Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kungen och drottningen visade stöd för Ukraina

Drottningen: ”Nästan varje sekund blir ett barn i Ukraina en flykting”.
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Konserten hölls i konserthuset i Stockholm.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Kungen och drottningen visade återigen sitt stöd till Ukraina när de på söndagskvällen besökte en välgörenhetskonsert med Kyiv soloists.

På kungens kavajslag var Ukrainas flagga fäst.

Konserten hölls på Konserthuset i Stockholm på söndagskvällen och är en del av en stödturné med Kyiv soloists. Ensemblen befann sig i Europa, i Italien, när Ryssland invaderade deras hemland.

– Vi spelar för freden, säger Anatolii Vasylkovskii, konstnärlig ledare för ensemblen, på Konserhusets hemsida.

– Det är svårt att förklara känslorna… våra familjer finns i Ukraina och vi har kontakt med dem varje dag; med våra föräldrar, syskon och släktingar. Arbetet känns väldigt tungt just nu, men vi spelar. Musiken hjälper oss i den här situationen och det är vår plikt att sprida ukrainsk kultur, fortsätter Vasylkovskii. 

Ukrainas flagga på kavajslaget

Kungahuset har vid flera tillfällen engagerat sig för Ukraina sedan kriget startade. Den 7 mars uttalade sig kungen om Putins invasion i ett tal:

– Sverige har, bland annat tillsammans med övriga EU-länder, i kraftigast möjliga ordalag fördömt det ryska agerandet. Våra tankar går till det ukrainska folket.

Sedan dess har kungafamiljen bland annat deltagit i en fredsbön för Ukraina i Slottskyrkan i Stockholm. Kungafamiljen anlände till kyrkan klädda i broscher med svenska och ukrainska flaggan. Och även vid söndagens konsert syntes Ukrainas flagga skymta på kungens kavajslag.

Alla intäkter gick till Radiohjälpens arbete för att lindra nöden i landet.

Se också:
Kungens plötsliga utrop: ”Höj rösten eller tala i mikrofon!”

Generaldirektörens svar: ”Det kanske är skånskan”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.