Kungaparet laddar för kungliga superåret 2016. Först ut är kronprinsessan Victoria som ska få barn vilken vecka som helst. Hovet har hela tiden sagt i början av mars. Foto: Jonas Ekströmer/TTKungaparet laddar för kungliga superåret 2016. Först ut är kronprinsessan Victoria som ska få barn vilken vecka som helst. Hovet har hela tiden sagt i början av mars. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kungaparet laddar för kungliga superåret 2016. Först ut är kronprinsessan Victoria som ska få barn vilken vecka som helst. Hovet har hela tiden sagt i början av mars. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Mitt under veckan när Eurovision Song Contest ska avgöras i Stockholm ska kungen och drottningen ta emot Chiles första kvinnliga president Michelle Bachelet till Stockholm. Foto: Felipe Trueba/Epa/TTMitt under veckan när Eurovision Song Contest ska avgöras i Stockholm ska kungen och drottningen ta emot Chiles första kvinnliga president Michelle Bachelet till Stockholm. Foto: Felipe Trueba/Epa/TT
Mitt under veckan när Eurovision Song Contest ska avgöras i Stockholm ska kungen och drottningen ta emot Chiles första kvinnliga president Michelle Bachelet till Stockholm. Foto: Felipe Trueba/Epa/TT

Kungen och Silvia laddar för superveckor

Publicerad

Kungen och Silvia laddar för superveckor i maj.

Först kungens 70-årsdag och även kungligt barndop.

Sedan kan Expressen berätta att Chiles första kvinnliga president – Michelle Bachelet – kommer till Sverige för statsbesök under samma period.

Kungaparet laddar för kungliga superåret 2016. Först ut är kronprinsessan Victoria som ska få barn vilken vecka som helst. Hovet har hela tiden sagt i början av mars.

Men frågan är om inte slutet av april och maj blir mest hektiskt för kungafamiljen. Kungen som fyller 70 år på valborgsmässoafton ska firas i flera dagar och i maj planeras även det kungliga dopet, Victorias och Daniels kommande barn.

Nu väljer kungen och drottningen att fylla på kalendern med ett statsbesök. Som Expressen tidigare har kunnat berätta ska kungen och drottningen i oktober till Tyskland på statsbesök. Men dessförinnan ska de själv vara värdar för ett inkommande statsbesök.

Tar emot Chiles president

Mitt under den veckan när Eurovision Song Contest ska avgöras i Stockholm ska kungen och drottningen ta emot Chiles första kvinnliga president socialisten Michelle Bachelet till Stockholm. Eurovision som avgörs mellan den 9 maj till den 14 maj har sin final på lördagen den veckan och dagarna före kommer, enligt uppgift till Expressen, en gigantisk delegation från Chile till Stockholm för statsbesöket.

 

LÄS MER: Här återvänder prins Daniel till Ockelbo

 

Det är UD som kommunicerar statsbesök, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Michelle Bachelet vars far dödades under militärdiktaturen i Chile efter 1973 valdes redan för tio år sedan som president i landet. Efter en ämbetsperiod blev hon av med makten och arbetade mellan 2010 och 2013 chef för UN-Women i New York. 2014 blev hon återvald som president och för 20 år sedan var kungen och drottningen på statsbesök i Chile.

Dåvarande presidenten Ricardo Lago var på officiellt besök i Sverige i juni 2005.

Båda engagerade i frågan om våld mot kvinnor

Drottning Silvia och Michelle Bachelet kommer ha många gemensamma ämnen att prata om. Båda har i sina yrkesroller engagerat sig starkt i frågan om våld mot kvinnor.

Expressen söker representanter från UD för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag