inte var kunglig. Hade samma regler gällt i dag hade ju prinsessan Victoria också fått avsäga sig sin titel, säger hovexperten Sten Hedman.

"En hedersman"

Tillsammans med Kerstin Wijkmark adopterade Carl Johan Bernadotte två barn.

1951 tilldelades han titeln greve och 1988 gifte han om sig.

I yrkeslivet var han verksam i det privata näringslivet - bland annat som chef för flera företag.

Sten Hedman beskriver Carl Johan Bernadotte som en tillbakadragen person.

– Det var en hedersman, en elegant hedersman. Han var inte de stora ordens man, utan en diskret och försynt person som levde ett tillbakadraget liv, säger han.

Carl Johan Bernadotte avled på lördagen vid en ålder av 95 år.

"Mycket bra relation"

Det nuvarande kungahuset följde hans sista tid från nära håll. Kung Carl XVI Gustaf hade en bra relation med sin farbror.

– Han kom att stå kungahuset väldigt nära och fick ett stort erkännande de sista åren. Han hade en mycket bra relation med kungen, säger Sten Hedman.

– Kungen har visat honom stor uppmärksamhet och de stod varandra nära. Kungen och Silvia följde hans sista tid väldigt nära och de var väldigt måna om honom. Bland annat var de nyligen med och firade Carl Johans 95-årsdag och han var ofta bjuden till Slottet.

Carl Johan Bernadotte bodde i Skåne och vårdades på Ängelholms lasarett under sin sista tid i livet.

Nu väntar begravning.

– Det blir ingen statsbegravning. Med tanke på hur han var som person hade han nog inte önskat något större heller. Men kungafamiljen kommer absolut att vara med och begrava honom, säger Sten Hedman.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag