Kungens egna ord
och bilder från sitt liv

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
ANDRA BRÖLLOPET. Kungen har nu sett båda sina döttrar gifta sig. Bara prins Carl Philip är kvar.
"Här är jag ute och går med Prinsessan Estelle på Drottningholm. Att få barnbarn gör mig ödmjuk inför framtiden och jag tänker mycket på vilken värld vi lämnar efter oss till kommande generationer."
"Många fiskare hade blivit av med sina båtar under tsunamin. Jag initierade en insamling och här överlämnar jag resultatet av den. Det blev 100 nya båtar."
"Kronprinsessans myndighetsdag var en stor dag. Hon höll ett fint tal som hon inledde med "Kära pappa ..." Drottning Ingrid var också med, det var en av de sista gånger vi sågs."
"Jag minns det här väl: Här är jag på mitt första officiella uppdrag efter trontillträdet, i Falu koppargruva. Det var svårt att skriva på stenen."
"Under min första tid som kung både bodde och arbetade jag på Kungliga slottet. Ser ut som att jag trivdes med det!"
"Statsbesöket till Vatikanen är det enda statsbesök där hela familjen har varit med. Det var påven Johannes Paulus II som önskade det."
"Eftersom Prins Carl Philip hade skollov kunde han följa med på statsbesöket till Malaysia. Här vandrar vi i orörd regnskog. Jag minns att vi fick tejpa kängorna noga för att undvika blodiglarna."
"Här är vi samlade efter Prinsessan Madeleines dop i Slottskyrkan. Vi står vid mottagningen i Lovisa Ulrikas audiensrum på Slottet."
"Idrotten har alltid varit viktig för mig och varit en stor inspirationskälla, både genom det egna motionerandet och i rollen som åskådare. Själv åker jag gärna skidor och har åkt ett antal Vasalopp, även om det var ett tag sedan nu. Jag är också mycket intresserad av båt- och motorsport."
Bli kung 1973: "Inför att jag skulle hålla trontalet övade och förberedde jag mig tillsammans med min syster prinsessan Christina i min våning på slottet. Det var en stor uppgift."
"Under min första tid som kung både bodde och arbetade jag på Kungliga slottet. Ser ut som att jag trivdes med det!"
Foto: Ulf Stråhle Us
1 / 13

Kungen har suttit 40 år på tronen.

För första gången avslöjar han sina hemligheter och minnen i boken "Mina 40 år för Sverige".

Han har suttit själv på kvällar och helger hemma på Drottningholms slott och letat genom sina fotoalbum. Det är en öppen monark som berättar allt från första gången han presenterade Silvia för svenska folket fram till prinsessan Madeleines bröllop nu i somras.

- Han har skrivit allt själv och varit väldigt engagerad. Det är stor tid och möda som han har lagt ner på detta och kungen ställer i sådana här sammanhang stora krav på sig själv, förklarar Bertil Ternert, informationschef vid hovet.

Boken "Mina 40 år för Sverige" kommer ut i handeln på måndag och det är förlaget Norstedts som har lyckats få kungen att sammanfatta sina år på tronen.

- Ja, det är kungen själv som har gjort allt arbete. Detta är något han har lagt ner mycket tid på, berättar Bertil Ternert.

Boken "Mina 40 år för Sverige" är en sammanställning av det som har hänt under de åren som kungen har suttit på tronen och det är han själv som har gjort urvalet.

- Kungen har fått ett antal bilder att välja bland från de här 40 åren, men det är även många bilder från det privata albumet, berättar Bertil Ternert.

Kungen har under "ett antal intensiva månader" arbetat med sin bok och tiden har han fått under "helger och kvällar".

Första gången kungen skriver om sitt liv

- Det har varit tidskrävande, men kungen har velat lägga stor energi vid detta och möda, förklarar Bertil Ternert. Han har tagit sig tid utanför ordinarie schema.

Stefan Hilding, förläggare på Norstedts, är den som har arbetat med boken är imponerad av kungens arbete:

- Detta är första gången som kungen själv skriver, av honom och inte om honom. Det är även kungens eget urval av bilder.

- Det har gått oerhört smidigt trots att det har varit en oerhört intensiv period för kungen under arbetet med boken, med allt från prinsessan Lilians bortgång till prinsessan Madeleines bröllop. Ett väldigt bra resultat, berättar Stefan Hilding.

Kungen blir både personlig och oerhört privat i boken. Viktigast för honom under dessa år är utan tvekan "familjen":

"Det jag är mest stolt över under de här 40 åren är min familj."

Bertil Ternert:

- Vara i ett sådant offentligt ämbete och vara så påpassad gör att det blir naturligt för kungen att betona vikten av familjen.

För första gången avslöjar också kungen den där numera berömda presskonferensen efter att han och drottning Silvia hade förlovat sig den 12 mars 1976 på Stockholms slott:

"Det planerades inte så mycket på den tiden som i dag, vi berättade att vi hade förlovat oss och sedan kallades det till pressmöte. Simple as that. Jag hade inte planerat vad jag skulle säga, utan det här med att det sa "klick" kom bara helt spontant."

”Barnen skulle gå i vanlig skola”

Kungafamiljen bor sedan 1981 ute på Drottningholms slott i södra delen av byggnaden och i boken "Mina 40 år för Sverige" berättar kungen om varför de valde att flytta från Stockholms slott:

"Vi hade gjort en sandlåda på Logården på kungliga slottet, men det var ändå inte en lämplig miljö för så barn. Prins Bertil hade länge sagt att Drottningholm vore ett bra boende för en barnfamilj. Vi tittade på både Tullgarns slott och Haga slott innan vi bestämde oss för Drottningholm. Vi har aldrig ångrat oss."

På Drottningholms slott föddes prinsessan Madeleine och kungen berättar om en liten incident i samband med prinsessans dop i Slottskyrkan och efterföljande mottagning inne i Lovisa Ulrikas audiensrum inne på Stockholms slott:

"Jag minns tydligt att vi vuxna tittade bort för en stund och sedan såg hur kronprinsessan och prins Carl Philip våldsamt gungade vaggan som prinsessan låg i. Ingen och inget skakades som tur var."

Skolan var både kungen och drottningen noggranna skulle vara kommunala för alla tre barnen.

"Vi var från början överens om att barnen skulle gå i en vanlig skola, inte minst för att de skulle ha nära till sina vänner. Det var viktigt för oss at vara med på föräldramöten och kvartssamtal för alla tre barnen även om det i bland var svårt att få ihop med de officiella uppdragen."

Tsumanin får stort utrymme

Det finns en rad viktiga milstolpar i boken och en av de viktigaste är när kronprinsessan Victoria 1995 höll sitt första tal till nationen och pappa kungen inne i Rikssalen. Dagen till ära hade kronprinsessan Victoria fått Serafimerorden av pappa och hon hade en kornblå klänning som hade sytts upp dagen till ära, men vem det var varken hovet eller mamma Silvia som hade sett ut tyget:

"Kronprinsessans myndighetsdag var en stor dag. Hon höll ett fint tal som hon inledde med "Kära pappa.." Drottning Ingrid var också med, det var en av de sista gångerna vi sågs. Jag hade köpt tyget till kronprinsessans klänning i New York, det är inte så ofta jag gör det. Det var en så vacker blå färg."

Tsunamin 2004 får stort utrymme när kungen minns sina 40 år på tronen:

"På annandagen 2004 nåddes vi, som många andra svenskar, av de första rapporterna om en flodvåg i Thailand. Vi tog oss tillbaka till Stockholm från Storlien och här var vi med under en insamlingskväll på Sveriges Television till stöd för tsunamioffren.

Det var självklart för oss att delta och vi hade precis som alla andra ett behov av att hjälpa till."

Under de kommande veckorna engagerade sig hela kungafamiljen och när offren för katastrofen kom hem fanns kungen ute på Arlanda:

"När de första kistorna kom hem till Sverige var vi med ute på Arlanda och tog emot dem. Vi var också på besök på flera sjukhus och hälsade på de drabbade, deras familjer och personalen. Det var många historier vi fick höra som berörde oss djupt."

"Vi gjorde de här besöken sent på kvällen och under nätterna för att inte skapa så stor uppmärksamhet."

Berörde en hel nation

Senare höll kungen ett tal som skulle beröra en hel nation.

"Mitt tal i Stockholms stadshus var inspirerat av alla de möten vi hade haft under de dagarna och mina ord var ett tydligt uttryck för vad jag verkligen kände och upplevde."

Kungaparet åkte också ner till Thailand för att se förödelsen och kungen startade en insamling till alla fiskare som hade blivit av med sina båtar i tsunamin. På plats i Thailand lämnade han över sin gåva.

"Det blev 100 nya båtar", konstaterar kungen.

Bertil Ternert utvecklar:

- Det här berörde en hel nation och hela kungafamiljen. Det var naturligt nu för kungen att ha med detta i boken.

Även mordet på Anna Lindh tar kungen upp i sin bok:

"Det kändes självklart att närvara vid kvällsgudstjänsten i Storkyrkan när vi fått det tragiska beskedet om Anna Lindhs död. Hon var en klok, trevlig och kul person som vi mötte vid flera tillfällen."

Påven ville träffa kungabarnen

Kungen och drottningen har sedan de gifte sig 1976 genomfört statsbesök över hela världen, men det är bara vid ett statsbesök som hela familjen har varit samlad och det var till Vatikanen 1991.

"Det var påven Johannes Paulus II som särskilt önskade att även barnen skulle följa med. Det var roligt att kunna göra den här resan tillsammans", berättar kungen i boken.

När kungaparet ett par år senare, 1996, var på statsbesök i Malaysia hade prins Carl Philip ledigt från skolan och fick följa med sina föräldrar och tillsammans med Mattias Klum bo i regnskog.

"Jag minns att vi fick tejpa kängorna noga för att undvika blodiglar."

En rad privata bilder finns i boken, en nytagen på en stolt morfar kungen som drar barnvagn med Estelle ute vid Drottningholm:

"Här är jag ute och går med prinsessan Estelle på Drottningholm. Att få barnbarn gör mig ödmjuk inför framtiden och jag tänker mycket på vilken värld vi lämnar efter oss till kommande generationer."

Det som ligger närmast i tiden - prinsessan Madeleines bröllop i Slottskyrkan den 8 juni i år - har kungen också med i sitt urval:

"Det var känslosamt att gå i kyrkan tillsammans med prinsessan Madeleine fram till hennes blivande make."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.