Kungens beslut:
Blir en prinsessa

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nu har kungen bestämt sig, Sofia Hellqvist från titeln prinsessa i samband med bröllopet.
Foto: Sven Lindwall
Hon blir då den nionde nuvarande prinsessan i Sverige. Här syns kronprinsessan Victoria.
Foto: Suvad Mrkonjic
Prinsessan Madeleine.
Prinsessan Estelle.
Prinsessan Leonore.
Foto: Willi Schneider/Rex Shutterstock
Prinsessan Birgitta.
Foto: Marius Gulliksrud
Prinsessan Margaretha.
Foto: Jan Düsing
Prinsessan Desirée.
Foto: Suvad Mrkonjic
Prinsessan Christina.
Foto: Patrik C Österberg All Over Pre
1 / 10

Sofia Hellqvist blir prinsessa.

Kungen har bestämt sig och ger blivande svärdottern titeln.

Hovet och resten av Sverige ska inom kort informeras och målsättningen är att allt ska vara klart inför lysningsgudstjänsten nu på söndag i Slottskyrkan.

Daniel fick prinstiteln när han 2010 gifte sig med kronprinsessan Victoria. Chris O'Neill var erbjuden att bli prins i samband med bröllopet med prinsessan Madeleine 2013, men avböjde för att kunna fortsätta med sin affärsverksamhet.

Hovet har ännu inte meddelat vilken titel Sofia Hellqvist får i samband med bröllopet den 13 juni i Slottskyrkan med prins Carl Philip. Det är kungen som själv bestämmer titeln och Expressen kan avslöja att han har tagit sitt beslut:

Sofia blir prinsessa av Sverige.

Det är få som vet om beslutet och meningen är att kungens beslut ska kommuniceras ut först internt på hovet och sedan till resten av Sverige.

Inget svårt beslut

Beslutet att ge Sofia Hellqvist titeln prinsessa har, enligt uppgift, inte varit ett svårt beslut. Tidigt ska det ha stått klart i familjen att Sofia Hellqvist får bli prinsessa när hon gifter sig med prins Carl Philip. I dag tituleras hon "Fröken" i kungliga sammanhang, men för att kunna verka bredvid sin prins är en prinsesstitel nödvändig vid de officiella tillfällena, i synnerhet vid utländska uppdrag.

Tidigare har Expressen kunnat avslöja att Sofia Hellqvist avvecklar sitt jobb i sin organisation Project Playground, hjälper utsatta barn i Sydafrika. Enligt uppgift ska det vara för att hon ska kunna koncentrera sig till 100 procent på att vara prinsessa. Som när Daniel tvingades avveckla all sin affärsverksamhet för att kunna vara prins vid kronprinsessan Victorias sida. Det han hade byggt upp under flera års tid var han tvungen att sälja för att kunna få prinstiteln.

Håller en lysning

Precis som när kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine gifte sig ska det inför prins Carl Philips och Sofia Hellqvists bröllop hållas en lysningsgudstjänst. Den ska äga rum nu på söndag i Slottskyrkan och hela kungafamiljen ska vara samlade för att hedra det blivande brudparet.

Expressens uppgifter gör gällande att kungafamiljen inför lysningsgudstjänsten vill att det ska vara klart med Sofia Hellqvists prinsesstitel. Att när hon på söndag kliver in i kyrkan ska Sverige veta om att det är landets blivande prinsessa.

Även om kungen meddelar i förväg att Sofia Hellqvist ska bli prinsessa av Sverige är det först i samband med bröllopet den 13 juni som hon officiellt får rätten att kalla sig prinsessa.

Sofias & Carl Philips lysning äger rum i Slottskyrkan på söndag

Redan vid Victorias och Daniels förlovning meddelade kungen att han skulle få titeln prins. Senare vid lysningen fick Daniel också titeln HKH, Hans Kungliga Höghet. Något som var unikt. Bara en man född som prins har haft den titeln. Daniel blev också hertig av Västergötland, eftersom kronprinsessan Victoria är hertiginna av Västergötland.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.