Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungen tar ifrån älskarinnan makten – kallar henne illojal

Maha Vajiralongkorn kröntes till kung av Thailand i maj 2019.
Thailands kung Vajiralongkorn, 67, degraderar sin älskarinna – och tar ifrån henne både makt och titlar. Här är de tillsammans på en odaterad bild tidigare i år.Foto: ROYAL HOUSEHOLD BUREAU HANDOUT / EPA / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sineenat Wongvajirapakdi i pilotutstyrsel.Foto: ROYAL HOUSEHOLD BUREAU HANDOUT / EPA / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sineenat Wongvajirapakdi i parad med soldater.Foto: ROYAL HOUSEHOLD BUREAU HANDOUT / EPA / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sineenatra Wongvajirabhakd ska, enligt kungahuset, ha varit respektlös och illojal.Foto: THAILAND ROYAL OFFICE / AP TT NYHETSBYRÅN
De två tillsammans.Foto: THAILAND ROYAL OFFICE / AP TT NYHETSBYRÅN

Thailands kung Vajiralongkorn, 67, degraderar sin älskarinna – och tar ifrån henne både makt och titlar.

Orsaken uppges vara ”respektlöshet”.

Hon anklagas för ”dåligt uppförande och illojalitet” gentemot kungen och drottningen.

Thailands kung Vajiralongkorn har tidigare beskrivits som en hetlevrad playboy. Han är nu inne på sitt fjärde äktenskap: med drottning Suthida, 41, som han gifte sig med i maj i år, i samma veva som han kröntes till kung.

Men nu har det uppstått problem i det thailändska kungahuset.

Thailands kung sparkar älskarinna

I juli utsåg kung Vajiralongkorn generalmajoren Sineenat Wongvajirapakdi, 34 – som även har en bakgrund som militär sjuksköterska, pilot och medlem av den kungliga livvaktsstyrkan – till sin ”royal consort”. På thailändska lyder titeln ”Chao Khun Phra”, och det kan översättas till ungefär ”kunglig nobel partner”.

I klartext kungens älskarinna.

Titeln hade då inte använts på nästan ett århundrade, enligt flera medier.

Men nu degraderas Sineenat Wongvajirapakdi.

Enligt flera medier har det thailändska kungahuset gått ut med ett uttalande där man anklagar älskarinnan för ”dåligt uppförande och illojalitet”, för att ha varit ”ärelysten” och försökt ”upphöja sig själv till samma status som drottningen”.

”Den kungliga nobla partnerns beteende har ansetts respektlöst”, står det i uttalandet, enligt BBC.

Uppgifter: Ville själv bli drottning

Sineenat Wongvajirapakdi har tidigare synts vid kungens sida i flera år. Hon deltog bland annat vid hans kröning i maj, och har varit en återkommande gäst vid kungliga evenemang. Men nu blir hon fråntagen alla sina kungliga titlar, alla militära grader och sin status som livvakt.

I uttalandet står det vidare att älskarinnan motsatt sig kungen och drottningen, missbrukat sin makt och inte visat tacksamhet. Enligt New York Times skriver det thailändska hovet att Sineenat Wongvajirapakdi pressade kungen att göra henne till drottning i stället.

En lag – som är bland de striktaste i världen – förbjuder förolämpningar mot den thailändska monarken, och kungahuset omgärdas av stor sekretess. Det gör att den sanna orsaken till varför Sineenat Wongvajirapakdi sparkas som ”kunglig nobel partner” kanske aldrig kommer fram i ljuset, skriver BBC.

LÄS MER: Thailands nye kung – en hetlevrad playboy