Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kungen övergavs av sin mamma Sibylla

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
MOR OCH SON. Carl Gustaf, 17 år gammal, med mamma Sibylla. Nio år senare skulle hon avlida i tarmcancer.
LYCKLIG IDYLL. Sibylla skulle bli drottning av Sverige, och maken Gustaf Adolf skulle bli kung - men flygplansolyckan förändrade allt.
Foto: - - / OKÄND
Prinsessan Sibylla.
Foto: / OKÄND
Kung Carl Gustaf.
Foto: PELLE T NILSSON/IBL
BRÖLLOPET. Gustaf Adolf och Sibylla gifte sig i tyska Coburg 1932.
TRÄFFADE HITLER. Kungens föräldrar, prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla, i samtal med Adolf Hitler i samband med olympiaden i Berlin 1936. "Privat uppträdde han inte otrevligt, men han verkade enkel, nästan en underhuggartyp", berättade Sibylla i en intervju i Veckojournalen.
Foto: / OKÄND
Sibylla föddes 18 januari 1908 i Tyskland.
Foto: Okänd / OKÄND
1 / 8

För bara några veckor sedan dog prinsessan Birgittas make Hansi.

Det är den senaste i en lång rad tragedier som har präglat Hagasessornas - och kungens - liv.

Det började 1947, när deras pappa arvprins Gustaf Adolf dog i en flygolycka.

Kungen var då bara några månader gammal - och i samma stund förlorade han även sin mamma prinsessan Sibylla som isolerade sig på Slottet och övergav barnen.

Hon är en kopia av sin farmor till utseende, men prinsessan Madeleine och hennes syskon kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip fick aldrig träffa prinsessan Sibylla.

Ett år före vår nuvarande kung blev Carl XVI Gustaf i Rikssalen på Stockholms slott somnade prinsessan Sibylla in efter en tids kamp mot cancer. Hon dog i ensamhet 1972, 64 år gammal, efter att under lång tid ha isolerat sig uppe på Stockholms slott.

Men hennes livsgnista falnade långt tidigare. Den slocknade den där dagen i januari 1947 på Kastrups flygplats i Danmark när hennes älskade arvprins och make Gustaf Adolf omkom i en flygolycka.

Sibyllas liv var fram tills dess utstakat. Hon skulle bli drottning av Sverige och maken Gustaf Adolf skulle bli kung av Sverige. Flygplansolyckan krossade alla drömmar och Sibylla stod plötsligt ensam ute på Haga slott med fem barn, de fyra Hagasessorna och lillprinsen Carl Gustaf, i dag Sveriges kung.

Träffades i London

Tysklandsfödda Sibylla och Gustaf Adolf träffades i London 1931 på ett bröllop. De gifte sig 1932 i Tyskland när Sibylla bara var 24 år gammal.

Men Sverige tog inte emot sin nya prinsessa med öppna armar.

Tysklands roll i andra världskriget väckte hat, och prinsessan Sibylla med sin tyska bakgrund var extra utsatt och ansatt för att hon inte lärde sig svenska ordentligt. Hatet var ett tag så starkt att hon fick motta anonyma hotbrev.

– Hon var så ung när hon kom hit till ett främmande land och hon fastnade i ett mycket intensivt familjeliv. Hon födde barn oavbrutet, hennes förlossningar var svåra och hon mådde dåligt under alla graviditeterna, har prinsessan Christina berättat i en intervju i Svenska Dagbladet.

– Hon hade den enorma pressen på sig att hon till varje pris måste prestera en tronarvinge, en prins. Och så kom det bara flickor hela tiden!

Först när hon födde Carl Gustaf 1946 var tronföljden säkrad och småprinsessorna Margaretha, 11, Birgitta, 9, Désirée, 7, och Christina, 2, kunde under en kortare tid njuta av harmonin tillsammans med sin nyfödda lillebror på Haga slott.

SISTA FAMILJEBILDEN. Hela familjen samlad på Haga slott. Från vänster prinsessan Margaretha, prinsessan Christina, prinsessan Sibylla med prins Carl Gustaf i famnen, prinsessan Desirée, arvprins Gustaf Adolf och prinsessan Birgitta. Bara några månader efter att bilden togs dog Gustaf Adolf i en flygolycka.
Foto: Okãñnd / OKÄND

Fram till den där januaridagen 1947 när arvprins Gustaf Adolf var på väg hem med flyg från en vildsvinsjakt. Flygolyckan vände upp och ner på verkligheten för familjen och prinsessan Sibylla stängde in sig själv och ute barnen. Att deras pappa hade omkommit var ingenting som prinsessan pratade om.

– Hon berättade aldrig för mig att pappa hade dött och det tog mig fem, sex år att förstå att jag inte hade någon pappa längre. Jag känner ingen agg eller bitterhet mot mamma, för jag tror att jag förstår henne. Hon var förtvivlad själv och det var en fruktansvärd chock för henne, har prinsessan Christina berättat i Svenska Dagbladet.

– Det var vår mammas sätt att klara situationen, klara av att leva sitt liv. Vi skulle inte tala om saken. Så var det bara.

– Det var naturligtvis inte bra för oss barn. Det hade varit mycket bättre att få tala om pappas död, har prinsessan Birgitta sagt i en intervju.

Roger Lundgren skriver i sin bok "Sibylla":

"En av familjens vänner minns prins Carl Gustafs ettårsdag på Haga slott. Alla gäster beundrade den lille, men kunde känna att hans hjässa var våt. Anledningen var att hans mor gråtit och hållit sin son nära. Saknaden och sorgen var enorm och på arvprinsens födelsedag blev Gustaf Adolfs död extra påtaglig".

"Jag ville skrika ut min ensamhet"

För journalisten Margit Vinberg talade Sibylla om saknaden efter sin make:

"När min man dog kändes det som om golvet ramlade under mina fötter. Sån lycka i olyckan att hon inte är ensam, hon har ju sina barn till sällskap, sa folk runt omkring mig när min man omkommit. Många sa det också direkt till mig, men det var förstås menat som en slags tröst. Men jag skulle vilja skrika ut min ensamhet".

För Hagasessorna och lillprinsen Carl Gustaf växte avståndet till mamman. De fick inte ens bo i samma lägenhet som prinsessan Sibylla. Räddningen blev barnsköterskan Ingrid "Nenne" Björnberg. På natten, efter att Gustaf Adolf hade dött, blev Hagasessorna och lillprinsen hennes livsuppgift. Till en början bodde hon med barnen i en speciell våning på Haga slott.

Träffade barnen en gång om dagen

Sibylla isolerade sig till den grad att hon bara träffade barnen en gång om dagen. Vid frukost fick de gå ner för att önska "god morgon". I verkligheten var det Nenne som tog hand om syskonen och det var vår nuvarande kung som kom att stå henne närmast. Nenne blev som hans mamma. Prinsessan Birgitta beskriver själv i sina memoarer "Min egen väg":

"Nenne hade knappt hunnit lämna huset förrän Carl Gustaf började storgråta. Han var alldeles otröstlig och klamrade sig fast vid mig som en apa. Mina försök att lugna honom tjänade ingenting till, han bara fortsatte att gråta vad jag än gjorde. Till sist började jag bli trött i armarna och försökte ställa ner honom på marken igen, men det ville han på inga villkor höra talas om."

Prinsessan Sibylla såg hur barnen kom barnskötaren närmare och närmare, och det störde henne:

"Vår mor var ibland fruktansvärt avundsjuk på henne, för det var till Nenne vi gick med våra små och stora bekymmer. Detta hade dock en helt naturlig förklaring. Vår mor var ju tvungen att ägna mycket tid åt hovets plikter och var ofta hemifrån på olika uppdrag.", skriver prinsessan Birgitta i sina memoarer.

När prinsessan Sibylla äntligen födde en son och tronarvinge 1946 var lättnaden enorm. Men knappt ett år senare blev hon änka. Från vänster: Désirée, Birgitta, Carl Gustaf, Christina och Margareta.
Foto: / OKÄND

Prinsessan Birgitta beskriver i sina memoarer när lillprinsen Carl Gustaf skickades till internatskolan i Sigtuna.

"Den han saknade minst var vår mor - inte av bristande kärlek, utan därför att de officiella plikterna som sagt tog mycket av hennes tid."

Hagasessorna saknade sin mamma mer men prinsessan gled längre och längre bort.

– Hon var nog inte så fantastisk just som mamma, har prinsessan Birgitta berättat i en intervju i Expressen 1997 med Jonas Sima.

Inte heller barnbarnen väckte någon ömhet hos Sibylla. När Birgitta fick egna barn och kom på besök till slottet vägrades de först att sitta med vid middagsbordet.

– I så fall tar jag barnen med mig och åker hem, svarade jag. Då föll mamma till föga, har Birgitta berättat.

Lämnade Haga slott

Familjen lämnade Haga slott 1950 och flyttade in till Stockholms slott. Där fortsatte mardrömmen med mamma Sibylla som kom att känna sig mer och mer missförstådd i Sverige. Hon hånades för sina familjeband med Nazityskland och kom på kant med svenska folket.

När hon och Gustaf Adolf gifte sig i den tyska staden Coburg - politiskt starkt nationalsocialistiskt - var kortegen och de offentliga hyllningarna färgade av nazistpartiet.

Enligt uppgift var till och med Adolf Hitler bjuden, men tackade nej. Han och Hermann Göring gratulerade dock brudparet via ett telegram som lästes upp under festligheterna. Paret vigdes av Coburgs borgmästare Franz Schwede - som även var Stormführer i nazistpartiets fruktade SA, de så kallade brunskjortorna. Saken blev inte bättre av att Hagasessornas mamma och pappa faktiskt umgicks med Hitler under Berlin-OS 1936.

– Visst träffade jag honom. Privat uppträdde han inte otrevligt, men han verkade enkel, nästan en underhuggartyp, berättade Sibylla i en intervju i Veckojournalen.

I boken "Sibylla" beskrivs det hur prinsessan nu klandras för det som skett i Tyskland:

"Efter krigsåren började misstänksamheten mot framför allt prinsessan Sibylla tillta. Hon var ung änka med fem barn och lämnat Haga slott för en våning på Stockholms slott. Det svenska förhållningssättet gentemot Nazityskland krävde en syndabock."

"Man känner sig smutskastad"

– Man känner sig smutskastad, bespottad, och det var väl det som var meningen, sa Sibylla i en intervju från 1965.

Bara ett par år tidigare gick det så långt att hon utsattes för ett mordförsök. En 46-årig man greps efter att ha stulit en k-pist från högvakten. Mannen berättade sen i förhör att han hade för avsikt att mörda Hagasessornas mor, men ångrat sig.

I sin sista intervju, innan hon gick bort 1972 i tarmcancer, sa prinsessan Sibylla att hon inte oroade sig "för döden" utan "för hur svenskarna skulle minnas henne".

PRINSESSAN SIBYLLA träffade Arvprins Gustaf Adolf i London

Sibylla föddes den 18 januari 1908 i Friedenstein i Gotha i Sachsen-Coburg-Gotha i Tyskland. Träffade svenske arvprinsen Gustaf Adolf 1931 i London på ett bröllop. De förlovade sig den 16 juni 1932 i Tyskland och vigdes borgerligt den 19 oktober i Tyskland 1932 och kyrkligt den 20 oktober i Moritzkyrkan i Coburg.

Sibylla blev svensk prinsessa och hertiginna av Västerbotten. När drottning Louise dog 1965 blev Sibylla rikets första dam fram till sin död 1972.

Prinsessan Sibylla var dotter till hertig Karl Edvard av Sachsen-Coburg-Gotha och prinsessan Victoria Adelheid av Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg.

Sibylla bodde på Haga slott och sedan från 1950 på Stockholms slott. Hon tillbringade somrarna på Öland och Sollidens slott.

Hon dog i tarmcancer 1972 - ett år före sonen Carl Gustaf blev kung av Sverige. Tre veckors hovsorg utlystes vid hennes bortgång och begravningen ägde rum i Slottskyrkan, samma kyrka där både prinsessan Madeleine och nu senast prins Carl Philip gifte sig.

Sibylla ligger begravd ute på Kungliga begravningsplatsen på Haga bredvid sin make arvprins Gustaf Adolf.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.