Kungen överväger att ändra i Svenska Akademiens stadgar efter den senaste tidens strider. Foto: ANDERS WIKLUND/TTKungen överväger att ändra i Svenska Akademiens stadgar efter den senaste tidens strider. Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Kungen överväger att ändra i Svenska Akademiens stadgar efter den senaste tidens strider. Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Kung Carl Gustaf manar nu alla ledamöter i Svenska Akademien att inse sitt ansvar för institutionen. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TTKung Carl Gustaf manar nu alla ledamöter i Svenska Akademien att inse sitt ansvar för institutionen. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Kung Carl Gustaf manar nu alla ledamöter i Svenska Akademien att inse sitt ansvar för institutionen. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Kungen överväger att agera mot Svenska Akademien

Publicerad

Kungen överväger att ingripa mot Svenska Akademien. 

Hans bestämda uppfattning är att han som monark disponerar över Akademiens stadgar.

– Jag kommer, i ljuset av utvecklingen, att överväga behovet av kompletteringar av stadgarna, bland annat vad avser rätten till utträde, säger han i ett uttalande.

Kung Carl Gustaf manar nu alla ledamöter i Svenska Akademien att inse sitt ansvar för institutionen Svenska Akademien, som Gustav III instiftade.

– De motsättningar som uppstått inom Svenska Akademien är djupt olyckliga och riskerar att allvarligt skada Akademiens viktiga verksamhet. Det är centralt att alla inblandade nu inser sitt ansvar för institutionen och medverkar till åtgärder för att lösa konflikterna. För ledamöter av Svenska Akademien måste ansvaret för institutionen alltid komma i första hand, säger kungen i ett uttalande.

 

LÄS MER: Så har Sara Danius stil splittrat ledamöterna i Svenska Akademien 

 

Kungen har sett över stadgarna

Kungen har i samråd med hovet sett över stadgarna och har som uppfattning att han – i egenskap av monark – disponerar över dessa. Han överväger nu att komplettera stadgarna.

– Det är min bestämda uppfattning att monarken disponerar över de stadgar för Svenska Akademien som min företrädare Gustav III fastställde. Jag kommer, i ljuset av utvecklingen, att överväga behovet av kompletteringar av stadgarna, bland annat vad avser rätten till utträde, säger kungen.

LÄS MER: 6 saker du måste veta om krisen i Svenska Akademien

Sara Danius vädjar om stöd

Samtidigt vädjar ständiga sekreteraren Sara Danius om stöd i dessa tider.

”Varmaste tack för allt stöd. Jag behöver det nu!”, skriver Danius på sin Facebook-sida.

Under tisdagskvällen presenterades en Novusundersökning som SVT Nyheter har beställt som visade att förtroendet för Svenska Akademien rasar.

Nu framkommer det, ur samma undersökning, att 29 procent – nära en tredjedel – av alla svenskar vill att Akademiens 18 ledamöter byts ut.

30 procent tycker inte att det är nödvändigt och 41 procent, det vill säga den största delen, svarar att de inte vet.

Samtidigt visar undersökningen som Novus har gjort att 62 procent av svenskarna att turbulensen runt Svenska Akademien den senaste tiden påverkar anseendet för Nobelpriset i litteratur negativt.

I undersökningen har 1 003 intervjuer gjorts på ett riksrepresentativt urval i åldern 18 till 79 år under tisdagen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag