Kungens elefantskötare ska rädda Sambo

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
VANVÅRDAD. Sambo tvingas låta bland andra svenska turister rida trots att elefantens fötter har svåra, smärtsamma skador.

I flera år har Dan Köhl, 52, dresserat kung Carl Gustafs elefanter Boa och Saonoi på Kolmården. 

Nu har han åkt till Kambodja. 

Uppdrag: rädda den svårt vanvårdade "svenskelefanten" Sambo. 

- Sambo är i desperat behov av medicinsk vård, säger Dan Köhl.

När kung Carl Gustaf fick två elefanter av Thailands kung Bhumibol kallades Dan Köhl in för att i flera år sköta och dressera dem eftersom han är en av Europas mest respekterade elefantexperter.

 Efter larm om grov vanvård av den kända elefenten Sambo i Kambodjas huvudstad Phnom Penh har nu Dan Köhl anlänt för att försöka rädda elefanten.

 - Många svenska turister som besöker ett stort tempel betalar för att få rida på den stackars elefanten. Men Sambo lider fruktansvärt - båda framfötterna är svullna som ballonger och hon har ett stort hål i ena framfoten. Trots det tvingar ägaren Sambo att bära turister på asfaltväg nio timmar varje dag, säger Dan Köhl. KUNGENS DRESSÖR. Dan Köhl, 52, som har dresserat kung Carl Gustafs två elefanter vädjar nu för Sambo i Kambodja. Foto: Jan Düsing

 Ett rehabiliteringscenter för elefanter i Kambodja är berett att ge Sambo vård - men ägaren vägrar lämna ifrån sig elefanten.

 - Inkomsterna till ägarens familj äventyras, men han har fyra bilar så han är ingen fattiglapp. Sambo måste få vård och vila annars går hon under, säger Dan Köhl som är gråtfärdig sedan han undersökt Sambas sargade kropp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.