Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sara Danius om mötet med kungen

Sara Danius Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Kungen har reagerat starkt på anklagelserna mot Jean-Claude Arnault och Svenska Akademien.

Nu har ständiga sekreteraren Sara Danius varit på Slottet och informerat honom om institutionens utredning om de sexuella trakasserierna och dess konsekvenser.

– Jag var där för att underrätta konungen om den senaste tidens händelser när det gäller den så kallade kulturprofilen, säger hon.

Den hektiska Nobelveckan är i full gång – samtidigt som Svenska Akademien befinner sig mitt i en av sina djupaste kriser på många år.

Anledningen är Dagens Nyheters avslöjande att kulturprofilen Jean-Claude Arnault, gift med akademiledamoten Katarina Frostenson, under flera decennier påstås ha sexuellt trakasserat ett stort antal kvinnor samt misstankar om att han läckt namn på vinnarna till Nobelpriset i litteratur.

Delar av utredningen mot Arnault har lagts ned, det gäller anklagelser våldtäkt och ofredande, medan andra delar finns kvar och vilka de delarna är vill åklagaren Christina Voigt inte uttala sig om.

De allvarliga anklagelserna har fått kungen, som är Svenska Akademiens höga beskyddare, att reagera - och på torsdagseftermiddagen träffade han ständiga sekreteraren Sara Danius för att få information om vad som sker i den utredning som nu pågår. Enligt stadgarna ska kungen hållas underrättad om viktiga händelser inom Svenska Akademien. 

 

LÄS MER: KARIN LENMOR: Det här är ovanligt – liknar ett panikmöte

 

– Med anledning av den senaste tidens händelser inom akademien så kommer kungen att ge ett enskilt företräde för akademiens ständige sekreterare Sara Danius, säger Johan Tegel, informationssekreterare vid hovet.

Är det på kungens initiativ som mötet hålls?

– Initiativet till mötet är tagit ömsesidigt, säger Johan Tegel.

Kan det bli aktuellt med några former av åtgärder?

– Det finns stadgar som man följer. Att Sara Danius nu träffar kungen och informerar om detta är det som händer i dag. Det är värt att tillägga att kungen och den ständige sekreteraren träffas återkommande. Ständige sekreteraren håller kungen informerad om akademiens arbete. 

Danius: "Angenämt och lärorikt samtal"

Expressen träffade Sara Danius utanför Slottet efter mötet.

– Jag var där för att underrätta konungen om den senaste tidens händelser när det gäller den så kallade kulturprofilen. Tyvärr kan jag inte säga vad vi talade om för det var ett konfidentiellt samtal, men det var ett mycket angenämt och lärorikt samtal och det är en glädje för mig att se hur intresserad kungen är av Svenska Akademien, säger hon.

Hon är samtidigt skakad av de uppgifter som hittills kommit fram om de sexuella övergrepp som skett.

– Vi har blivit chockerade av de uppgifter som kommit fram. Vi tar dem på stort allvar. Det är inget som passerar över våra huvuden utan det träffar oss i hjärtat, säger Sara Danius.

 

LÄS MER: Kulturprofilens maktspel – hot, löften och misstänkta sexövergrepp

Ledmöter i Akademien förhörs

Två advokater arbetar nu med att förhöra ledamöterna i Svenska Akademien om deras relation till Jean-Claude Arnault för att på så vis kartlägga de händelser som skett och vilken information som de olika ledamöterna känt till.

– Jag kan inte svara på hur just kulturprofilen utreds, men utredningen görs för Svenska Akademiens räkning och det betyder att varje ledamot får svara på frågor om hans eller hennes förhållande till kulturprofilen. En annan viktig fråga att utreda är huruvida kulturprofilen utövat inflytande på vårt arbete, säger Sara Danius.

Vad kan du säga om att kulturprofilen misstänks ha läckt namn på Nobelvinnare?

– Om det stämmer är det naturligtvis mycket allvarligt, men jag kan inte kommentera det eftersom vi har en utredning som drivs av två skickliga advokater som redan startat. När den är klar kommer vi offentliggöra resultaten av själva utredningen. Svenska Akademien är angelägen att allt läggs på bordet.

Trots den pågående krisen inom akademien ser Sara Danius fram emot Nobelveckan och den avslutande Nobelfesten som hålls på söndag.

Lägger inte detta sordi på stämningen?

– Nej tvärtom är vi glada att det finns en Nobelvecka som vi kan glädjas åt, säger Sara Danius.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!