Det har tidigare rapporterats om att hovets lokaler skulle användas som flyktingboende, någonting man nu dementerar. Foto: Patrik C Ã Sterberg/All over pressDet har tidigare rapporterats om att hovets lokaler skulle användas som flyktingboende, någonting man nu dementerar. Foto: Patrik C Ã Sterberg/All over press

Det har tidigare rapporterats om att hovets lokaler skulle användas som flyktingboende, någonting man nu dementerar.

 Foto: Patrik C Ã Sterberg/All over press
Det blir inget asylboende på slottet. Foto: Patrik C Ã Sterberg/All over pressDet blir inget asylboende på slottet. Foto: Patrik C Ã Sterberg/All over press
Det blir inget asylboende på slottet. Foto: Patrik C Ã Sterberg/All over press
Kungen är mycket engagerad i flyktingfrågan. Foto: Sven LindwallKungen är mycket engagerad i flyktingfrågan. Foto: Sven Lindwall
Kungen är mycket engagerad i flyktingfrågan. Foto: Sven Lindwall
Flyktingar tar sig över Medelhavet mot Europa varje dag. Foto: Alexander ZemlianichenkoFlyktingar tar sig över Medelhavet mot Europa varje dag. Foto: Alexander Zemlianichenko
Flyktingar tar sig över Medelhavet mot Europa varje dag. Foto: Alexander Zemlianichenko
Hovets informationschef Margareta Thorgren. Foto: Olle SporrongHovets informationschef Margareta Thorgren. Foto: Olle Sporrong
Hovets informationschef Margareta Thorgren. Foto: Olle Sporrong

Hovet dementerar: Inga asylboenden

Publicerad

Kungen och resten av familjen engagerar sig starkt i flyktingfrågan.

Men hovet dementerar nu att kungens fastigheter i Sverige skulle vara aktuella som asylboenden:

– Nej, det stämmer inte, säger Margareta Thorgren vid hovet.

DN berättar i dag att kungen öppnar upp för asylboenden i sina fastigheter.

– Flyktingfrågan väcker upp och föder flera kreativa idéer vilket är positivt och alla måste hjälpas åt. Kungafamiljen är engagerade och stödjer via olika hjälporganisationer, berättar Margareta Thorgren, informationschef vid hovet, för Expressen.

– Alla i familjen är väldigt engagerade.

Men Stockholms slott kommer inte bli aktuellt som asylboende. Eller några andra av kungens fastigheter:

– Det är ett museum, arbetsplats och turistmål och därför inte aktuellt. Några andra lokaler är inte heller aktuella, säger Margareta Thorgren.

"Har inte varit aktuellt"

Att kungens fastigheter i Sverige som han disponerar via Statens fastighetsverk skulle komma att fungera som asylboenden stämmer inte enligt Margareta Thorgren

– Nej, det är inget som har varit aktuellt. Och kommer inte heller bli aktuellt i nutid. Det stämmer helt enkelt inte.

– Tidigare har många pratat om Stockholms slott, men det har heller inte varit aktuellt. Det är ett museum, turistmål och en arbetsplats och därför aldrig varit aktuellt.

Margareta Thorgren säger till DN att eventuella initiativ bör komma från Statens fastighetsverk - ägare av slotten.

– Då skulle vi ta upp och diskutera det, ja, säger Margareta Thorgren till DN.

Men till Expressen säger Margareta Thorgren att det i dagsläget "inte är aktuellt".

Expressen söker ansvariga på Statens fastighetsverk. Johan Zetterberg på Statens fastighetsverk säger till DN:

– När det gäller byggnader som redan är uthyrda har vi generellt sagt att om hyresgästen, i det här fallet kungen som har dispositionsrätt, kommer till oss så har vi en positiv inställning, säger Johan Zetterberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag