Kungens far gav pengar till nazister

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Prins Gustaf Adolf ger sitt bidrag till nazisternas PR-jippo Vinterhjälpen i Berlin år 1939.
Foto: ARKIV SVT

Här ger kungens pappa, prins Gustaf Adolf, pengar till en bugande man i nazistuniform. Bilden publicerades i går 

av internet-lexikonet Wikipedia.

- Jag känner inte till att han någon gång skulle ha uttalat sig på ett sätt som återspeglade att han hade nazistsympatier, säger hovets presschef Nina Eldh.

Platsen är Berlin 1939. Den svenske arvprinsen ger sitt bidrag till "Vinterhjälpen", ett socialt PR-jippo nazisterna hade för att samla in pengar till de fattiga i Tyskland. - Det här var en del av det normala för honom, säger Expressens kulturchef Per Svensson, som specialstuderat prins Gustaf Adolf. Resultatet är boken "Han som aldrig fick bli kung", som utkommer om en månad på Norstedts förlag. Prins Gustaf Adolf, den nuvarande kungens pappa, gifte sig med den tyska prinsessan Sibylla. Han dödades i en flyg-olycka 1947. Ur Wikipedias svenska text: "Under 1930-talet hade prinsen, precis som kung Gustaf V, starka sympatier för Nazityskland".

Görings vän

 Följande fanns med i den engelska texten, men togs bort senare under dagen i går (i översättning): "... Gustaf Adolf var en stark anhängare till nazirörelsen i Tyskland, till vilken han donerade pengar och var mycket broderlig med många av naziledarna, som Herman Göring, vilken tillbringade mycket tid i Sverige". Prinsen var i Koburg, prinsessan Sibyllas hemstad, varje sommar under 1930-talet. - Hans svärfar, kungens morfar, var supernazist, i många år nära vän till Hitler, berättar Per Svensson. 1939, när insamlingsbilden togs, befann sig prins Gustaf Adolf i Berlin för att delta i ryttartävlingar. - Under 1930-talet fanns extremt starka sympatier för Tyskland i svenska överklasskretsar, säger Per Svensson. Går det att säga om han var nazist eller inte? - Det är som att fråga om kung Carl Gustaf är moderat, säger Per Svensson. Han tillhörde ett samhällsskikt där den typen av värderingar var en del av det normala.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.