HANS ENDA UPPDRAG: ATT DEMONSTRERA MOT KUNGEN. Den fantatiske pastorn Fred Phelps, 75, kommer till Sverige i början av september - er kung är symbolen för ert fördömda land och vi ska leta rätt på honom vart han än håller till, hotar Fred Phelps. Pastorns hat mot Sverige känner inga gränser. - Ni är dömda att hamna i helvetet. Alla ni svenskar och er svenske kung och hans familj.
HANS ENDA UPPDRAG: ATT DEMONSTRERA MOT KUNGEN. Den fantatiske pastorn Fred Phelps, 75, kommer till Sverige i början av september - er kung är symbolen för ert fördömda land och vi ska leta rätt på honom vart han än håller till, hotar Fred Phelps. Pastorns hat mot Sverige känner inga gränser. - Ni är dömda att hamna i helvetet. Alla ni svenskar och er svenske kung och hans familj.

Kungen jagas av fanatiker

Publicerad
Uppdaterad
Den amerikanske religiöse fanatikern och hatpastorn Fred Phelps, 75, är på väg till Sverige. Säpo skärper nu bevakningen av kungafamiljen.
- Vi ska jaga er kung. Det spelar ingen roll var han försöker gömma sig, säger pastorn till Expressen.
Pastor Phelps hat mot Sverige, svenskar och kungahuset känner inga gränser. Han hatar homosexuella och hyllar mord på dem. - Ni är dömda att hamna i helvetet. Alla ni svenskar och er svenske kung och hans familj, säger pastorn.

Ska hitta honom

Pastorn och tjugo av hans medlemmar i Westboro Baptist Church i Topeka åker i början av september till Sverige, fullastade med plakat med budskapet att Sverige är syndens näste, att kungen leder ett land befolkat av sodomiter, att Gud hatar Sverige. Enda syftet med resan är att demonstrera mot kungen. Carl XVI Gustaf är deras måltavla. - Er kung är symbolen för ert fördömda land och vi ska leta rätt på honom vart han än håller till. Vi ska hitta honom oavsett om han är på sitt slott eller någon annanstans, hotar Fred Phelps.

Har funnit sanningen

Hovet förbereder redan skärpt säkerhet kring kungen och kungafamiljen. - Det här måste Säpo informeras om, säger Ann-Christine Jernberg, informationschef vid hovet. Pastor Phelps har upprörts av att kungafamiljen bett jurister undersöka om hans hatbudskap och kränkningar av svenska kungahuset går att stoppa. Folk säger att du är galen? - Folk får säga vad de vill. Läs Bibeln så inser du att jag funnit sanningen, säger Fred Phelps. Sanningen för honom är att Sverige och svenskarna förtjänar allt ont. Därför vill han också resa ett monument som hyllar att svenskar omkom i tsunami-katastrofen. Pastor Phelps visar på sin hemsida hur monumentet ska se ut. Det ska formas av laxrosafärgad granit. På övre delen syns två stora vågor som är på väg att slå ner över två människoliknande figurer som har samlag. Figurerna är, enligt Phelps, svenskar som får sitt rättmätiga straff av Gud.

Fälld och friad

Anders Fallgrens 16-åriga dotter Matilda omkom i katastrofen: - Pastorn är en galning som inte vet vad han sysslar med. Vi har lidit nog av det som har hänt oss. Något slags hänsyn borde han väl kunna visa oss anhöriga säger Anders Fallgren. Matilda Fallgren hittades död i mars. Hon vilar nu i en minneslund intill domkyrkan i Västerås. Skälet till Fred Phelps hat mot Sverige är att pingstpastorn Åke Green på Öland åtalades för hets mot folkgrupp när han häftig angrep homosexuella. Åke Green fälldes i tingsrätten, friades senare av hovrätten men riksåklagaren har överklagat domen till Högsta domstolen. Målet ska upp i november. Fotnot: Sodom, namn på en stad i det forntida Palestina, som enligt Bibeln utplånades som straff för invånarnas sexuella utsvävningar Källa: Nationalencyklopedin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag