Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kungen: Man skulle förbjuda alla badkar

Kungen ska vara på plats för FN:s klimatmöte i Paris om en vecka. I en intervju med Svenska dagbladet berättar han att han är förväntansfull. Foto: Petter Arvidson
Kungen och Silvia. Foto: Patrik C Ã Sterberg

Om en dryg vecka inleds FN:s klimatmöte i Paris.

I en intervju med Svenska Dagbladet berättar kungen om en av sina idéer.

– Man skulle förbjuda alla badkar. Tänk vilken grej, säger han till tidningen.

När FN:s klimatmöte inleds i Paris om en dryg vecka är kung Carl Gustaf på plats för att inviga förhandlingarna.

I en stor intervju med Svenska Dagbladet berättar kungen att han är förväntansfull inför mötet.

– Vi måste tänka att vi kommer att göra så bra ifrån oss som möjligt. Och det känns på något sätt i luften att vi klarar det här, säger han till tidningen.

Kungen berättar också att han dagen innan intervjuns genomförande varit på en plats utan dusch – och för att klara sin morgonrutin tvingades han därför tvätta sig i ett badkar.

– Det gick åt väldigt mycket färskvatten och energi. Det slog mig så påtagligt, det är inte klokt att jag måste göra det här. Jag riktigt skämdes alltså, så kände jag, säger han till Svenska Dagbladet.

Skämtsamt kommer han med en egen idé om vad som skulle leda till en bättre miljö i vår värld.

– Man skulle förbjuda alla badkar. Tänk vilken grej.

"Tjänat ut sin del"

Kungen berättar i intervjun att det svåraste med att leva miljövänligt i hans egen vardag är de många resor han gör i sitt arbete.

Han ser också slutet för kärnkraften:

– Nu har den tjänat ut sin del och det visar sig att vi inte behöver ersätta den. Glödlampor och hus har blivit energisnålare, faktiskt också bilar även om det går långsammare, säger han till Svenska Dagbladet.

"Mycket kunniga"

Kungen har sedan länge ett välkänt engagemang i miljöfrågan. I tidigare statsministern Fredrik Reinfeldts självbiografi "Halvvägs" hyllades han för sin kunnighet.

"Kungen och den övriga kungafamiljen är brett samhällsengagerade och mycket kunniga ner på detaljnivå när det gäller olika förslag och verksamheter, skriver den förra statsministern", skrev den förre statsministern i sin bok.

 

 

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!