Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungen överväger att agera mot Svenska Akademien

Kungen överväger att ändra i Svenska Akademiens stadgar efter den senaste tidens strider.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Kung Carl Gustaf manar nu alla ledamöter i Svenska Akademien att inse sitt ansvar för institutionen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Kungen överväger att ingripa mot Svenska Akademien. 

Hans bestämda uppfattning är att han som monark disponerar över Akademiens stadgar.

– Jag kommer, i ljuset av utvecklingen, att överväga behovet av kompletteringar av stadgarna, bland annat vad avser rätten till utträde, säger han i ett uttalande.

Kung Carl Gustaf manar nu alla ledamöter i Svenska Akademien att inse sitt ansvar för institutionen Svenska Akademien, som Gustav III instiftade.

– De motsättningar som uppstått inom Svenska Akademien är djupt olyckliga och riskerar att allvarligt skada Akademiens viktiga verksamhet. Det är centralt att alla inblandade nu inser sitt ansvar för institutionen och medverkar till åtgärder för att lösa konflikterna. För ledamöter av Svenska Akademien måste ansvaret för institutionen alltid komma i första hand, säger kungen i ett uttalande.


LÄS MER: Så har Sara Danius stil splittrat ledamöterna i Svenska Akademien 


Kungen har sett över stadgarna

Kungen har i samråd med hovet sett över stadgarna och har som uppfattning att han – i egenskap av monark – disponerar över dessa. Han överväger nu att komplettera stadgarna.

– Det är min bestämda uppfattning att monarken disponerar över de stadgar för Svenska Akademien som min företrädare Gustav III fastställde. Jag kommer, i ljuset av utvecklingen, att överväga behovet av kompletteringar av stadgarna, bland annat vad avser rätten till utträde, säger kungen.

LÄS MER: 6 saker du måste veta om krisen i Svenska Akademien

Sara Danius vädjar om stöd

Samtidigt vädjar ständiga sekreteraren Sara Danius om stöd i dessa tider.

”Varmaste tack för allt stöd. Jag behöver det nu!”, skriver Danius på sin Facebook-sida.

Under tisdagskvällen presenterades en Novusundersökning som SVT Nyheter har beställt som visade att förtroendet för Svenska Akademien rasar.

Nu framkommer det, ur samma undersökning, att 29 procent – nära en tredjedel – av alla svenskar vill att Akademiens 18 ledamöter byts ut.

30 procent tycker inte att det är nödvändigt och 41 procent, det vill säga den största delen, svarar att de inte vet.

Samtidigt visar undersökningen som Novus har gjort att 62 procent av svenskarna att turbulensen runt Svenska Akademien den senaste tiden påverkar anseendet för Nobelpriset i litteratur negativt.

I undersökningen har 1 003 intervjuer gjorts på ett riksrepresentativt urval i åldern 18 till 79 år under tisdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.