Kungen talar ut om Lettström-affären

Publicerad
Uppdaterad
Kungen har inga planer på att lämna över tronen till kronprinsessan Victoria.
Han tar avstånd från Anders Lettströms agerande och har inte längre kontakt med sin tidigare närmaste vän. Angående boken "Den motvillige monarken" har han redan kommenterat den: "i höstas".
Det sa kung Carl Gustaf i en totalt närmare 40 minuter lång intervju med nyhetsbyrån TT på måndagseftermiddagen.
Frågor om klubbesök, kaffeflickor, påstådda bilder på kungen i en besvärande situation och om han tänker abdikera till Victoria. Det fick kung Carl Gustaf svara på när han första gången valde att själv kommentera de senaste veckornas uppgifter samt uppgifterna från boken "Den motvillige monarken" som släpptes i höstas.
När TT:s reporter Tomas Bengtsson frågar kungen om har varit på Gold Club under OS svarar han:
- Jag har hört talas om det och det stämmer nog inte riktigt. Nej, inte under OS.
TT: Ni säger "nog inte".
- Nej, det stämmer inte.
TT: Har ni någon uppfattning varför det finns så många vittnen som hävdar att kungen har varit där?
- Ingen aning, det kan jag inte svara på. Ingen aning. Det är väl i så fall tusentals personer som går där. Jag vet inte.
I boken "Den motvillige monarken" har författarna räknat upp flera fester med kungens vänner, där så kallade "kaffeflickor" deltagit. Kungen säger att han inte deltagit i dessa fester.
- Jag kan inte påstå att jag har gjort det heller. Nej. . .det har. . .nej, det får stå för dem i så fall.
TT: Känner kungen inte igen några av uppgifter, har kungen läst. . .?

- Vad jag har läst och inte läst, det har pågått en oändlig massa skriverier i tidningarna, de börjar att flyta ihop, ursäkta, men det börjar bli svårt att hålla reda på alla turer. Det är det enda jag kan säga. Visst har jag tagit del av boken, självklart.
Om det skulle finnas något mönster, hur dessa fester skulle utformas, vet kungen inte.
- Det kan man aldrig veta, exakt hur. Det finns ju värdar. Och vad de vill göra och vilka de bjuder har jag inte med att göra.
TT: Har det någon gång slagit kungen att det har varit väldigt många flickor på festerna som ni har funderat på vad de gör här?
- Det kan jag inte heller svara på. Jag kan inte lägga mig i om det är fler eller färre flickor på en restaurang, det har jag inte med att göra.
I höstas, på en presskonferens i samband med älgjakten, pratade kungen om att "vända blad". I intervjun med TT får han frågan vad det var han ville "vända blad ifrån"?
– Ja, ja. Nej, men det som stod i tidningarna, jag tog avstånd från det som stod i tidningarna.
TT: Det finns ingenstans här i det som förekom i boken, uppgifter om sexklubbar, strippklubbar och kaffeflickor, eller älskarinnor för den delen, finns det någonting i det som ni känner igen er i?
– Jag har inga som helst kommentarer till det. Det är redan utagerat, det har skrivits tillräckligt om det tycker jag.
TT: Ni vill inte kommentera om det finns någon riktighet?
– Nej, jag kommenterar inte det längre.

"Kan inte finnas bilder"

Om de bilder som den förre porrklubbsägaren Mille Markovic påstår sig ha, där kungen ska befinna sig i sammanhang med nakna kvinnor, säger kungen att några sådana bilder inte kan finnas.
- Nej, det kan det faktiskt inte finnas. Och sedan är det svårt att kommentera något som man inte sett och som ingen annan har sett heller, säger kungen och fortsätter:
- Jag har inte med det att göra helt enkelt.
TT: Vad har inte kungen med att göra?
- De här bilderna?
Lena Olsson (V) har begärt att statsminister Fredrik Reinfeldt (M) tillsätter en sanningskommission för att reda ut om kungen kan ha utsatt sig för en utpressningssituation i sin roll som utrikesnämndens ordförande. Kungen säger i intervjun att det är svårt att veta på förhand, var man kommer att vistas och vilka personer man kommer möta.
– Som jag sade tidigare, man vet inte vilka miljöer man hamnar i ibland. Jag tänker då på att man är bjuden av en värd som tar en till olika ställen och så vidare. Och att det skulle vara några konstiga och märkliga ställen som ni försöker att påpeka, det har jag ingen som helst känsla av. Det finns ingenting i det här.
TT: Det finns ingenting i umgänget med Lewenhaupt, Lettström och Philipson som ni känner att, någon gång, att det var lite känsligt eller onödigt?
– Nej. Nej, det kan jag faktiskt inte påstå. (Paus) Nej.
Senast kungen hade kontakt med Anders Lettström var för två-tre veckor sedan. Detta innan han visste om Lettströms samtal med Milan Sevos livvakt Daniel Webb.
– Ja, det var i samband med den här skol. . .kapprodden mellan de gamla internatskolorna. Han har en son i en skola och jag har en annan kamrat där jag är gudfar till en dotter och lite så där. Så alla var gudfäder och fäder vi tyckte det var väldigt skoj att man har startat den här fina tävlingen mellan skolorna. Det var ett helt normalt, trevligt umgänge. Men det var långt innan jag visste om det här. Hade jag vetat det hade så hade jag inte varit tillsammans med honom, det är ganska självklart.
TT: Då har ni heller inte påverkat honom att skriva ett mejl?
– Nej, han har ju faktiskt skrivit i sitt uttalande att han tar på sig allt det här. På eget bevåg och tyvärr efter eget huvud. Och den gången klickade huvudet.
TT: Finns det något nu ni skulle vilja förmedla, säga till det svenska folket?
– Det har varit en mängd olika frågeställningar här och den frågeställning som har varit med samröre... jag har absolut inte haft något som helst samröre eller kännedom om Anders Lettströms förehavanden, det är det enda jag kan säga. Det är helt utanför min vetskap.
TT: Det finns heller inget samröre med lättklädda damer eller kaffeflickor?
– Det kommer jag inte att kommentera ytterligare. Det är redan kommenterat tillräckligt tidigare.
TT: När tycker kungen att kungen kommenterade det?
– Ja, det gjorde jag väl redan i höstas.
TT: Vad sade ni då?
– Oj, jag vet snart inte vad man läser i tidningarna och vad som är sanning. Det har ältats fram och tillbaka så mycket så att jag har börjat tappa greppet om vad som är sant och vad som är osant.
TT: Ni anser att ni definitivt inte har uppträtt på något som helst olämpligt sätt vid något tillfälle i förhållande till de här uppgifterna som har kommit fram.
– Mmm, nej, det kan jag väl inte påstå. Nej.
TT: Det är ändå en väldig mängd vittnen. Hur kan allt det här ha missuppfattats?
– Ja, det undrar jag också. Det är en väldigt bra fråga.

"Är inte relevant"

De senaste veckorna har flera tunga opinionsundersökningar presenterats, bland annat TV:4:s Novus-undersökning och DN/Synovate:s undersökning. I samtliga har stödet för honom rasat och allt fler har velat att kungen ska lämna över tronen till kronprinsessan Victoria. Men kungen säger att han inte har några tankar på att abdikera.
TT: Har de här händelserna påverkat kungens syn på något sätt när ett tronskifte till kronprinsessan ska ske?
– Den tycker jag var svår att förstå, den frågan. Den är inte relevant.
TT: Inte relevant?
– Mmm.
TT: Man skulle kunna tänka sig att kungen tycker det här är lite jobbigt, och att det i så fall skulle kunna vara så att ni tänker. . .?
– Det är ni som gör att det är jobbigt, annars så. Men, det finns inte. Det är liksom av tradition och hävd så går det inte till på så sätt.
Kungen medger att det varit en tuff tid med skriverier i tidningar och uppgifter i andra medier.
– Jag har haft ett gott humör hela tiden, det måste jag säga. Men det är inte roligt att bli uthängd. . .vad säger man. . .ja, hängt ut mig på olika sätt. Det är klart att det skadar självfallet mitt förtroende, och även monarkins förtroende och även Sverige. Det beklagar jag verkligen. Men det är någonting som jag skall upprätta och jag kommer att jobba dubbelt så hårt i framtiden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag