Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungen vill att Victoria ska få ärva konstskatt

Foto: Suvad Mrkonjic

Konstskatten skulle egentligen ha ärvts av Carl Philip, men kungen vill att den ska gå till Victoria i stället.

Snart väntas regeringen fatta beslut i frågan.

– Egendomen har ett stort kulturhistoriskt och nationellt intresse och det är angeläget att den samlingen följer tronen, säger Axel Calissendorff, hovauditör, till Expressen.se.

Konstskatten består av ett antal flera hundra år gamla verk av huvudsakligen italienska mästare, uppger Svenska Dagbladet.

Tavlorna ingår i det så kallade Gallierafideikommisset som ursprungligen kommer från kejsar Napoleon och har ärvts av förstfödda kungasöner, enligt uttryckliga önskemål från Oscar I:s hustru drottning Josefina.

För en tid sedan ansökte dock kungen hos den så kallade fideikommissnämnden om att föreskrifterna skulle ändras så att även kvinnliga tronarvingar skulle kunna ärva konsten.

Samtycke från Carl Philip

Enligt ansökan har Carl Philip, som arvet skulle ha gått till, givit sitt samtycke till att ordningen ändras.

Fideikommissnämnden har enligt Lena Hörnblad, föredragande på nämnden, i huvudsak tillstyrkt bifall till ändringen, men för att den ska gå igenom måste även regeringen fatta beslut i frågan.

Ärenden skickades till justitiedepartementet förra fredagen.

– Det är ganska sannolikt att man följer ett så starkt yttrande av en så kompentent och specialiserad myndighet som fideikommissnämnden, säger Axel Calissendorff, hovauditör, till Expressen.se.

Varför vill man ändra i ordningen?

– Egendomen har ett stort kulturhistoriskt och nationellt intresse och det är angeläget att den samlingen följer tronen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.