Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungen tvingas snåla in på resor och hotell

Sparar. Trots att apanaget steg drog kung Carl XVI Gustaf åt svångremmen rejält förra året.
Foto: Stella
Statsbesöken förra året. Kungen besökte Lettland i mars förra året.
Kungaparet träffade franske presidenten Hollande i december förra året.
Foto: Dominique Faget/Pool/Epa/TT

Kungen drar åt svångremmen.

Siffror som snart ska bli offentliga visar att han minskade sin representation förra året med över hälften. Från 2 770 000 kronor till 1 386 000. Samtidigt verkar det vara rejäla spartider på då det snålas in på både resor, hotell och driftskostnader av slotten.

Däremot vill kungafamiljen ha ytterligare 6,3 miljoner kronor av skattebetalarna - för "säkerhetsåtgärder".

Kungen är internt på slottet känd för att vara en ekonomisk person och nu verkar det som att han har dragit åt svångremmen rejält.

Expressen kan berätta att 2014 verkar ha varit spartider på slottet, trots att apanaget steg med 2,8 miljoner till 126 908 000 kronor.

I alla fall att döma av verksamhetsberättelsen:

Kungen och drottningen och även resten av familjen har varje år en stor utgiftspost i sin representation, men förra året minskade den rejält - från 2 770 000 kronor till 1 386 000 kronor. Kungen och drottningen genomförde 2014 två utgående statsbesök, ett till Lettland och i december till Frankrike.

Intensivt reseår

Under utgiftsposten "representation" ingår då de middagar som kungen och drottningen bjuder på under sina statsbesök, men trots att det genomförde ett statsbesök mer under 2014 än 2013 har kostnaden blivit mindre. Dessutom hade kungen och drottningen ett flertal stora offentliga bjudningar på Stockholms slott, men inte heller det verkar ha påverkat budgeten då kostnaden är betydligt mindre.

Hela kungafamiljen reser mycket i sina jobb och 2014 var ett intensivt år med bland annat vinter-OS i Sotji, prinsessan Leonores födsel i New York, kronprinsessan Victoria på resa i Ghana och Tanzania.

Men trots många resor och ett intensivt arbetsschema med många flyg lyckades kungen även här att rejält kapa kostnaderna. Resor och uppehälle sjönk från 4 608 000 kronor till 3 355 000 kronor.

Kapade tio miljoner

Kungens ekonomichef och överintendent Jan Lindman är erkänt skicklig och han, tillsammans med kungen, har också lyckats få ner hovstaternas totala driftskostnader från 34 121 000 kronor till 25 577 000 kronor. Bara där har de lyckats kapa tio miljoner kronor i kostnader.

När kungen snålar på allt annat vill han dock ha över sex miljoner kronor mer i extra anslag för "säkerhetsåtgärder". Vad det är för säkerhetsåtgärder framgår inte, men prins Carl Philip och Sofia Hellqvist ska efter sitt bröllop flytta till framlidna prins Bertils och prinsessan Lilians bostad Villa Solbacken på Djurgården. "Extra säkerhetsåtgärder" kan vara en del att säkerställa byggnaden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.