Carl XVI Gustaf, 69, befinner sig i Mexiko under perioden 23-31 januari och att han därmed är "förhindrad att fullgöra sina uppgifter som statschef". Foto: Getty imagesCarl XVI Gustaf, 69, befinner sig i Mexiko under perioden 23-31 januari och att han därmed är "förhindrad att fullgöra sina uppgifter som statschef". Foto: Getty images

Carl XVI Gustaf, 69, befinner sig i Mexiko under perioden 23-31 januari och att han därmed är "förhindrad att fullgöra sina uppgifter som statschef".

 Foto: Getty images
Mexiko. Foto: BULLSMexiko. Foto: BULLS
Mexiko.  Foto: BULLS

Kungen tar ledigt – och sticker till Mexiko

Publicerad

Kungen tar ledigt från jobbet och reser till Mexiko på en privat resa i åtta dagar.

Beskedet gavs av riksmarskalken till ministrarna på dagens regeringssammanträde, kan Expressen nu berätta.

Trots att kronprinsessan Victoria är höggravid blir det hon som hoppar in som vikarie och tar över kungens arbetsuppgifter.

Beskedet om kungens privata resa till Mexiko lämnades av riksmarskalken inför dagens regeringssammanträde.

Expressen har tagit del av justitiedepartementets protokoll, som upprättades efter regeringssammanträdet med ministrarna.

Av det framgår att Carl XVI Gustaf, 69, befinner sig i Mexiko under perioden 23-31 januari och att han därmed är "förhindrad att fullgöra sina uppgifter som statschef".

Kronprinsessan Victoria tar över

Enligt regeringsformen tar kronprinsessan Victoria, 38, över som tillfällig riksföreståndare och fullgör statschefens uppgifter när han är borta. Och då spelar det ingen roll att hon är höggravid.

Informationschefen vid hovet, Margareta Thorgren, konstaterade tidigare i veckan att det inte finns något bestämt slutdatum för när hon slutar jobba inför födseln.

– Kronprinsessan kommer arbeta så långt det är möjligt fram till födseln, sa hon till Expressens Johan T Lindwall.

I måndags deltog kronprinsessan vid en konferens kring "Agenda 2030 Sveriges arbete för att nå de globala målen för hållbar utveckling" och på fredagen är hon med vid invigningen av utställningen "I tiden - 400 år av kungliga klockor" på Stockholms slott.

Kronprinsessan Victoria har tidigare vikarierat för kungen som statschef i samband med utlandsresor.

Expressen har sökt hovets informationschef för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag