Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kungens beslut står fast: Norge nobbas

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia tillsammans med Norges kung Harald och drottning Sonja i somras.
Foto: Suvad Mrkonjic

Trots kritikstormen mot kungaparet efter beslutet att inte närvara när Norges grundlag firar 200 år den 17 maj står hovet fast vid sitt nej.

Samtidigt ger sig nu kronprinsessan Victorias tidigare mentor, författaren, journalisten och populärhistorikern Herman Lindqvist, 70, in i debatten om 17 maj-firandet i Norge i vår.

– De borde verkligen åka dit, med hänsyn till vår gemensamma historia och den stora fest och de festligheter som det kommer att vara och är hela året i Norge

Kungen vägrar vika sig för kritiken som kommit mot honom efter att han meddelat att det svenska kungaparet inte kommer att medverka när Norges grundlag fyller 200 år den 17 maj.

Danmarks drottning Margrethe kommer, men det svenska kungaparet nobbar inbjudan vilket har skapat en mediestorm. Vid 13.30 fick Expressens hovreporter Johan T Lindwall i dag bekräftat att kungen trots det står fast vid sitt beslut.

– Hans nej står fortfarande kvar, han kommer inte att åka som det ser ut i dagsläget, säger Johan T Lindwall.

Kritiserade namnet

Men kritiken mot beslutet fortsätter att växa – författaren, journalisten och populärhistorikern Herman Lindqvist, 70, som även har varit Victorias mentor, skapade rabalder i samband med prinsessan Estelles födelse, genom att gå ut och kritisera namnvalet.

"Det låter som en nattklubbsdrottning" och "helt emot svenska traditioner" var några av Lindqvists kommentarer.

"Göra någon slags markering"

Nu är han en av de många som är kritiska mot kungaparets beslut att inte åka till Norge den 17 maj.

– Jag vill inte tillägga något mer än det till exempel Jan Guillou sagt, så är det. De borde verkligen åka dit, med hänsyn till vår gemensamma historia och den stora fest och de festligheter som det kommer att vara och är hela året i Norge. Det där beslutet var nog inte riktigt genomtänkt, säger han till Expressen.se

Tror du att kungaparet kommer att ändra sig och åka?

– Ja jag tror nog att de kommer att göra någon slags markering, det är de tvungna att göra, säger Herman Lindqvist.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.